En Sıcak Konular

Sosyetenin yeni gözde içeceği

28 Eylül 2008 19:46 tsi
Ne zamanki Amerikan kolaları icat edildi, Osmanlı şerbetleri yok olup gitti. Şimdi ise Osmanlı içeceği olan demirhindi sosyetenin tekrardan gözdesi oldu.

Cola icat edildiğinden bu yana Osmanlı şerbetleri yok olup gitmişti. Son yıllarda birçok restoran ünlü demirhindi şerbetini yaparak tekrar yaygınlaştırdı. Herkes bu şerbeti merak ediyor, tatmak istiyor. Ama yapmak isteyen de, tatmak isteyen de önce Sirkeci'deki Ali Muhiddin Hacı Bekir'e uğruyor. Çünkü demirhindiyi İstanbul'a ilk tanıtan onlar.

Asitli içecekler moda olduğundan bu yana güzelim Osmanlı şerbetleri unutulup gitmişti. ‘Cola icat edildi, şerbetler yok oldu' desek yeridir. Düğünlerde, mevlitlerde, bayramlarda, katkı maddeli meyve sularıyla ya da meşrubatlarla idare eder olmuştuk. Oysaki şerbet; doğumdan ölüme, düğünlerden mevlitlere kadar her özel günde ikram edilebilen, kültürümüze ait tek içecek. Lohusa şerbeti geleneğini bilmeyen yoktur. Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan bu yana yapılan demirhindi şerbetinin ise, bu içecekler arasında özel bir yeri var. 600 yıllık bir geçmişe sahip. Asırlar öncesinden tadı çok sevilmiş, birçok faydası tespit edilmiş. Yemekten sonra içilirse hazımsızlığa iyi geliyor, önce içilirse enerji veriyor.

Sultan Süleyman’ın baş içeceği

Kanuni Sultan Süleyman'ın çok severek içtiği ve şerbet sunulan tası altınla doldurarak geri gönderdiği biliniyor. Osmanlı'nın son dönemiyle birlikte popülerliğini yitiren bu içecek, son yıllarda yeniden tahtını ele geçirdi. Özellikle İstanbul başta olmak üzere demirhindi şerbetini birçok restoran yapmaya başladı. 3-4 yıldır yaygınlık kazandı, halk merak ediyor, tatmak istiyor. Demirhindiyi İstanbul'a ilk tanıtan firma, 1777'de ilk şubesini Bahçekapı'da açan Ali Muhiddin Hacı Bekir. Yaygınlaşmasında da onların etkisi büyük. Eski İstanbullu hanımefendi ve beyefendiler demirhindiyi bu dükkan sayesinde çok iyi biliyor. Önceleri sadece Ramazan'da ve yazları hazırlanan bu içecek, artık her zaman bulunabiliyor. Bazı marketlerde, kutu şeklinde paketlerde satılıyor. Zeyrekhane, Osmanlı Mutfağı, Mihmandar Lokantası, Çiya, şerbeti yapan restoranlardan bazıları.

'150 çeşit şerbet yapıyoruz'

Yemek kültürü araştırmacısı Musa Dağdeviren'in sahibi olduğu Kadıköy'deki Çiya restoranı şerbetler konusunda çok titiz. Sadece demirhindi değil, mevsimine göre toplam 150 şerbeti sunuyor müşterilerine. Sumak, koruk, reyhan, nevruz, sübye (kavun çekirdeğinden yapılıyor), ıtri otundan yapılan şerbet başta olmak üzere birçok çeşit var. 1997'ye kadar sadece yaz aylarında ve Ramazan'da demirhindi yaptıklarını söyleyen Dağdeviren, ‘97'den sonra yaz-kış çıkarmaya başlamışlar. Dağdeviren, önemli bir noktaya dikkat çekiyor: "Bazı restoranlar kutu paketlerin içine böğürtlen reçeli ve başka malzemeler katıp demirhindi şerbeti diye satıyor. Turistlere içiriyorlar bir de. Bunlar, çok garip. Dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca demirhindi hakkında iyice araştırma yapılmadan yazılar hazırlanıyor. Bu da, bu özel içecek hakkında yanlış bir literatürün oluşmasına neden oluyor." diyor. Musa Dağdeviren, bizzat kendisi Suriye'ye giderek demirhindi kültürünü araştırmış. Bizde demirhindi şerbeti unutulmuş; ama Suriye'de sokak aralarında şerbetçiler gördüğünü söyleyen Dağdeviren, "Nasıl ki bizde vişne ya da limonata satılıyorsa büfelerde, Suriye'de demirhindi satılıyor. Biz mümkün olduğu kadar, kendi tadına ve aromasına sadık kalmaya çalışıyoruz." diyor.

‘Eskiden restoranlar bizden alırdı, şimdi kendileri yapıyor'

Ali Muhiddin Hacı Bekir'in Genel Müdürü İlyas Tunaoğlu: "Demirhindiye son yıllarda ilgi arttığı doğru. Osmanlı içeceği olması insanların ilgisini çekiyor. 231 yıllık şirketiz. Biz bu işi 100 senedir yapıyoruz. Vehbi Koç demirhindi şerbetini çok severdi, Ramazan sofrasında mutlaka olsun isterdi ve hep bizden aldırırdı. Restoranların bir kısmı da Ramazan'da ikram etmek için bizden alırdı. 3-4 yıldır herkes öğrendi, artık kendileri yapıyorlar."

'41 çeşit baharat var’

Demirhindi şerbeti hakkında bir şehir efsanesi dolaşıyor, Milli Takım'ın doping içeceği olduğuna dair. Bu iddiayı ortaya atan Hasanpaşa'daki Osmanlı Mutfağı'nın sahibi Ali Güler. İçine katılan 41 çeşit baharatla birlikte doping etkisi oluşturacağını ifade ediyor. Hatta Milli Takım'ın resmi içeceği olması gerektiğini vurguluyor. Ali Güler, son bir yıldır demirhindiyi yapmaya başlamış. "Birçok kaynak araştırdım, 6 şerbet tarifi çıkardım ortaya. En çok beğenilen şu anda sunduğumuz şerbetti. 2-3 ay önce bir asitli içeceğin bölge müdürü geldi. ‘Ali Bey bunu şişeleyelim' dedi. Artık herkes demirhindiyi keşfetti." diyor.

haber7



Bu haber 993 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,052 µs