En Sıcak Konular

"Yargıç ve savcılar fişleniyor"

29 Eylül 2008 17:02 tsi
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha 'dan "yargıç ve savcılar fişleniyor" iddiası

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilciliği ile Adalet Bakanlığının hakim ve savcılara yönelik bir anket düzenlediğini belirterek, "Bu anket, AKP'nin yargıda kadrolaşmak için yargıç ve savcıları fişleme çalışmasıdır" dedi.

Okay, yaptığı yazılı açıklamada, UNDP Türkiye Temsilciliği ile Adalet Bakanlığının ortaklaşa yürüttüğü "Kurumsal Yönetim Perspektifinde Yargı Reformunun Desteklenmesi Projesi" kapsamında hakim ve savcılara yönelik bu ay içinde düzenlenen anketin, "doğrudan yönlendirmeye yönelik soru formatı" şeklinde hazırlandığını savundu.

Okay, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Avrupa Birliği ilerleme raporları ile istişari ziyaret raporlarındaki tespitlerin anket sorularına yansıtılmaması, sorunların odağına yürütmenin yerine yüksek yargı organlarının oturtulması, amacın yargı bağımsızlığından çok siyasi iktidarın elinin güçlendirilmesi olduğunu ortaya koymaktadır. Yani yürütmenin, yargı bağımsızlığını zedeleyen konumu yerine HSYK, Danıştay ve Yargıtayın konumunun sorgulanmakta olması, yargı bağımsızlığına katkı amacıyla oluşturulduğu noktasında ciddi kuşkuların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu açıdan anket, yargının, yürütmenin boyunduruğu altına alınmasında, AKP'nin kullanacağı bir enstrüman olarak kullanılmaya yönelik bir ankettir.

Hakim ve savcıların düşüncelerinin açıklanmaya zorlanması, anketin 12 Eylül dönemini andıran bir fişleme skandalına dönüşebileceği noktasında da ciddi kuşkuların oluşmasına neden olmuştur. AKP iktidarının baskıcı anlayışı düşünüldüğünde, 'benim hakimim, benim savcım' anlayışının yargıda hakim kılınmaya çalışılacağını söylemek yanlış olmaz. Anketin içeriğinin yanında, açık uçlu, yani hakim ve savcıların düşüncelerinin yazılı olarak bildirilmesinin talep edildiği sorulara yer verilmesi, anketi değerlendirecek olanların tarafsızlığı ve bilimsel yeterliliği sorunlarını da beraberinde getirmektedir. AKP'nin devleti kuşatma politikasının son noktasının yargı olduğunu her fırsatta vurguladık."

Okay, "AK Parti'nin yargı bağımsızlığını, yargıç teminatını sağlayacak adımlar atması gerektiğini" ifade ederek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Çerçevesi AKP'nin anayasa taslağı ile ortaya konulan ve yargıyı yürütmenin boyunduruğuna sokmaya yönelik her türlü girişime şiddetle direneceğimizi kamuoyunun bilgilerine saygılarımla sunarım."

hürhaber



Bu haber 689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,701 µs