En Sıcak Konular

Kışı mor sümbülle süsleyin!

28 Eylül 2008 11:55 tsi
Kışı mor sümbülle süsleyin! Sonbaharın gelmesi, kışa hazırlanan çiçeklerin de son hazırlıklarını yapma zamanının geldiğine işaret. İşte ev içinde de bakabileceğiniz, kokusuyla hem sizi hem gelenleri mest edebilecek bir çiçek tarifi...

Ferda Güneş / Zaman Pazar

Sonbahar geldi, çiçekler de kışa hazırlanıyor. Soğanından yetiştirilebilen lale, sümbül, glayör, nergis, kardelen gibi çiçeklerin ekim zamanına henüz vakit var. Ama kış çiçeklerini seviyorsanız şimdiden hazırlık yapmakta fayda var.
Bayrama yaklaştığımız bugünlerde, dokuz günlük tatilin de etkisiyle, kimileri uzak yollara çıkıyor, kimileriyse burada eş dostlarıyla birlikte bir tatil geçirmenin telaşında. Biraz kendinize ve yakınlarınıza zaman ayırabileceğiniz bugünlerde, size kalan zamanlarınızı bahçeniz, balkonunuzla ilgilenmekle de geçirebilirsiniz.

Sonbaharın gelmesi, kışa hazırlanan çiçeklerin de son hazırlıklarını yapma zamanının geldiğine işaret. Soğanından yetiştirilebilen lale, sümbül, glayör, nergis, kardelen gibi çiçeklerin ekim zamanına henüz var ama size ev içinde de bakabileceğiniz, kokusuyla hem sizi hem gelenleri mest edebilecek bir çiçek tarifi verelim bugün…

Moru, pembesi, koyu bordosuyla alımlı bir çiçek olan sümbülü isterseniz suda da yetiştirebilirsiniz. Bunu yapmak için, bir sümbül soğanı bir de boğumlu bir cam yeterli. Şimdilerde birçok yapı markette değişik formda saksı ve vazolar bulmak mümkün. Sizin ihtiyacınız olan sümbül soğanını yerleştirebilecek genişlikte bir ağza sahip olan bir yerden itibaren daralabilecek bir cam.

Soğanları önce sıcak bir ortamda toprağa dikmeniz gerekli. Bu toprağın ışığı da iyi alması önemli. İlk filizleri gördüğünüz zaman, soğanı topraktan çıkarıp iyice yıkayın, temizleyin. Vazoya yerleştirin. Köklere su gelmesi gerekiyor ama bu su ne çok ne az olmalı. Değmesi yeterli. Her iki üç günde bir kontrol ettiğiniz suyu arada bir değiştirmeyi ihmal etmeyin.

Genelde tek bir çiçek olarak büyüyen sümbül için bu yöntem çok güzel, alımlı bir sonuç veriyor. Teker teker dikeceğiniz lale, kardelen ve nergisler de kışın içinizi açacak ama.

Afrika menekşesinin en sevdiği günlere geldik. Evde yetişen bu zor mizaçlı çiçekler, yazın sıcak günlerini genellikle boyunlarını bükerek geçiriyor. Bugünlerde yaprakları sararan, çiçeklenmeleri azalan menekşelerinizi, kuru yapraklarını temizleyip, çiçeklerini keserek sevindirebilirsiniz. Bu dönemde çok sulayıp boğmamaya da dikkat etmek gerekiyor. Bir yaprağıyla filizlenen menekşeyi saksılara bölmek için de uygun bir zaman. Eğer bir yaprağı kırıp su içinde bekleterek filizlenmesini sağlamışsanız, bu filizleri artık ekebilirsiniz. Kış boyunca çok sıcak ve güneşli bir yerde tutmadığınız takdirde mütemadiyen çiçeklenecekler.

İyi bayramlar… 


 



Bu haber 364 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,046 µs