En Sıcak Konular

Alman ve Türk vekiller kilisede birlikte iftar açtı

27 Eylül 2008 17:46 tsi
Türk ve Alman vekiller, World Media Group AG Kuzey Almanya Temsilciliğinin Hamburg İşadamları Derneği Hamle e.V. ile ortaklaşa tarihi St. Johannes Kilisesinde düzenlediği programda iftar açtı.

Geceye katılan Federal Çalışma Bakanı Olaf Scholz böyle güzel bir programın böyle bir mekanda yapılması, "kültürlerarası diyalogun revaçta olduğunu gösteriyor. Ben buradan bu mesajı alıyorum ve bu mesaj hoşuma gidiyor" derken iftar Türk ve Alman davetlileri adeta büyüledi.
Hamburg Altona semtinde bulunan St. Johannis- Die Kulturkirche'de düzenlenen iftar programına Almanya'dan Federal Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Olaf Scholz, Hamburg Eyalet Meclis Başkan Vekili Nebahat Güçlü ve eyalet milletvekilleri Bülent Çiftlik, Antje Möller ile Budnikowski sahibi İşadamı Iwan Wöhlke ve eşi aynı zamanda Budnianer Vakfı Başkanı Gabriele Wöhlke, Hamle e.V. Başkanı İşadamı Osman Kımıl, Araştırmacı yazar İsmet Macit ile çok sayıda üst düzey bürokrat, resmi sivil temsilciler katılırken, Türkiye'den AK Parti Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Milletvekilleri Muzaffer Gülyurt, İhsan Koca ve Malatya Milletvekili Mehmet Şahin katıldı. Yaklaşık dört saat süren ve Türk ve Alman davetlilerin büyülendiği programın finalinde sahne alan semazen ekibi hem gösterisi hem de tasavvuf müziği ile gönülleri fethetti.

Mehmet Ünal'ın sunduğu programın açılış konuşmasını World Media Group adına Arhan Kardaş yaptı. Kardaş konuşmasında World Media Group AG bünyesinde bulunan Avrupa Zaman, Samanyolu TV ve Almanca olarak yayınlanan Zukunft dergisi hakkında açıklamalarda bulundu. Hamle e.V.Başkanı Osman Kımıl ise konuşmasında Ramazan ayının buluşma, bir araya gelme ve paylaşma ayı olduğunu ifade ederek bu ayda kalplerin diyaloga açıldığını belirtti. Hamle'nin çalışmalarından bahseden Kımıl, derneğin çalışmaların temelini eğitimin oluşturduğuna vurgu yaptı.

Daha sonra konuşma yapan Hamburg Meclis Başkan Vekili Nebahat Güçlü de Ramazan ayının artık sadece Müslümanlar arasında değil toplumsal olarak değişik mekanlarda değişik etkinliklerle kutlandığunı ifade etti. Kilise'de düzenlenen bir iftar programına ilk kez katıldığını ifade eden Güçlü, "Bu çok kültürlü Hamburg için çok önemli bir gelişme. Bu şekilde Müslüman olan ve Müslüman olmayan insanlar bir araya geliyor, diyaloga giriyor ve birlikte huzur içinde yaşanabileceğini gösteriyor" dedi. Hamburg'un diğer eyaletlere göre hem diyalog hem de entegrasyon konusunda daha ileride olduğunu ifade eden Güçlü, "Hamburg bu konuda önemli adımlarla hedefe ilerliyor'' dedi.

Davete Türkiye'de katılan AK Parti Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi ise konuşmasında Ramazan ayının toplumsal dayanışma ve sosyal yardımlaşma duygularımızın doruğa çıktığı önemli bir ay olduğunu ifade ederek, "Böylesine birçok özellikleri ve güzellikleri içinde bulunduran Ramazan ayında, Almanya'da bizi yaratan Allah'ın anıldığı bir mekanda, mübarek Kadir Gecesi'nde sizlerle olmaktan dolayı duyduğum memnuniyeti duymak isterim. Bu platformlar güzel duyguların yeşerdiği, filizlendiği ve büyüdüğü zeminlerdir. İşte Hristiyanların kutsal mekanında Müslümanların bir ibadetini gerçekleştiriyoruz. İnanıyorum ki bu dünya barışı açısından da çok önemli bir kilometre taşıdır'' dedi. Tanriverdi, Türkiye'deki Ramazan etkinliklerinin Almanya'da da olması burada yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye özlemlerini hafiflettiği gibi Almanlar tarafından da bu Ramazan çadırları ve benzeri etkinliklerin ziyaret edilmesi toplumlarımız arasındaki iyi ilişkilerin ve kültürler arası diyaloğun gelişmesine vesile olduğunu anlattı. Tanrıverdi konuşmasını şu şekilde tamamaladı: ''Bugün burada sadece iki dinin birbirine gösterdiği eşsiz müsamahayı değil, aynı Allah'a inanan iki farklı toplumun bir arada yaşabileceğini de gösteriyoruz. Bize bu fırsatı sunan başta Alman yetkililer olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim'' dedi.

Federal Çalışma Bakanı Olaf Schoz yaptığı konuşmada iftar programının böyle bir mekanda verilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek ''Burada yapılan etkinlik kültürlerarası diyalogunu revaçta olduğunu gösteriyor. Ben bundan bu mesajı alıyorum ve bundan da büyük mutluluk duyuyorum'' dedi.

Almanya'da yaşayan Türklerin Alman vatandaşlığına geçme taraftarı olduğunu belirten Scholz, "Bu iki toplumun kaynaşması açısından önemli'' dedi. Konuşmalarda Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesinin gündeme geldiğini ifade eden Scholz demokratik bir Türkiye'nin AB'de de her zaman yeri olduğunu söyleyerek,Türkiye'deki bu yönde olumlu gelişmelerin kendisini mutlu ettiğini kaydetti.

Scholz konuşmasının son bölümünde AB'nin sınırlarının nerede olduğunun sık sık sorulduğunu belirterek ''Troya'yı içinde barındıran bir ülke tabii ki Avrupa kültürünün bir parçasıdır. Ben bu konuda endişelerini belirtenleri anlamıyorum'' diyerek düzenlenen iftar programından dolayı herkese teşekkür etti.

Program Konya'da özel olarak getirilen Semazen grubunun gösterisi ve Tasavvuf Müziği ile son bulurken, davetliler gösteriyi uzun süre alkışladı.

(CİHAN)
 



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,322 µs