En Sıcak Konular

Türkiye'yi bayram kurtardı

30 Eylül 2008 09:36 tsi
Türkiye'yi bayram kurtardı ABD'de reddedilen yardım paketi felakete neden oldu...

ABD Temsilciler Meclisi'nin 700 milyar dolarlık yardım paketini reddetmesinin ardından Amerikan hisseleri çakıldı. Dow Jones tarihinin en büyük günlük düşüşüyle kapandı. Petrolün varil fiyatı yaklaşık yüzde 10 düşüş gösterek 99 doların altına indi. Dunya hisseleri toplamda sadece bir gunde 1.7 trilyon dolar değer yitirirken, altın yüzde 4 değer kazandı. Güney Amerika hisseleri yüzde 13 aşağı indi.

ABD borsaları tarihinin en kötü günlerinden birini yaşadı. Finans piyasalarının göz bebeği Wall Street'te tam bir kara pazartesi yaşandı. Gün açılışında zaten keyifsiz olan piyasalar bir de yardım paketinin reddedildiği haberi ile tamamen yere serildi.

Dow Jones günü 778 puanlık düşüşle tamamlarken, puan bazında tarihinin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Dow Jones daha önce 11 Eylül saldırılarının ardından, 17 Eylül 2001'de 685 puan düşmüştü.

Oransal olarak bakıldığında ise hisse senetleri ortalama yüzde 6.98 değer kaybetti. Dow Jones günü 10 bin 365 puandan tamamladı.

SON 21 YILIN EN KÖTÜ GÜNÜ

S&P 500'de de durum farklı değildi. Gelen sert satışlarla dev şirketlerin hisselerinin işlem gördüğü S&P 500 yüzde 8.7 geriledi. S&P 500'de böylesi dev bir düşüş en son Ekim 1987'deki borsa çöküşü sırasında olmuştu.

Teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq ise yüzde 9.1 değer yitirdi. Nasdaq'ta benzer bir çöküş ise internet ve yeni teknoloji balonunun patladığı 2000 yılında gerçekleşmişti.

1 TRİLYON DOLAR UÇTU

Borsalarda yaşanan kaybın faturası 1 trilyon doları buldu.

Günü değerlendiren uzmanlar, piyasadaki kaos nedeniyle borsalara yağmur gibi satış yağdığını belirtiyor. Uzmanlara göre piyasalar şimdi hükümetten yeni bir hamle bekleyecek.

BREZİLYA'DA ŞOK

ABD'nin yardım paketini reddetmesi ile birlikte yaşanan düşüşten Brezilya Borsası da nasibini aldı. Borsadaki yüzde 10'luk düşüşün ardından işlemler durduruldu.

PETROL FİYATLARI YERLE BİR

Piyasadaki şok petrolü de vurdu. Yatırımcıların sert satışları ile birlikte petrol bir anda 11 dolar birden düştü. ABD tipi ham petrolün varil fiyatı New York Borsası'nda 95 dolara kadar indi.

BANKA HİSSELERİ ÇÖKTÜ

ABD'deki çöküşten en fazla finans hisseleri etkilendi. S&P 500'de işlem gören finans grubu hisselerindeki düşüş yüzde 16'ya ulaştı. National City Corp. yüzde 63, Sovereign Bancorp Inc yüzde 72, Morgan Stanley ve Goldman Sachs da yüzde 12'den fazla değer yitirdi. State Street Corp yüzde 20, Fifth Third Bancorp yüzde 44, CIT Group yüzde 25, Bank of New York Mellon Corp. yüzde 19 geriledi.

KORKU ENDEKSİ ZİRVEDE

Öte yandan piyasada 'korku endeksi' olarak adlandırılan ve piyasadaki volatiliteyi gösteren VIX Endeksi de tarihi bir artış kaydetti. VIX endeksi yüzde 39 artışla 46.72'ye kadar çıktı ve son 6 yılın zirvesine oturdu.

UZMANLAR NE DEDİ?

James Dunigan / PNC Wealth Management: Piyasalardaki güveni tamamen kaybettik. Ben Temsilciler Meclisi'nin kanuna aykırı bir iş yapmamak konusundaki isteğini anlayabiliyorum ama eğer mutfakta yangın varsa bunun evin kalanına yayılmasını istemezsin.

Drew Kanaly / Kanaly Trust Company: Piyasalar çıkan karara çok şaşırdı. Gelen haberler bir anlaşma sağlanacağını gösteriyordu. Ama para politik işleyiş tarafında rehin alındı.

Michael Nasto/ Global Investors Inc: Bu bir kabusa benziyor. Hayatımda gördüğüm en kötü kriz. Yardım paketinin neden geçmediğini bilene kadar satışlar devam edecek.

Bob Doll / BlackRock Inc: Şok oldum. Piyasalar bu yardım paketi geçene kadar zaten kötü günler geçiriyordu. Şimdi paket geçmedi ve ortalık daha da karıştı.

Bill Strazzullo / Bell Curve Trading: Birçok açıdan çok kötü. Kısa vadede piyasalar çöktü ama daha da önemlisi müşterilerimize yeni bir düşüşün başında olabileceğimizi söylüyoruz.

Tarihin en büyük müdahalesi
ABD'de finans sektörünü kurtarmayı amaçlayan 700 milyar dolarlık paketin reddinin ardından, ABD Merkez Bankası (FED) öncülüğündeki dünya merkez bankaları, piyasalara müdahale etmeye başladı.
ABD, AB, Japonya, Kanada, İngiltere, Çin ve İsviçre merkez bankaları piyasaya toplam büyüklüğü 620 milyar dolara ulaşan nakit aktarmaya  başladı.

Bu müdahale dünya tarihinin en büyük  merkez bankaları müdahalesi olarak gösteriliyor.

FED, döviz takas sistemi çerçevesinde, piyasalara 330 milyar dolar pompalarken, Avrupa Merkez Bankası ve diğer sekiz merkez bankası, piyasalara 290  milyar dolar verecek.

Merkez bankalarının likidite sağlamaya yönelik ortak müdahalesi, küresel finansal krizin daha kötüleşmesini önlemeyi ve paraya sıkışan  finans kuruluşlarının iflasını engellemeye çalışıyor.



Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,859 µs