En Sıcak Konular

Korsanlar ABD'ye de Rusya'ya da direniyor!

29 Eylül 2008 11:10 tsi
Korsanlar ABD'ye de Rusya'ya da
direniyor! Kenya'ya Rus tankları taşıyan Ukrayna gemisini rehin alan Somalili korsanlar, biri ABD'ye ait üç savaş gemisi tarafından kuşatılmasına rağmen 20 milyon dolar fidye istedi.

Korsanlar aksi takdirde ölene kadar savaşacaklarını duyurdu. Gemiyi kurtarmak için Rusya'ya ait bir firkateynin Atlas Okyanusu'ndan bölgeye doğru yol aldığı belirtiliyor.

Faina adlı Ukrayna gemisi, Perşembe günü Kenya'ya doğru yol alırken Somali açıklarında korsanlar tarafından ele geçirilmişti. Gemide 33 Rus yapımı T-72 tank, askeri mühimmat ve yedek parçalar bulunuyor. Silahların Kenya hükümetinin siparişi olduğu açıklandı.Füze güdümlü Amerikan destroyeri USS Howard, korsanların silahları karaya çıkarmalarını engellemek için Somali açıklarında demirlediği belirtiliyor.
Gemide 21 kişilik mürettebat bulunuyor. Uluslararası ajanslara konuşan korsanların sözcüsü Sugule Ali adındaki kişi, 20 milyon dolarlık fidyeden başka bir şey istemediklerini, aksi taktirde gemiyi serbest bırakmayacaklarını açıkladı.

Gemi ve mürettebatın kurtulması için ABD'nin yanı sıra Rusya, İngiltere, Ukrayna ve Somali de girişimlerde bulunuyor. Korsanların sözcüsü hangi ülkeye ait olduğunu bilmedikleri uçakların üzerlerinden uçuşlar yaptığını belirtirken, rehin alınan geminin kaptanı Viktor Nikolosky ise üç savaş gemisinin çok yakınlarında bulunduğunu belirtti. Nikolosy, geminin Rus asıllı mürettebatından birinin de hipertansiyondan dolayı hayatını kaybettiğini açıkladı.

Uluslar arası Denizcilik Bürosu'na göre dünyada bu yıl korsan saldırılarında büyük bir artış oldu ve bunda Afrika ilk sırada yer alıyor. Büro'ya göre ilk sırada 24 korsan saldırısıyla Somali ilk sırada, Nijerya da 18 saldırı ile ikinci sırada yer alıyor. Bölgede ABD'nin büyük bir askeri varlığı bulunuyor. Amerikan 5. Filosu'nun merkezi Bahreyn'de bulunurken, Hint Okyanusu'ndaki Diego Garcia Deniz üssü de Amerika'nın en önemli operasyon merkezlerinden biri.

Özellikle gemilere saldırarak fidye almak Somali açıklarında faaliyet gösteren korsanların en büyük gelir kaynaklarından birini oluşturuyor. Son olarak da Yunanistan bandıralı bir gemi Aden Körfezi yakınlarında korsanlar tarafından kaçırılmıştı.

1991 yılından beri merkezi bir otoritenin olmadığı Somali'de halen Etiyopya'nın işgal gücünün yardımıyla ayakta duran fakat halk tarafından desteklenmeyen bir hükümet varlığını sürdürmeye çalışıyor.

İki yıl önce Etiyopya'nın düzenlediği askeri operasyonla Mogadişu'dan çıkarılan İslami gruplar ise eskiye oranla daha güçlü bir şekilde ülkede kontrolü ele geçiriyor. Etiyopya ve Afrika Birliği'ni barış gücüne mensup birliklerin kontrolü sadece başkent Mogadişu'nun küçük bir alanıyla sınırlı.

cha



Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,898 µs