En Sıcak Konular

Irak seçimlerinde seçmen yok!

27 Eylül 2008 23:09 tsi
Irak seçimlerinde seçmen yok! Seçimin ne zaman yapılacağı belirlenmemişken sayıları 280 civarında olan bürolara kaydolanların sayısı, halkın seçimlere katılma yönündeki isteksizliğini ortaya koyuyor. 17 Milyon seçmenden şu ana kadar adını yazdıranların sayısı 900 bini geçmiyor.

17 Milyon seçmenden şu ana kadar adını yazdıranların sayısı 900 bini geçmiyor. Halkın isteksizliği konusunda Munstansıriyye Üniversitesi Profesörlerinden Muhsin Abdülvahid, “Milyonlarca dolar tahsis edilen konferans ve reklamlar, vatandaşı seçimlere katılmaya ikna etmedi.” diyor.

Abdülvahid, “Vatandaş, daha önce inanmadığı bir şeyi keşfetti. O da şu ki, aslında diktatör rejimi devirmek ve onu demokratik sistemle değiştirmek istiyordu. Ancak bunun tamamen dışında bir şeyle karşılaştı.”

Abdülvahid’e göre, vatandaşlar seçimlere katılsalar da katılmasalar da sonuçlar genelde elinde silah olanların lehine sonuçlanacağı için değişen bir şey olmayacağını, bu nedenle Irak olarak geldikleri noktaya tekrar geri döndüklerini ifade ediyor. Herhalükarda kaybeden yine vatandaş oluyor.

Buna rağmen Abdülvahid, vatandaşları seçimlere katılmaya ve kendisini istemediği bir şeye karşı sessiz kalmamaya çağırıyor. Çünkü sessizlik, büyük bir kayıp anlamına geliyor ve sonuçları son derece acı verici olacak. 

Suçlamalar

Yüksek Seçim Kurulu’nda görevli memur Adnan Şemhi, vatandaşların seçim bürolarına giderek adlarını kaydettirmeleri konusundaki isteksizliğin bir çok nedeni olduğunu belirterek bunlardan en önemlisinin, belediye meclislerinin halkı aydınlatma görevini yeterince yerine getirmemesi ya da vatandaşın suçlamaları karşısında kendisini savunamaması olduğunu kaydetti. Şemhi, belediyelerin tek yaptıklarının kendi ayrıcalıklarıyla ilgilenmek ve vatandaşı yalnız başına bırakmak olduğunu kaydetti.

Şemhi, halkın seçim bürolarının yerlerini bilmemesini ve kayıt işleminin nasıl yapılacağına dair bir bilgisinin olmamasının da katılımın düşüklüğünde rolü olduğunu ifade etti. Bunun kayıt işlemini ve seçimleri üslenen kurumun sorumluluğunda olduğunu belirten Şemhi, kırsal bölgelerde, köylerde ve şehirlerden uzak yerleşim birimlerinde sürekli tehditlere maruz kalınmasının da bunda rol oynadığını söyledi.

Irak’taki yerel seçimleri ve kayıt işlemini gözlemleyen kurum olan Temmuz Sosyal Kalkınma Örgütü Sekreteri Ali ed-Duceyli, bazı sivil toplum kuruluşlarının seçim sürecini destekleme konusundaki görevlerini yerine getirme de yavaş davrandıklarını, ayrıca bu sürece siyasi yapıların yeterince güçlü olamamasının yol açtığını da savundu.

Güven Bunalımı

Duceyli, halkın en temel hizmetlerin yerine getirilmemesi nedeniyle yürütme gücüne (hükümete) güven duymadığını, hükümetin geçtiğimiz seçimler sırasında vaat etmiş olduğu siyasi programını uygulamaması nedeniyle vatandaşların devlete karşı ciddi bir güven bunalımı içerisinde olduğunu kaydetti.

Irak’ta önümüzdeki ay yapılması kararlaştırılan belediye seçimleri hakkında ciddi tartışmalar yapılıyor. Tartışmaların bir tarafı, listelerdeki isimlerin doğrudan seçilmesini savunurken başka bir grup ise gruplar üzerinden seçimlerin yapılmasını savunuyor. Bugün yapılan oylamada siyasi gruplar, daha önceden kabul edilen ve isim üzerinden seçim yapılması kuralını değiştirerek kimselerin bilmediği gruplar üzerinden seçim yapılması ilkesini onayladı.

timetürk



Bu haber 457 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,706 µs