En Sıcak Konular

Çin'in ikinci el sıkıntısı

30 Eylül 2008 14:16 tsi
Çin otomobilleri, ikinci eli pazar sıkıntısı çekiyor.

Dünya'da oyuncak, tekstil, porselen ve motosiklet gibi çok çeşitli alanlarda söz sahibi olan Çin, şimdilerde ürettiği ucuz otomobillerle adından söz ettiriyor. Üretilen araçlar ucuzluğu nedeniyle alıcı bulsa da dünyaca ünlü markalar Çin otomobillerin ,takasa yanaşmıyor. Mercedes, Honda, Ford ve Volvo gibi otomobil alanında kendini kanıtlamış firmalar, Çin malı araçların ikinci elini takasta kabul etmiyor.
Dünya üzerinde 53 ülkeye ihracat yapan Chery Firması, birçok dünya devinin satışlarını alt üst etmesine rağmen ucuz otomobillerin ikinci el ve takas satışlarına rağbet edilmiyor. Ucuz olması nedeniyle daha çok birinci el satışta çok tutulan araçlar vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Henüz Türkiye otomotiv pazarında yeni olan Chery marka araç sahipleri satışlarda müşteri bulamamaktan yakınıyor.

Çin araçlarının piyasasının oluşması için zamana ihtiyaç duyduğunu ve halkın güveninin kazanmasının zaman alacağını ileri süren Honda Konya Bayii Satış Müdürü Sezgin Gündoğdu, henüz araçların Türkiye'de tutulup tutulmayacağını bilmediklerini söyledi. Ancak araçların piyasası oluştuktan sonra alım satım yapabileceklerini belirten Gündoğdu, "Bu otomobillerin piyasası ile ilgili bazı tereddütlerimiz var. Birçok kişi henüz bu otomobilleri tanımıyor. Güvenlik ve teknik özellikleri hakkında çok bilgi sahibi değiller" diye konuştu.

Çin otomobillerinin Türkiye'ye girmesinin bile yanlış savunan Mercedes Konya Bayii Müdür Yardımcısı Fatih Güneş, bu otomobillerin bazı Avrupa ülkelerinde gümrükten geçişine izin verilmediğini iddia etti. Fatih Güneş, "Firma olarak önceliğimiz can güvenliği. Ancak bu araçlar yeterli derecede güvenlik sağlamıyor. Bu nedenle biz kesinlikle bu araçları takasta kabul etmiyoruz." diye konuştu.

Çin otomobil markası Chery'nin Konya Bayii olan Uyararslan Firma Yöneticisi Mevlüt Yaşat ise araçların her türlü güvenlik testinden geçtiğini belirtiyor. Türkiye'de bir çok insanın bu araçları beklediğini ifade eden Yaşat, araçlar ellerine ulaşmadan 10 adet sipariş aldıklarını söyledi. Ucuz olması nedeniyle insanların bu otomobilleri tercih ettiğini anlatan Mevlüt Yaşat, "Firmalar ünlü otomobilleri bile bazen almayabiliyor. Piyasada çok duyulan bir otomobil markasının bazı modelleri çok yakıt tükettiği için veya farklı sebeplerle firmalarca alınmayabiliyor." dedi.

Çin araçlarının ucuz olduğu için piyasaya çok hızlı yayılacağını iddia eden Yaşat, kısa süre içinde bu araçların adından söz ettireceğini söyledi. Ayrıca, Chery Firmasının yeni fabrika yatırımı için Türkiye'de yer aradığı bilgisini veren Mevlüt Yaşat, bu sayede aracın daha da ucuza satışa sunulacağını sözlerine ekledi.

cihan



Bu haber 702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,096 µs