onun adını veriyor | " /> onun adını veriyor | "/>

En Sıcak Konular

Tüm istihbarat onun adını veriyor

29 Eylül 2008 15:30 tsi
Tüm istihbarat onun adını veriyor Dink davasında soruşturmalar ilerlerdikçe hep aynı isim ön plana çıkıyor. Sorgulanan Jandarma istihbarat personeli onu suçluyor. Ama hakkında işlem yapılmıyor.

Dink davasıyla ilgili sorgulanan tüm jandarma istihbarat personeli, İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz’ü suçluyor. İstihbaratçı astsubay ve uzman çavuşlar yargılanırken Albay Ali Öz hakkında herhangi bir işlem yapılmaması dikkat çekiyor

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde yaşanan son gelişmeler dikkatleri tekrar cinayetin işlendiği dönemde Trabzon’da görevli olan Albay Ali Öz’e çevirdi. Dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, emrinde çalışan Jandarma personelinin ifadelerinde Dink cinayetini önlemek için hiçbir ciddi adım atmamakla suçlanıyor. Albay Öz ise ‘Dink öldürülecek’ istihbaratını hatırlamıyor.

İHMAL ÖTESİ SORUMLU

Hrant Dink cinayetindeki ihmal davasında tanık olarak dinlenen Trabzon İl Jandarma Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Hüsamettin Polat, Dink cinayetinde, Alay Komutanı Albay Ali Öz’ün ihmalden de öte bir sorumluluğu olduğunu söyledi. O dönemde Öz’ün emrinde çalışan diğer askeri personel de Öz’ün Dink cinayetindeki ihmaline dikkat çektiler. Ancak bugüne kadar Albay Öz’le ilgili herhangi bir yasal işleme başlanmadı.

‘BASİT BİR İHMAL DİYEMEM’

Jandarma istihbarat görevlileri Veysel Şahin ve Okan Şimşek’in yargılandığı davada anık olarak ifade veren Yüzbaşı Hüsamettin Polat ‘Hrant Dink gibi tanınmış bir insanın öldürüleceğine dair istihbaratın önemsenmemesinin haklı bir gerekçesi olduğunu düşünmüyorum. Basit bir ihmaldir diyemem’ demişti. Albay Ali Öz ile dönemin İstihbarat Şube Müdürü Yüzbaşı Metin Yıldız’ın üst makamlar dahil herkesi yanılttıklarını iddia eden Polat, mahkemede şu çarpıcı ifadeyi vermişti:

‘KONUYU SONRA GÖRÜŞELİM’

Metin Yıldız, Albay Ali Öz’e, Veysel Şahin ve Okan Şimşek’in Pelitli’de güvenlik görevlisi olarak çalışan Çoşkun İğci’nin Yasin Hayal isimli şahsın İstanbul’daki Ermeni gazeteci Hrant Dink’i öldürmeyi planladığını, bu plan kapsamında kendisine silah temini için 500 YTL verdiğini söyledi. Albay Ali Öz ise bu konuyu burada görüşmeyelim sonra görüşelim dedi. İSTANBUL

Artık yargılanmalı

Hrant Dink’in avukatı Fethiye Çetin, askeri görevlilerin verdikleri tüm ifadelerin ardından Albay Ali Öz’ün ‘Kasten adam öldürmeyi engellemede ihmal’ suçundan yargılanması gerektiğini söyledi. Avukat Çetin şöyle konuştu: Albay Ali Öz, Dink’in öldürülmesi olayında ihmali bulunanların başında geliyor. Çünkü olayla ilgili kendisine istihbarat akışı yapılmış. Emrinde çalışan tanıkların ve sanıkların ifadesine baktığımızda Öz’ün ihmalde bulunduğu apacık ortada. Buna rağmen önlem almak yerine olayı görmezlikten gelmiş. Albay Öz, ilk önce Dink cinayetiyle ilgili istihbarat bilgisini getiren kişileri uyarıyor. Burada olayın üzerini kapatıyor. Son tanığın ifadesinde de gördük şifre bile değiştirmeye varan hareketler yapmış.

Cinayetten sonra da belgeler ve raporlar üzerinde değişiklik yapmış. Daha sonra da Yasin Hayal’in eniştesi Coşkun İğci’yi ‘konuşmaması’ için tehdit ediyor. Trabzonda’ki hatırı sayılı kişileri araya sokup, İğci’yi defalarca uyarıyor. Dink cinayetinde sergilediği bu tavırlar basit bir ihmal olarak görülemez. O nedenle başından beri çok açık söylüyoruz. Albay Öz TCK’nın ‘Kasten adam öldürmeyi engellemede ihmal’ suçunu öngören 83. maddesi ve delilleri gizlemek suçlarından yargılanması gerekiyor. Tüm bu suçlar görülen davayla bağlantılı suçlar. Bu nedenle Albay Öz hakkında mutlaka dava açılmalı ve Dink davasının devam ettiği 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmalı.

Sağ kolu da onu suçladı

Dink cinayeti sırasında Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz’ün emrinde çalışan yüzbaşı Metin Yıldız da Yasin Hayal’in cinayet planıyla ilgili bilgiyi bir yıl önceden Öz’e ilettiğini anlattı. Metin Yıldız, Albay Ali Öz’ün kendisine ‘Arkadaşlar bu konuyu sonra görüşürüz’’ dediğini söyledi. Metin Yıldız’a bağlı astsubaylar, Yıldız’a cinayet planını aktardıklarını ancak Yıldız’ın kendilerine konuyla ilgili hiçbir talimat vermediklerini ve olayı üstüne iletmediğini iddia etmişlerdi. Yıldız, bilgi kendisine sözlü olarak geldiğinden ‘Haber Kayıt Bildirim Formu’ na yazılmadığını söyledi.

Askerler de ‘Öz ve Yıldız’ dedi

Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili ihmalleri bulunduğu gerekçesiyle yargılanan Jandarma Astsubay Okan Şimşek ve Uzman Çavuş Veysel Şahin ise mahkemeye verdikleri ifadelerinde, Dink’in öldürüleceği istihbaratını Trabzon Jandarma İl İstihbarat Şube Müdürü olan Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız’a aktardıklarını iddia etmişlerdi. Daha sonra Albay Ali Öz ile diğer komutanların toplantı yaptıklarını belirten Şimşek, toplantıda Dink’in öldürüleceğine yönelik bilginin Öz’e söylendiğini anlatmışlardı. Okan Şimşek ‘Metin Yıldız’a gidip edindiğimiz bilgilerin önemli olduğunu vurguladım. Bu konuda emir ve talimat beklediğimizi söyledim. O da bana ‘ya sonra ben emir veririm’ dedi. Daha sonra herhangi bir şekilde emir ve talimat verilmediği için herhangi bir çalışma yapmadık’ diye ifade vermişti.

‘İşi’ bilenlere engel çıkardı

Jandarma Şube Müdürü Metin Yıldız’a bilgisine başvurulması halinde bildiklerini anlatacağını söylediğini ifade eden Jandarma Asayiş Şube Müdürü Ali Oğuz Çağlar, bunu dedikten sonra Albay Öz’ün kendisini bir daha istihbarat şube brifinglerine almadığını ileri sürdü. Aynı şekilde Hüsamettin Polat da Öz’ün kendisini de konuşmaması için uyardığını belirterek şunları söylemişti: Benim Okan Şimşek ve Veysel Şahin’le görüşmemi engellemeye çalıştılar. İstihbarat Şubesi’nin kapısı şifreliydi, buraya girmemi engellemek için odanın şifresini değiştirdiler.

‘Hatırlamıyorum’ diye yemin etti

Albay Ali Öz, Dink cinayetiyle ilgili Bursa 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne ‘tanık’ sıfatıyla ifade vermişti. Albay Öz, cinayetin önceden kendisine bildirildiğine dair suçlamaları kabul etmemiş ‘İnsan herşeyi hatırlamayabilir. Hrant Dink’i ve Yasin Hayal’i tanımıyorum. Yeminle söylüyorum ki bana cinayetin işleneceğine dair bir bilgi geldiğini hatırlamıyorum’ demişti.

Jandarma istihbaratçılar Okan Şimşek ve Veysel Şahin’in ‘bilgi verdik’ iddialarını kabul etmeyen Ali Öz ‘Benim onların anlattıklarıyla ilgili herhangi bir bilgim olmadı. Sabah toplantısında bu konunun gündeme geldiğini hatırlamıyorum. Öyle bir istihbari bilgi ellerine geçmişse zaten Veysel Şahin ve Okan Şimşek’in bu bilgiyi hemen kayda girmesi gerekirdi, toplantıda gündeme getirilip getirilmemesi çok önemli değildir’’ açıklamasında bulunmuştu.

‘Benim için iyi olmaz susun’

Trabzon İl Jandarma Komutanlığı’nda Asayiş Şube Müdürü olarak çalışan Ali Oğuz Çağlar, Hrant Dink cinayetiyle ilgili tanık olarak 25 Temmuz’da Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde ifade vermişti. Çağlar, Dink’in öldürülmesi üzerine Albay Öz’ün İstihbarat Şube Müdürü ve elemanlarına ‘’Cinayet ihbarlarının bize geldiğini kesinlikle sızdırmayın. Bunun bilinmesi benim için hiç iyi olmaz’’ diye talimat verdiğini öne sürmüştü. Çağlar, Albay Ali Öz’e cinayet ihbarının ulaştırıldığını ancak Albayın ‘’Bunu sonra konuşuruz’’ dediğini ve bir daha bu bahsi açmadığını anlatmıştı. Çağlar, Dink’in öldürülmesinin ardından Albay Ali Öz’ün haber elemanı Coşkun İğci’nin bize bu istihbaratı verdiğini anlatmaması için uyarılması talimatını verdiğini de söylemişti.

star



Bu haber 1,270 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,042 µs