En Sıcak Konular

Kara bulutlar: Plan neden reddedildi?

29 Eylül 2008 22:22 tsi
Kara bulutlar: Plan neden reddedildi? 700 Milyar dolarlık planın ABD Meclisi tarafından reddedilmesi herkesi vuracak. Ama bu büyük dalga Tsunami'ye politika üzerinden dönüşecek. Hem ABD politikasına hem de dünya siyasi sistemlerine 'düzenli kaos' gelebilir. En çok da iki ülkeye!

ABD’yi son derece büyük rahatsızlığa sürükleyen ekonomik kriz, adım adım dünyayı da sarıyordu. Tek çıkış yolu, Beyaz Saray’ın hazırladığı ekonomik (700 milyar dolarlık) kurtuluş planıydı.

Herkesin büyük bir umut ve büyük olasılıkla beklediği bu planı ABD Meclisi (Temsilciler Meclisi) reddetti. Elbette mazaretleri olacak ama bunu neden yaptıkları tam anlaşılmayacak!

Şimdi tüm dünya borsalarını ve finans sistemini daha bir kriz değil, artık Tsinami bekliyor. Ama şunu da söyleyelim. Bu ekonomik Tsunami ardından bundan da büyük bir politik dalga getirecek gibi. Üstelik sadece ABD’de değil. Tüm dünyada.

Ölüm günü 29 Eylül!

ABD’nin her 4 Temmuz’da kutladığı kurtuluş gününün (Bağımsızlık Günü) bir benzeri bugün ekonomik alanda kurtuluş getirecekti. Biraz asık suratla da olsa Başkan Bush bu sabah saat 07:30’da televizyonlara çıktı ve “bu paket çok önemli, başarılı olmazsa felaket olur” dedi.

Ama bu felaketin görünen ayağı ekonomide olacaksa görünmeyen ilk ayağı ABD seçimlerinde yaşanacak. Kasım ayı başında yapılacak Başkanlık seçimlerinde bu kararın büyük etkisi olacak ve çok muhtemelen Barack Obama bu işten büyük kârla çıkacak.

Hatta mübalagalı bir örnek olarak şu da söylenebilir; Ortadoğu’daki savaşları nasıl 11 Eylül başlangıç olduysa, belki Obama’nın başkanlığına da bu olay neden olacak.

İkinci etki ise daha küresel. Elbette bu ret kararının dünya ülkeleri üzerinde ekonomik etkisi zaten olacak ama iki ülkenin daha farklı etkileneceğini söylemek gerekiyor.

Bunlardan ilki Rusya. Kremlin güçlenen ekonomisine rağmen krizin ilk zamanlarından hayli ağır yara almış, krizin vatanı ABD’de borsasından bile çok fazla değer kaybederek borsasını birden çok kapatmak zorunda kalmıştı.

Şimdi bu dalganın altından nasıl çıkacağı gerçekten merak konusu. Rusya ve ABD arasındaki son zamanlardaki gerilimler ve konuları anımsandığında ağır yaralı ilk ülkenin Rusya olacağı kestirilebilir.

Veya daha sakin bir söylemle, “Batı verdiklerini geri alıyor” şeklinde de okunabilir! İkinci ülke ise İran. Kısa süre önce ABD’de bulunan Ahmedinejat ülkesine şu sıralar hayli asık suratla dönüyor olsa gerek.

Çünkü Tahran’da-üzerindeki ambargonun da katme değer etkisi ile-bu darbeden hasar görecek. Ama daha önemlisi yeni ABD yönetimi-Obama’lı olsa bile-İran’ı bu sefer hedef tahtasına daha net yerleştirebilir.

Tabii hepsini anlamak için şunu sormak gerekiyor. Yanıtsız bir soru, yanıta ihtiyacı olmayan bir soru. Bu paketi reddenler nelere yol açacağını bilmiyorlar mıydı?

Sanırız artık biraz daha farklı bir dünyadayız!



Bu haber 1,032 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,204 µs