En Sıcak Konular

Rahşan Ecevit uçağa Oğlak yavrusu ile bindi!

27 Eylül 2008 19:18 tsi
Türkiye'nin efsane kaptan pilotu Mustafa Kolko anılarını yazdı. İşte Kolko'nun ilginç anıları; Turgut Özal şişmanladığı için kemeri bağlayamadı, Rahşan Ecevit uçağa oğlak yavrusuyla bindi, ABDullan Gül çok üzgündü, Ağar kokpitte sigara içti.

Türkiye'nin 44 yıllık efsane Kaptan Pilotu Mustafa Kolko içinde; Kenan Evren, Turgut Özal, Bülent ve Rahşan Ecevit, Necmettin Erbakan, Mehmet Ağar ile yaşadıkları da bulunan uçuş anılarını ''Havada 44 Yıl Neler Yaşadım'' adıyla kitaplaştırdı. Özal'ın havacılık bilgisi en geniş lider olduğunu söyleyen deneyimli pilot kitabında; ''Özal sürekli kokpitte uçardı. O kadar şişmandı ki iniş esnasında kemerini bağlayamadık. Rahşan Ecevit kucağında oğlakla uçağa bindi. Özal ile Senegal ziyaretinden dönerken Cengiz Çandar'ın tavsiyesi ile uçağa 11 tane papağan aldık. Kenan Evren'in dönemin Bulgaristan lideri Todor Jirkov'u ziyareti sırasında yaşananlar. Erbakan'ın Kaddafi ziyareti dönüşünde kokpitte uçan ABDullah Gül'ün üzüntüsü. Mehmet Ağar'ın kokpitte sigara içmesi. İnek dolu piste nasıl indikleri. Attan düşen Türkan Şoray'ı uçakla getirmesi…'' gibi onlarca anısına yer verdi.

Uçurduğu bazı uçakların şu anda havacılık müzesinde sergilendiğini anlatan Mustafa Kolko, Atatürk Havalimanı'nda anılarının yanı sıra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

"PİLOT SARHOŞ OLAMAZ, KOKPİTTE BAŞKALARI OTURAMAZ"

Hiçbir pilotun uçağa sarhoş binemeyeceğini vurgulayan emekli pilot, ''Hele bu Ramazan ayında hangi cesaretle sarhoş olabilir. Kim bir duble rakı içip, çıkar oraya aklım almıyor'' dedi. Hayatının son 12 yılını THY'de yönetici olarak geçiren Kolko Kaptan, uçtuğu zaman da benzer bir iki hadise yaşandığını belirtti. Beş yıl önce THY'den emekli olan emekli pilot, A340 gibi kokpitinde 3 koltuk olan büyük uçaklar dışında pilottan başka kimsenin kokpitte oturamayacağına işaret etti.

Kitabında Hava Harp Okulu'na girdiğinde teneke barakalarda yattıklarını, THY'ye geçtikten sonra da simülatör eğitimi için Yugoslavya'ya gittiklerine de yer veren usta pilot, bugünkü imkanlardan övgü ile söz edip, genç pilotlara korkmamaları için sürekli kendilerini eğitimli tutmaları tavsiyesinde bulundu.

"UFO OLDUĞUNU İSPAT EDENE EVİMİ VERECEĞİM"

Emekli kaptan pilot, meslek hayatı boyunca 26 bin saat uçtuğunu bunun da durmadan 3 yıl havada yaşamak anlamına geldiğine işaret ederek, UFO diye bir şeye inanmadığını söyledi. Kaptan pilot, ''ABD saklıyor diyorlar. Bugün Almanya, İngiltere, Fransa, Japonya, Çin artık ilmin ötesine geçtiler. Böyle bir şey olacak haberleri mi olmayacak. THY pilotlarının UFO gördüğüne ilişkin rapor tutulması hatadır. Hiç kimse UFO görmemiştir. Atmosfer'de, İyonosfer'de ışıklar kırılmaya yapar, yahut yıldız düşer. Millet Ay'a Mars'a indi. Nerede bu UFO'lar. UFO gelecek bir resim çekip, gidecek. Olur mu. Var mı bir şey yakalayan. Bir fosil buluyorlar UFO'ymuş. Hayatımın bilgisiyle söylüyorum size. THY'de eğitim başkanlığı da yaptım. Bir ispatı olan gelsin bana oturduğum Ataköy'deki evimi teslim ederim.'' diye konuştu.

Yılların pilotu, Türk siyasetine damgasını vuran liderlerle uçuş esnasında yaşadığı birkaç anısını şöyle kaleme aldı; ''…1974 seçimleri öncesiydi. Bülent Ecevit ve partisi Antalya mitingi için uçak kiralamıştı. Biz de Ecevit, eşi ve bazı partilileri Ankara'dan Antalya'ya götürdük. Miting bitti dönerken Rahşan Hanım kucağında hediye edilen bir yavru oğlakla uçağa bindi. Sanırım yolcu kabininde uçan bu ilk ve son keçi yavrusu olmuştur. Bülent Ecevit de zaman zaman kokpitte bizimle uçardı.''

''…Kenan Evren ilk ziyaretini Todor Jirkov'un daveti üzerine Bulgaristan'a yaptı. O zaman yurtdışı ziyaretleri sırasında devlet başkanı uçağın merdivenine çıktığı zaman hava kuvvetlerine ait 4 uçak selamlama için alçaktan uçardı. Sofya'ya gitmek için Ankara'dan havalandık. Ancak seyrü sefer cihazımız arıza yaptı. Biz İstanbul'a inmek istedik fakat emir gereği inmeden yardımcı cihazla Sofya'ya ulaşabildik. Evren, Jirkov'a hediye olarak kayısı ve Afyon kaymağı götürmüştü. Ama kaymağın uçakta unutulduğu bir gün sonra anlaşıldı. Bozulmuş olduğu için Jirkov tadına bakamadı. İki gün sonra ani bir kararla dönüş saatimiz 15 dakika evvele alındı. Nedendir Jirkov bizim heyeti uğurladıktan sonra beklemeden gitti. Evren biraz kırgın gibiydi. Dönüş saati 15 dakika erken olacağı için Fantomların bizi karşılama zamanını ayarlamak için paşaya İstanbul üzerinde 15 dakika tur attırdık.''

Sivil havacılık hususunda rahmetli Turgut Özal kadar bilgili birine rastlamadığını belirten Kolko Kaptan, birlikte 7 kez kokpitte uçtukları için birçok anısı olduğunu ifade etti.

Deneyimli pilot, Turgut Özal'ın cumhurbaşkanı iken 9 Ocak 1993 tarihinde Senegal'e yaptıkları ziyaret sırasında ilginç olaylar yaşandığı belirterek, ''Cumhurbaşkanı heyetinde Mehmet Barlas, Cengiz Çandar da vardı. Özal he zaman ki gibi kokpitte oturuyordu. Lagos'a iniş hazırlığı yaparken kemerlerin bağlanması gerekiyordu. Fakat Özal o kadar şişmanlamış ki kemeri bir türlü bağlayamıyor. Kabin amiri yardımcı olsa da nafile. Cumhurbaşkanı 'bırak kızım ben kaptanı tanıyorum, bir şey olmaz, böyle de inerim'' dedi. Senegal'de iki gün kaldık. Çarşıda gezerken heyetteki arkadaşlar Cengiz Çandar'ın tavsiyesi ile papağan almışlar.

Uçakta 11 papağan vardı. Dönüş için herkes uçağa bindi. Uğurlama merasimi bitmişti. Fakat Mehmet Barlas kokpitin kapısından, 'Kaptan bagajlarım gelmedi. Onları beklememiz için Sayın Özal'a söyleyebilir misin' dedi. Fakat daha sonra kendisi Özal'a söyledi. Uğurlama heyeti gittikten yaklaşık 15 dakika sonra durumu kuleye bildirdik. Barlas'ın bagajları da gelince gecikmeli olarak havalandık.''

"ABDULLAH GÜL ÇOK ÜZGÜNDÜ"

Kolko Kaptan, Necmettin Erbakan'ı tartışmalı Libya ziyaretine götüren ekibin içinde yer aldığını söyleyip şunları anlattı: ''Başbakan Necmettin Erbakan, Devlet Bakanı ABDullah Gül'ün de bulunduğu heyetle Libya'ya gittik. Dönüş planına göre biz önceden hazırlık için havalimanına geldik. Fakat dönüş planı 4 saat geçti gelen yok. Neyse geldiler uçak havalandı. Bir süre sonra Gül yanında büyükelçi ile kokpite geldi. Gülümsemesiyle tanıdığımız Gül'ün yüzündeki hüzünlü ifade seziliyordu. Belki de sıkıntıdan yolcu kabininde duramadı. Sonra anladık Kaddafi yapacağını yine yapmıştı. Erbakan kokpite binmezdi. Sadece kapıdan beyler iyi uçuşlar deyip geçerdi.

''Mehmet Ağar KOKPİTTE SİGARA İÇTİ''

''…Uçuşta sigara yasağı yeni konmuştu. Tiryakiler çok zor günler geçiriyordu. O zaman sevilen bürokrat Mehmet Ağar da tiryaki ama sigara içmek yasak. Hostesle haber göndermiş, 'acaba kaptan bir sigara içmek için kokpitte müsaade eder mi' diye. Kırma imkanı yok. O da gelince kokpitteki sayı 6 oldu. Neyse Ağar işini çabuk bitirip yerine döndü. Ne kadar büyük bir hata. Bu yaptığım sorumsuzluğun vicdan azabını hala çekiyorum.''

Şu sıralar 70'inci yaşında olan efsane Kaptan Pilot Mustafa Kolko, 1958'de telsizi bile olmayan Uğur MKE-44 tipi bez uçaklarla eğitime başladı. Hava Kuvvetleri'nde şimdi bazıları müzede sergilenen çeşitli tipte uçaklarda görev yapan Koka, 1972 yılında THY'ye geçti.

F28, DC-9, Boeing 727 ve Airbus A31O'da görev yaptıktan sonra 1993'te filonun en büyük uçağı A340'e geçti. Kolko Kaptan uçuş hayatının son 12 yılını THY'de yönetici olarak geçirdi.

cha



Bu haber 898 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,747 µs