En Sıcak Konular

20 Milyar $'lık rafineriler çıkmazda

29 Eylül 2008 09:21 tsi
20 Milyar $'lık rafineriler çıkmazda Çalık Holding'in Ceyhan'da kuracağı rafineri için kamulaştırma başvuru süresinin bitimine az bir süre kalmasına karşın bu konuda hiçbir gelişme sağlanmadığı öğrenildi. Doğan Grubu'nun başvrulurı da aynı durumda.

Socar-Turcas ortaklığının Yumurtalık'taki rafineri için istediği ek sürenin bitmesine az kaldığı, Petkim'de rafineri kurmak için ise başvuruda bulunmadığı bildirildi. Bu duruma, Doğan Grubu ile Cevahir Petrol'ün başvurularının mevzuata takılması eklenince 20 milyar dolarlık rafineri projeleri çıkmaza girdi.

Indian Oil Company ile birlikte Doğu Akdeniz adlı şirket adına 6 Aralık 2007'de rafineri lisansı alan Çalık Holding'in, lisans aldıktan sonra bir yıl içinde kamulaştırma için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvurması gerekiyordu. Aradan geçen süreye rağmen bu konuda adım atılmadığı bildirildi. Başvurunun ardından kamulaştırmayı EPDK yapacak, kamulaştırma bedelini ise Çalık ödeyecek. Kamulaştırma işlemlerinin uzun sürecek olması nedeniyle başvurunun daha erken dönemlerde yapılmış olması gerektiği belirtilirken, kamulaştırma bedeli olarak Çalık'ın yüklü bir tutar ödemesi gerektiği kaydedildi.

SOCAR-TURCAS ESKİ PROJEYİ ÇEKMEDİ, YENİSİ İÇİN DE BAŞVURMADI

Çalık'ın bu durumundan kaynaklanan rafineri belirsizliğine Socar-Turcas ortaklığının durumu eklendi. Yumurtalık'ta rafineri kurmak için EPDK'ya başvurmuş olan grup, Yumurtalık'ta kuracağı rafinerinin lisansı için uygun bulma kararı aldırmıştı. ÇED raporu almak için ek süre isteyen grubun, sulama alanları ve çevresel etkenler nedeniyle sorun yaşadığı, verilen üç aylık ek sürenin de dolmak üzere olduğu bildirildi. ÇED raporu ile ilgili olarak EPDK'ya başvuruda bulunmayan Socar-Turcas, geçtiğimiz günlerde, rafineri kurma tercihlerini Petkim alanına kaydırdığını açıkladı. Buna karşın grubun Yumurtalık için olan mevcut başvurusunu geri çekmediği, Petkim alanı içinde rafineri kurmak için de EPDK'ya yeni başvuruda bulunmadığı bildirildi.

Doğan Grubu'na ait Petrol Ofisi ile Cevahir Petrol'ün rafineri başvurusu ise, aynı alanda elektrik santrali kurma başvurusu bulunduğu için beklemede bulunuyor. Bu konuda ne yapılacağına ilişkin olarak mevzuatta boşluk bulunduğundan bir taslak hazırlayan EPDK, mevcut haliyle Doğan Grubu'nun önünü tıkayacak yeni düzenlemeye son halini verme konusunda uzun süredir bekliyor.

EPDK'ya sunulan yatırım projelerine göre, Cevahir'in rafinerisi 6, Çalık'ın rafinerisi 5, Socar-Turcas ortaklığının rafinerisi 4, Doğan Grubu'nun rafinerisi 4,5 milyar dolara malolacak.

haberler



Bu haber 740 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,753 µs