En Sıcak Konular

41 milyar dolarlık yatırım fırsatı

27 Eylül 2008 13:02 tsi
Türk firmaları 2014'te Soçi'de gerçekleştirilecek Kış Olimpiyatları için yapılacak 41 milyar dolarlık yatırımlardan pay kapmak için Rusya'nın yolunu tuttu.

 "Rus Rivierası" olarak bilinen Krasnodar kentinde düzenlenen "Olympexpo Türk Endüstriyel Ürün ve Tasarımları Fuarı" Türk firmalarının gövde gösterisi ile açıldı. Türkel Fuarcılık tarafından 25-27 Eylül tarihlerinde düzenlenen fuara 9 farklı sektörden 121 Türk firması katıldı. 7 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilen fuarda, inşaat ve yapı malzemeleri, otel ekipmanları, iç mimarlık, iç dekorasyon ve aksesurlar, beyaz eşya, elektrik aksamı, aydınlatma ve endüstriyel mutfak ürünleri sergilendi.

Trabzon'un "kardeş şehri" Soçi'de gerçekleştirilecek 2014 Kış Olimpiyatları, Rusya'nın güney eyaleti Kuban'da büyük yatırımların yapılmasını gündeme getirdi. Yaklaşık 500 bin kişinin katılması beklenen olimpiyat oyunları nedeniyle bölgedeki 6 kente, başta otel ve eğlence tesisleri olmak üzere 41 milyar dolar değerinde altyapı ve üstyapı yatırımları yapılacak. Yatırımlar açısından Moskova ve St. Petersburg'dan sonra Rusya'nın 3. cazip bölgesi olan Krasnodar, Türk işadamlarına hiç yabancı değil. Türkiye kentin dış ticaretinde ilk sırada yer alıyor. Geçen yıl Krasnodar ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi, 1.3 milyar dolar olarak gerçekleşti.
 
300 bin euroluk tanıtım yapıldı
Türkel Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Işıl Yazgan, fuar için Rusya'da 300 bin euroyu aşan reklam ve tanıtım harcaması yaptıklarını belirterek "Türkiye olimpiyat yatırımlarından pay alma konusunda ciddi bir lojistik avantajına sahip. Fuarımız, metrekare büyüklüğü ve firma sayısı olarak bu yıl gerçekleştirilen en büyük Türk fuarı.

Buraya fuar için 7 TIR mal getirdik" dedi. Krasnodar'ın Soçi'ye kara yolu ile 500 kilometre uzaklıkta olduğunu, şu anda inşa edilen yeni yol tamamlandığında ise mesafenin 250 kilometreye düşeceğini dile getiren Yazgan, "Trabzon'dan Krasnodar'a yıllardır ticaret yapılıyor. Haftada 4 kargo gemisi sefer yapıyor. Trabzon'dan çıkan gemi 13 saat sonra Krasnodar'a ulaşıyor. İstanbul'dan uçakla ise 1.5 saat uzaklıkta. Bu çok büyük bir avantaj" diye konuştu.

Yazgan, 2014'e kadar her yıl Krasnodar'da fuar yapmayı hedeflediklerini vurgulayarak bu yıl en çok ilgi çeken sektörleri tespit edip, sonraki yıllarda bu alanlara ağırlık vereceklerini kaydetti. Yazgan, kendilerinden sonra Çin ve Almanya'nın da bölgede benzer bir fuar yapmak için harekete geçtiğini söyledi.
 
Mermerciler depolama tesisi kuracak
Fuara 20 firma ile katılan mermercilik sektörü adına Krasnodar'da bulunan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Ali Kahyaoğlu da kentin yeniden yapılanmasında önemli rol oynamayı hedeflediklerini ifade etti. Fuara mermer sektörü olarak büyük ilgi gösterdiklerine işaret eden Kahyaoğlu, "Rusya'nın bu bölgesinde mermer konusunda fazla bir şey bilinmediğini gördük. Bu yıl kendimizi tanıtmaya geldik. Bundan sonraki yıllarda iş yapmaya geleceğiz" dedi.

Krasnodar kentinde çevre düzenlemesine Türk mermeri ile katkı sunmaya hazır olduklarını vurgulayan Kahyaoğlu, "Burada gerek kaliteli mermerlerimiz, gerek işçiliğimiz ile çok iş yapacağımıza inanıyoruz. Gerekli bağlantılar kurulunca bölgeye bir depolama tesisi inşa etmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
 
Krizin çözümü için protokol
DEİK Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Turgut Gür ise fuarın iki ülke arasındaki ticari anlaşmazlıkların çözümüne büyük katkı sunacağını vurgulayarak "Gümrüklerdeki sıkıntıyı çözmek üzere iki ülke arasında bir protokol hazırlanıyor. Umuyoruz ekim başında protokol yürürlüğe girecek.

İşadamlarımızın burada bulunması ve ürünlerini sergilemesi, çözüme katkı sunuyor" dedi. Sahip olduğu Atlas İnşaat şirketinin de Krasnodar Sanayi ve Ticaret Odası'nın 14 katlı yeni binasını inşa ettiğini dile getiren Gür, "Dönem dönem ülkeler arasında bazı politik problemler yaşanabilir. Ama işadamlarının ticari ilişkilerini aksatmaması gerekir" diye konuştu.
 
280 mahalle yenilenecek
Krasnodar Belediye Başkanı Vladimir Lazarevich Evlanov, Türk işadamlarına kapılarının sonuna kadar açık olduğunu, gümrüklerde sorun yaşanması halinde her türlü kolaylığı göstermeye hazır olduklarını kaydetti. Evlanov, Krasnodar'daki 280 mahallenin olimpiyat oyunları vesilesiyle yenileneceğine dikkat çekerek, "Şu anda bu mahallelere ilişkin ihalelerin 3'te 2'si tamamlandı. Türk işadamlarını bundan sonraki ihalelere katılmaya davet ediyoruz. Kentimize gelen her Türk firmasının buradan memnun ayrılacağına eminiz" dedi.

Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Abdullah Köten de Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkilerin çok boyutlu bir ortaklığa dayandığına işaret ederek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2008 sonunda 40 milyar dolara ulaşacağını söyledi. Köten, Türkiye'nin Karadeniz'de bir serbest ticaret alanı oluşturmayı hedeflediğini kaydetti.
 
 İşadamları THY'nin bölgeye sefer koymasını istiyor

Rusya'nın 5 milyon nüfuslu Kuban eyaleti ile Türkiye arasındaki sıcak ticari ilişkilere rağmen, Türk Hava Yolları'nın (THY) bu bölgeye seferi bulunmuyor. Bir dönem Soçi'ye direkt uçuş gerçekleştiren THY, daha sonra bundan vazgeçmişti. THY yetkilileri, özellikle Krasnodar'a "pistin kısa oluşu" nedeniyle sefer koymadıklarını belirtirken şu anda Avrupa'dan bir tek Avusturya Havayolları bölgeye uçuş yapıyor. Yerel hava yolu şirketi Kuban Havayolları ise her gün İstanbul-Krasnodar arasında sefer yapmasına rağmen küçük ve eski uçakları ile mevcut yolcu potansiyelini kaldıramıyor. Olimpiyatlar nedeniyle sık sık bölgeye gelmek durumunda olan Türk işadamları, "THY'nin özellikle Krasnodar'a sefer koymasını istiyoruz. Bundan sonra bir ayağımız hep burada olacak" diyor.
 
Fuara katılan bazı Türk firmaları

Zorlu Tekstil, Süper Tekstil, Brillant, YATAŞ, Betek Boya, Akçalı Boya, Haz Metal, Şayakçı, Asenka, Akkaya Makine, Resman PVC, Toprak Mermer, Ornamar, Öztiryakiler, Kayalar, Lafarge, Entegre Harç, Alacaka Mermer, DİMER, Sanica, AKPA, Sözsan, Nova Group, Serapool, Yıldız Entegre, Assal Panel, Uzaykon, Başaranlar, Portsan, Alimoğlu, Betofiber, Altınyaldız, Hazar Madencilik, Naturelmal, Nurteks.
 
 Olimpiyatlar bölgedeki yatırım iklimini değiştirecek

- 2014 Soçi Kış Olimpiyatları'na yaklaşık 500 bin kişinin katılması bekleniyor.
- Rus hükümeti, olimpiyatlar için federal bütçeden 16 milyar dolar ayırdı.
- Özel sektör yatırımları ile birlikte toplam yatırım 41 milyar dolar olarak açıklandı.
- Şu ana kadar resmen ilan edilmiş 10 proje 4 milyar dolara mal olacak.
- Soçi açıklarında Rusya haritası şeklinde inşa edilecek "Olimpiyat Adası"na 8 milyar dolar harcanacak.
- Olimpiyat yatırımlarından Kuban eyaletindeki Soçi, Krasnodar, Anapa, Armavir, Gelincik ve Rostof şehirleri pay alacak.
- Bölgedeki 10 havaalanı modernize edilecek.

Aram Ekin Duran/Milliyet
 



Bu haber 871 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,134 µs