Ramazan Bayramı kutlu olsun | " /> Ramazan Bayramı kutlu olsun | "/>

En Sıcak Konular

Ramazan Bayramı kutlu olsun

30 Eylül 2008 23:00 tsi
Ramazan Bayramı kutlu olsun Ramazan Bayramı tüm dünyada kutlanıyor. Liderler bayram mesajlarında Türk halkı için güzel temennilerde bulundular. Dünyada ise bayram, çeşitli şekillerde kutlandı. İşte Türkiye ve dünyadan bayram mazraraları...

29 Ağustos'ta başlayan Ramazan ayının bitimiyle birlikte tüm yurtta Ramazan Bayramı kutlanıyor.

Liderler bayram için mesajlar  yayınladılar:

BU BAYRAM BİRLİĞİMİZİ PEKİŞTİRSİN

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yayınladığı bayram mesajında Türkiye'nin bu bayramla da birlik ve bütünlüğünü daha da pekiştirmiş olacağını belirterek, ''Bir mucize görüntüsü veren bu tablonun sırrı, gayrılığı ayrılığa değil, bu toprakların şekillendirdiği hoşgörü ile bunu, kardeşliğe dönüştürme yeteneğidir'' dedi.

DARGINLIKLAR AŞILSIN

TBMM Başkanı Toptan: "Sevginin ve hoşgörünün simgesi olan bayram günlerinde milletçe ayrılıkları, kırgınlıkları, dargınlıkları aşarak, birlik ve beraberliği pekiştirmeliyiz."

BİZ ETLE TIRNAK GİBİ BAĞLI BİR MİLLETİZ

Başbakan Erdoğan: Ramazan ayının, milletçe birbirine bağlılığın güçlendiği, iyilik, paylaşma ve yardımlaşma duygularının canlandığı bereketli bir ay olduğuna işaret ederek, "Bir kere daha fark ettik ki biz birbirine etle tırnak kadar yakın, sıkılmış bir yumruk gibi sımsıkı bağlarla birbirine bağlı bir milletiz" dedi.

YETİM HAKKININ YENMEDİĞİ BAYRAMLARA

CHP Genel Başkanı Baykal: "Yetim hakkına el uzatılmayan, kul hakkının yenmediği, insanlarımızın kutsal dini duygularının bireysel veya siyasi çıkar hesaplarıyla istismar edilmediği şeker bayramlarında buluşmak dileğiyle Milletimizin ve İslam dünyasının Ramazan Bayramını içtenlikte kutlar, sağlık, huzur ve mutluluk dileklerimle, sevgilerimi saygılarımı sunarım."

BAYRAM HUZUR GETİRSİN

MHP Genel Başkanı Bahçeli: "Aziz millet fertlerinin, sonu ve amacı olmayan hastalıklı tartışmalardan dolayı maneviyatının olumsuz bir şekilde etkilendiği şu günlerde, bayramla beraber bir nebze de olsa huzur ve mutluluğun hakim olması en temel dileğimdir."

SORUNLAR BAYRAMI GÖLGELİYOR

DSP Genel Başkanı Sezer: "Ülkemizin karşı karşıya bulunduğu sorunlar, bayram iklimini gölgeleyen kaygıları artırmaktadır."

Ortak bayram kutlaması

İslam dünyası, Ramazan Bayramı'nı ortak kutluyor. Suudi hükümeti, hilalin görüldüğüne hükmetti ve yarını bayram olarak ilan etti. Müslüman dünyası, bu Ramazan Bayramı'nı birlikte kutlayacak.

İslam dünyasının örnek aldığı Suudi Arabistan'da her ramazan ve bayram öncesi olduğu gibi yine hilal gözlemlemesi yapıldı.

Umre amacıyla kutsal topraklarda bulunan Türk umreciler, akşam iftarı ettiklerinde salı günü oruç mu tutulacak, bayram mı edilecek bilmiyorlardı.

Suudi Arabistan hükümeti, yaptırdığı gözlemler sonucu hilalin görüldüğüne karar verdi ve 30 Eylül Salı günü bayram yapılmasını kararlaştırıldı.

Bu kararın sonucu olarak da Mekke'deki Kabe'de ve Medine'deki Peygamber Mescidi'nde bu akşam teravih kılınmadı.

Bu kararla birlikte İslam dünyası yarın ortak bayram yapmış olacak

İslam dünyasından bayram manzaraları

İslam dünyasının kahir ekseriyeti bugün Ramazan bayramına başladı. Bazı İslam ülkeleri ise yarın bayramına başlayacak. Filipinler’den Moritanya’ya tüm İslam coğrafyası Ramazan bayramını büyük bir coşku ile kutluyor. Kadın, çocuk, genç ve yaşlıların akın ettiği camiler lebaleb doldu.

Kardeşliğin, birliğin, dirliğin ve yardımlaşmanın pekiştiği, milyonlarca yüreğin aynı şevkle çarptığı Ramazan ayı geride kalırken, bayramlaşmanın yaşanacağı, ziyaretlerin yapılacağı, küslerin barışacağı bayram havası, ‘Ramazan’da yaşanan coşkunun her zaman süreceği mesajlarını veriyor.

Bayram namazında camiler doldu taştı

İstanbul'da vatandaşlar bayram namazını kılmak için camilere akın etti. Binlerce vatandaş İstanbul'da bulunan büyüklü küçüklü camileri doldururken, Eyüp Sultan Camii'nde de bayram namazı coşkusu yaşandı. Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'da bayram namazını Eyüp Sultan Camii'nde kılmayı tercih etti.

Ramazan Ayı'nın geride bırakmanın hüznünü yaşayan Müslümanlar, güne bayram coşkusuyla uyandı. Sabahın ilk ışıklarıyla bayram namazını kılmak için yola koyulan İstanbullular, özellikle Eyüp Sultan ve Süleymaniye Camii gibi büyük camilere akın etti. Ramazan ayında büyük yoğunluk yaşanan Eyüp Sultan Camii'nde, bayram namazında da tıklım tıklım doluydu. Vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren caminin iç ve dış avlusunu doldurdu. İmamın verdiği ve "Yalnızlık" konulu vaazı dinleyen vatandaşlar daha sonra, namaz için ayağa kalktı. Vatandaşlar namazın ardından hep bir ağızdan tekbirler getirerek dua etti.

Namazın bitişiyle birlikte ilk bayramlaşmalar da cami avlusunda yaşandı. Namazdan çıkan vatandaşlar bayramın tüm insanlara hayırlar getirmesini temenni etti. Namaza babalarıyla gelen çocuklarda, çok mutlu olduklarını ve bugün şeker toplayıp büyüklerini ziyaret edeceklerini söyledi.

Bu arada eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'da bayram namazını Eyüp Sultan Türbesi'nin bulunduğu bölümde kıldı. Hastalığı nedeniyle Erbakan kapıdan korumalarının yardımıyla güçlükle çıkabildi. Erbakan'ın çıkışı sırasında "Mücahit Erbakan" sloganları atıldı. Erbakan türbe kapısına kadar yanaştırılan aracına binerek camiden ayrıldı.

Edirne Selimiye Camii'nde bayram namazı öncesinde adeta insan seli yaşandı. Bayram namazını tarihi camide kılmak isteyen vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren camiye akın etmeye başladı. Başta İstanbul olmak üzere civar illerden de Selimiye Camii'nde bayram namazı kılmak için gelenler oldu. Namaz saatinin yaklaşması ile birlikte caminin içi tamamen doldu. Yoğun kalabalık nedeniyle camide yer bulamayanlar sabahın soğuğuna aldırmadan namazını avluda kıldı.

Bağımsız Kosova'da ilk bayram

Bağımsızlığını 17 Şubat'ta ilan eden Kosova'da ilk ramazan bayramı coşkuyla kutlanıyor. Sabah erken saatlerde camileri tıklım tıklım dolduran Kosovalılar, yer bulamayınca avlulara taştılar. Prizren'deki Bayraklı Camii'nde kılınan namazda, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Çevre - Alan Planlama Bakanı Mahir Yağcılar ile Prizren Belediye Başkanı Ramadan Muya da vardı. Muya ve Yağcılar, kürsünden yaptıkları konuşmalarında bağımsız Kosova'da bu ilk bayramın herkese hayır ve mutluluk getirmelerini temenni ettiler.

Kılınan namazın ardından bazı dernek kuruluşları çocuklara hediyeler dağıttı. Bayram olması nedeniyle mezarlıklara akın eden Kosovalılar, kabir ziyaretleri ardından akraba ve yakınlarının bayramlarını kutlamak üzere ziyaretlere başladılar. Ramazan Bayramı dolayısıyla başta Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu olmak üzere çok sayıda Kosovalı üst düzey bayram mesajları yayınladı.

Bayramda yaşlıları da hatırlayalım

Huzurevlerinde 1 Ekim Dünya Yaşılar Günü ile Ramazan Bayramı'nı bir arada kutlayacak olan yaşlılar, ölen ya da ziyaretlerine gelemeyen sevdiklerinden uzakta özlem dolu sessiz bir bayram geçiriyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye'de 65 yaşını geçen nüfusun, genel nüfusa oranı yüzde 7.1 olurken, İzmir'in Karaburun ilçesi gibi yerlerde ise bu oran yüzde 40'ı geçiyor.

Ülkede yaşlı nüfusuyla birlikte huzurevi ihtiyacının da arttığına dikkat çekilirken, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu son 3 yılda 1253 kişi kapasiteli toplam 16 huzurevi hizmete soktu. Ülke genelindeki toplam 260 huzurevinin 77'si Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna (SHÇEK), 21'i belediyelere, 35'i dernek ve vakıflara, 6'sı ise diğer bakanlıklara bağlı olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

Özel sektörün ise 114, azınlıkların da 7 huzurevi bulunuyor. Ülke genelinde yaşlılara yatılı bakım hizmeti veren resmi ve özel kuruluşlara ait huzurevlerinin toplam kapasitesinin 20 bin 800 olduğu ve buralarda yaklaşık 17 bin yaşlıya hizmet verildiği kaydediliyor. SHÇEK'e ait 72 huzurevi ile huzurevi yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezinde de 6 bin 725 kişinin yatılı kaldığı, 5 huzurevinde ise henüz yaşlı kabulüne başlanmadığı ifade ediliyor.

Bayramda anne ve babanızın yanında olun

Akraba, eş dost ziyaretleri için vesile olan bayramlar, son yıllarda tatil anlayışına kurban gidiyor. Dokuz günlük tatili fırsat bilerek tatil bölgelerine gitme hayalleri kuranlara Diyanet'ten "Bayram günlerini fırsat bilerek başta anne ve babalar olmak üzere büyükleri, hastaları, komşularınızı, akraba ve dostlarınızı ziyaret edin." çağrısı geldi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, yayınladığı mesajda, bayram günlerinin yardımlaşma ve kaynaşma için büyük fırsat olduğuna dikkat çekti. Bu ayda fakirlerin, kimsesizlerin gözetilerek, düşkünlere yardım edildiğine dikkat çeken Bardakoğlu, bayramların dinî, sosyal ve kültürel hayatımızda önemli bir yeri olduğunu ifade etti. "Bayramlar, dinî duygunun gelişmesine, millî ve manevî değerlerin güçlenmesine, toplumda birlik, beraberlik, sevgi ve saygının pekişmesine, yardımlaşma ve dayanışmanın tesisine en büyük vesiledir." diyen Bardakoğlu, dargınlıkların giderilmesini, yaraların sarılmasını istedi.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Bu haber 885 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,838 µs