En Sıcak Konular

Wachovia da alıcı arıyor!

28 Eylül 2008 11:16 tsi
Wachovia da alıcı arıyor! El konulan WaMu ’ucuza’ gitti, ortak arayışındaki Wachovia iyice sıkıştı...

Washington Mutual’a el konulup 1.9 milyar dolara JP Morgan’a satılması, hisseleri bir haftada yüzde 27 değer kaybeden Wachovia’yı alıcı bulmak konusunda harekete geçirdi. Wachovia, Citigroup, Wells Fargo ve Banco Santander ile masaya oturdu. Ancak, FDIC’nin el koymasının ardından JP Morgan’ın WaMu’yu ucuza alması aday bankaların kafasını bulandırdı.

ABD’nin 309 milyar dolarlık mevduatı ile en büyük bankası olan Washington Mutual’ın el konulup 1.9 milyar dolara JP Morgan’a satılması, hisseleri bir haftada yüzde 27 değer kaybeden Wachovia’yı da bir alıcı bulmak konusunda harekete geçirdi. ABD’nin TMSF’si FDIC’nin müdahalesinden çekinen Wacvhovia kendisini satın almaya aday bankalar olan Citigroup, Wells Fargo ve Banco Santander ile masaya oturdu. Ancak, FDIC’nin el koymasının ardından JP Morgan’ın Washington Mutual’ı hem ucuza alması, hem de sorunlu varlıkları paket dışı bırakması Wachovia’ya aday bankaların kafasını bulandırdı. 3 aday da ’Bırakalım FDIC el koysun, biz de daha rahat ve ucuza alırız’ demeye başladı.

Kötü örnek JP Morgan

ABD’de muhaliflerin "sosyalist darbe" olarak nitelendirdiği devlet müdahaleleri yavaş yavaş diğer bankaların da işini kolaylaştırmaya başladı. Önce Bear Stearns’ı hisse başına 2 dolara satın alan, ardından da Washington Mutual’ı hisse başına 45 sent karşılığında bünyesine katan JP Morgan’ın bu adımları diğer bankaların da dikkatini çekmeye başladı. JP Morgan’ın Washington Mutual’a mart ayında verdiği hisse başına 8 dolarlık teklifin 45 sente kadar inmesi Wachovia’yı satışı bir an önce gerçekleştirmeye, 3 aday bankayı ise ’olabildiğince ertelemek’ konularında ısrarlı davranmaya itiyor.

CEO mektupla umut verdi

Wachovia Bank, 57 yaşında Hazine Bakanlığı görevlisiyken eski CEO Kennedy Thompson’ın yerine getirilen Robert Steel tarafından yönetiliyor. Steel’in dün çalışanlarına gönderdiği kurum içi bir mektupta "Wachovia’nın performansı ile ilgili bir sorun yok. Bizim WaMu’dan daha çeşitlendirilmiş bir yapımız var. Ülkenin üçüncü büyük aracı kurumuyuz. Ayrıca servet yönetimi ve kurumsal bankacılıkta da oldukça güçlüyüz. Temmuz ayından bu yana müşterilerimize 745 bin yeni hesap açtık" mesajı yer alıyor.

Kanadalı alıcı söylentisi

Çalışanları panik havasından uzaklaştırmak için yazılan bu mektuba karşın Wachovia’nın hisseleri önceki gün 3.70 dolar değer kaybederek 10 dolara geriledi. Hisselerindeki değer kaybına kaşın bankanın ilk önlem planı yatırımcılarının desteği ile 20 milyar dolarlık sermaye artırımı yapmaya çabalamak yönünde oldu. Ardından da alıcı bulma arayışına girdi. Ancak analistlere göre 122 milyar dolar değerinde sorunlu varlığa sahip olan bankanın alıcı bulma ihtimalini düşük. Bu konuda devlet desteği olmadan herhangi bir alım yapılmasının zor olduğu analistler tarafından sıksık dile getiriliyor. Buna karşın bazı kaynaklar Kanadalı Dominion’un Wachovia ile ilgilenenler listesinde olduğunu iddia ediyor.

Krizin yarattığı kayıp bilançosu

MORTGAGE krizinin patlamasından hemen önce rekor kár marjları ile çalışan bankalar bir yıl içinde kárlarında büyük kayıplar verdi:

 Bankaların ikinci çeyrek bilanço açıklamalarında kárları 36.8 milyar dolardan 5 milyar dolara geriledi.

 Bankaların bilançoları 1991’den bu yana açıklanan en kötü dönemi yaşadı.

 Kredi sağlayıcı kuruluşların yüzde 18’i ikinci çeyrekte büyük kayıplara uğradı

 Bankaların hissedarlarına dağıttığı temettü 35 milyar dolar düştü.

WaMu kötü varlıkları için iflasını istedi

WASHINGTON Mutual JP Morgan’ın satın almadığı ve içinde WMI Investment’ın da bulunduğu bölümleri için iflas başvurusunda bulundu. Seattle merkezli olan ve 119’uncu yaşını kutladıktan bir gün sonra ABD’nin TMSF’si FDIC tarafından el konulan banka önümüzdeki 2-2,5 yılda sorunlu cvarlıklarının 19 miltyar dolar zarar yazmasını bekliyordu. Mevduatlar gibi sorunsuz bölümleri JP Morgan tarafından satın alınan banka kalan varlıklarını da iflas masası üzerinden satacak.

Wall Street yöneticilerine 5 yılda 3 milyar dolar ödedi

Wall Street’in en büyük beş bankası üst düzey yöneticilerine geçtiğimiz 5 yılda 3 milyar dolar ödedi. En fazla ödeme yapan kurum Merrill Lynch oldu. Krizle birlikte işten çıkardığı eski CEO’su Stanley O’Neal’a 2003-2007 yılları arasında 172 milyon dolar ödeyen kurum John Thain’e ise aralık ayından bu yana 86 milyon dolar ödeme yaptı.

Bear Stearns’in CEO’su Jimmy Cayne de 161 milyon dolarlık ödeme ile ikinci sıraya yerleşti. Ancak Temmuz ayında banka battı ve yok pahasına JP Morgan’a satıldı. 

huırriyet



Bu haber 399 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,035 µs