En Sıcak Konular

Çiftçiler sulama parasından kurtuldu?

27 Eylül 2008 18:57 tsi
Konya'da Eylül ayı sonunda aralıklarla yağan yağmur, gelecek yıl için tarlasını sürmeden önce sulamak isteyen çiftçileri masraftan kurtardı. Yağmur sayesinde rahat bir nefes alan çiftçiler, gelecek yılın bol yağışlı ve bereketli olmasını bekliyor.

Konya ovasında uzun süre yaşanan kuraklığın ardından gelen yağmur, üreticinin yüzünü güldürürdü. Konya'da kendini gösteren yağışlar, gelecek sezon için de çiftçileri umutlandırdı.

Son yıllarda çok konuşulan kürsel ısınma ve beraberinde getirdiği kuraklık bütün dünyayı etkisi altına aldı. Yağmurun yağmaması ve su kaynaklarındaki azalmadan Türkiye'de en çok etkilenen illerin başında ise tahıl ambarı olarak bilenen Konya geliyor. Çiftçiler, aşırı kuraklıktan ve su kaynaklarının azalmasında dolayı üretim yapamaz hale geldi.

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Motuk, eylül yağmurlarının çiftçiye rahat bir nefes aldırdığını söyledi. Erken sonbahar yağmurları ile toprakların bereketlendiğini belirten Motuk, "Çiftçilerin hasadı gerçekleştirdikten sonra yelecek yıl için tarlasını hazırlaması gerekiyordu. Fakat toprak kuru oluğu için çiftçilerin tarlayı sürmesi bir türlü mümkün olmadı. İmkanları olan çiftçiler tarlasını önce suladı daha sonra traktörle sürdü. Yakıt masrafları da aynı oranda katlandı. Artan akaryakıt fiyatları çiftçilerin belini bükmüşken bir de üzerine sulama derdi geldi. Tam bu sırada gelen Eylül yağmurları çiftçinin yüzünü güldürdü." dedi.

Motuk, metrekare başına Konya merkezine 37.9, Konya'nın Altınekin ilçesine 38, Beyşehir ilçesine 76.2, Cihanbeyli ilçesine 25.6, Çumra ilçesine 37.5, Kulu ilçesine 45.6, Seydişehir ilçesine 65 kilogram yağış düştüğü bilgisini verdi.

Seydişehir ilçesinde çiftçilik yapan Ahmet Yılmaz, yazın kuraklık nedeniyle hasattan para kazanamadıklarını ifade etti. Tarlayı gelecek yıla hazırlık amacıyla sürmeden önceki sulama masrafını kara kara düşündükleri sırada bol yağmur yağdığını anlatan Yılmaz, "Gelecek yıl için tarlayı sürmem gerekiyordu. Fakat toprak kuruduğu için süremiyordum. Tarlayı sulamaya kalksam bana pahalıya mal olacaktı. Son yağan yağmurlar imdadımıza yetişti. Yağışların bolluğu, gelecek yılın bereketli olacağına inancımızı artırdı." diye konuştu.

cha



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,844 µs