En Sıcak Konular

Çin'in 'kutsal kutu'su uzay yürüyüşünü başardı

27 Eylül 2008 22:39 tsi
Çinli astronot Zhai Zhigang, uzay yürüyüşünü tamamladı. Çin için ilk olan bu tarihi an, televizyonlardan canlı olarak yayınlandı.

"Shenzhou-7" (Kutsal Gemi) adlı uzay gemisiyle uzaya gönderilen astronotlardan 42 yaşındaki Zhai Zhigang tarihi uzay yürüyüşüne yerel saatle 16.30'da (TSİ 11.30) başladı. Astronotun mekiğin kapısından çıkışı yerel saatle saat 16.40'da başladı. Zhigang, uzay mekiğinden çıkarken, "Kendimi çok iyi hissediyorum. Çinlileri ve dünya halkını selamlıyorum." diye konuştu. 15 dakika kadar uzayda kalan astronot, bu süre içinde Çin bayrağını salladı. Astronot Zhigang, daha sonra mekiğe geri döndü.

Bu yürüyüş Çin için çok özel anlam ifade ediyor. Zira 2008 Pekin Olimpiyatları ile Paralimpik Oyunları'nı başarıyla düzenleyen Çin, tarihinde ilk defa bu ünvana sahip üçüncü ülke olacak. Çin'de herkes, bu yolculuğu uluslararası alanda prestij ve gurur kaynağı olarak görüyor ve bu an bayram olarak algılıyor. Çin basını ise bu yolculuğun ülkenin üç aşamalı uzay programında "en kritik adım" olduğunu belirtiyor. Çin'in planında ilk olarak dünya yörüngesine insan göndermek, burada küçük bir laboratuar oluşturmak ve nihayetinde daha büyük bir uzay istasyonu inşa etmekti.

UYDU FIRLATMA MERKEZİ 1958'DE 100 BİN ASKERLE KUTULMUŞTU

Yetkililer, "Shenzhou-7" kapsülünün yörüngeye uydu bırakacağı ve bazı yeni ürün deneylerinde bulunacağını belirtti. "Shenzhou-7" adlı insanlı uzay aracındaki astronotlar, ayrıca bu gezi esnasında gelecekte kurulacak uzay istasyonuna zemin hazırlayacak. Uzay modülü de önceki denemeler gibi ülkenin kuzeyindeki İç Moğolistan bozkırına inecek. İniş tarihi daha sonra açıklanacak.

Söz konusu yürüyüş, Çin'in uzay teknolojisi alanında geldiği son noktayı göstermesi açısında dikkate değer bulunuyor. Zira Çin'in eski liderlerinden Mao Zedong (1893-1976), ''Fezaya patates bile gönderemiyoruz'' diye hayıflanarak uzay çalışmalarını başlatmıştı ve uzay yolculukları için ilk üssü 1958 yılında 100 bin askerle Gobi çölünde inşa edildi. Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nde yaklaşık 7 bin bilim adamı çalışıyor. 1970 yılında ilk uydusu olan Kızıl Doğu'yu uzaya yollayan Çin, o dönemden bu güne büyük ilerleme kaydetti.

Çin, ''Shenzhou-5'' gemisiyle 2003'te tamamen kendi imkânlarıyla SSCB ve ABD'den sonra uzaya insan gönderen üçüncü ülke oldu. Pekin, 2005'te de uzaya içinde 2 astronot olan Shenzhou-6 adlı uzay gemisini göndermişti.

2010 yılında da Ay'a insan gönderme hazırlığında olan Çin,2020'den önce uzayda aralarında kalıcı laboratuarın da bulunduğu, insanlı uzay araştırma istasyonu kurmayı planlıyor. Çin bu hedefler için Shenzhou 8 ve 9 uzay yolculukları yapmayı hedefliyor. Çin'in uzay çalışmalarına bağlı sektörlerin toplam büyüklüğünün 120 milyar yuan (Yaklaşık 18 milyar dolar) olduğu tahmin ediliyor.

FIRLATMA ROKETİNİN BOYU 58.3 METRE UZUNLUĞUNDA

Uzay gemisinin fırlatılmasında kullanılacak Uzun Yürüyüş-2F roketinin uzunluğu 58,3 metre, ağırlığı ise 480 ton. 1992'de Çin tarafından geliştirilen bu roketler, Shenzhou-7 için özel dizayn edildi ve yeni sistemler eklendi.

İlk roket 1957'de Sovyetler Birliği tarafından fırlatılmıştı. Bunun yanında Çin ABD, Avrupa, Japonya, Hindistan, Ukrayna ve İsrail bu tip roketleri fırlatma kapasitesine sahip ülkeler listesinde bulunuyor.

Çin'in geçen yıl uzayda kendi uydusunu vurması uluslararası toplumda, özellikle de ABD'de büyük yankı uyandırmış ve bu Çin'in askeri alanda geldiği son noktayı göstermesi bakımında dikkate değer bulunmuştu. 

cha



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,941 µs