New York esnafı kan ağlıyor!!!! | " /> New York esnafı kan ağlıyor!!!! | "/>

En Sıcak Konular

New York esnafı kan ağlıyor!!!!

30 Eylül 2008 14:28 tsi
New York esnafı kan ağlıyor!!!! "Çocuklarımızın sokakta bulduğunu yiyebilmek için diğer çocuklarla kavga etmesi gerekecek!" İnanılmaz ama Amerikalılar "bizim mevzulardan" konuşmaya başladı.

Erdoğan Süzer/Bugün

Amerikan halkı yoksul halkları anlama fırsatı yakaladı!

“Ancak yüz yılda yaşanabilecek bir kriz!” Bu tespitin Türkiye ile ilgisi yok. Amerika’nın aç gözlü finans kumarbazlarının alt üst ettiği Amerikan ekonomisinin durumunu anlatmak için bu tarif yapılıyor.

Yoksa daha yakın dönemde 1994, 1997, 1999, 2000 ve 2001 krizlerini yaşamış, varını yoğunu kaybetmiş ve her defasında hayata sıfırdan başlamak zorunda kalmış Türk halkı için de diğer yoksul ülkelerin yoksul halkları için de “yüz yılda bir...” ifadesi pek bir anlam ifade etmiyor.

ESNAF KAN AĞLIYOR!

 Dikkat ettiniz mi? Amerikan halkı bu günlerde kendisine çok yabancı, ama dünya halklarının belki de her gün konuştuğu konuları konuşuyor. Sokaktaki günlük kaygılar da, televizyon programlarındaki dil de 360 derece değişti. Sanki Amerikan halkı dünyaya daha bir yaklaştı! Bu noktada küçük bir anekdot aktarmak şart oldu: 11 Eylül olaylarının hemen sonrasıydı. Gazeteden arkadaşımız Mustafa Pekcan müdürden üç aylığına izin almış, New York’a dilini geliştirmeye gitmişti.

Birkaç hafta sonra müdür Mustafa’yı aradı, espriyle karışık “Yahu gazeteci haber geçmeden durur mu? Şöyle bir New York haberi gönder de okuyalım” dedi. Mustafa durur mu? Haber ertesi gün geldi: “New York esnafı kan ağlıyor!” Öyle bir başlık ki, hani Tahtakale esnafı desek, Samanpazarı esnafı desek oturacak da, ‘New York esnafı’ ile ‘kan ağlamak’ ifadeleri mümkün değil yan yana gelmiyor. Yine de, okur tezatı yakalayıp eğlensin diye başlık hiç değiştirilmeden ertesi gün gazetede yayınlandı:

New York esnafı kan ağlıyor! Nur içinde yatsın! Mustafa’mız, Amerikalıların medeniyet getirmek için ordusuyla girdiği Irak’ta 4 yıl önce vuruldu ve artık aramızda değil. Ancak onun 7 yıl önce attığı manşet, bugün Amerikan ekonomisinin içinde bulunduğu durumu tam anlamıyla yansıtıyor. Üstelik kan ağlayan sadece New York esnafı değil, Amerika kan ağlıyor.

SOKAK ÇOCUKLARI

Komedi programları yapan Amerika’nın ünlü bir televizyoncusu önceki gece 700 milyar dolarlık kurtarma paketindeki uzlaşmayı işledi. Usta programcı krizi analiz ettirmek için getirdiği uzman konuğunun sözleri karşısında donup kaldı. Karamsar tabloyu anlamak için sordu:

-Bundan daha kötü ne olacak, evimizi mi kaybedeceğiz.

- Çok iyimsersiniz

- Peki ne olacak, çocuklarımız sokaktan yiyecek mi toplayacak?

- Hayır, çocuklarımız sokakta bulduğunu yiyebilmek için diğer çocuklarla kavga etmesi gerekecek! Amerika’da bu diyalogların yaşanabileceğini hiç aklınıza gelir miydi? Amerika’da son sarsıntılarda tam 121 bin bankacı işsiz kaldı.

Daha kaç kişinin işsiz, kaç kişinin evsiz kalacağı bilinmiyor. Korku giderek yayılıyor. Dikkatinizi çekti bilmem, geçen hafta ABD’de özel güvenlik birimlerine olası isyanlarda müdahale hakkı tanıyan kritik bir yasa çıktı. Amerikan yönetimi, ekonomik krizden bunalan halkın isyan edeceğini, yağmaların yaşanacağını düşünüyor.

Amerikan halkı, dünyanın yoksul halklarını anlamaya artık çok yakın. Televizyonlarda görüp film sahnesi sandığı yoksulluk görüntüleri artık daha gerçek ve acıtıcı. Bayram, bu konuları düşünmeyi şimdilik erteleyebileceğimiz kadar kıymetli. En iyisi, Bayramı doyasıya yaşayıp uzun süredir göremediğimiz eş ve dostlarımızla kucaklaşalım. İyi bayramlar!

 



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,934 µs