En Sıcak Konular

Bu camide kilise ve sinagog var

27 Eylül 2008 12:59 tsi
İhsan Doğramacı'nın, babası adına Bilkent'te yaptırdığı “Doğramacızade Ali Paşa Camii” ibadete açıldı. Caminin belli bir bölümünün sinagog ve kilise olarak ayrılması tartışmalara neden olmuştu. Çok lüks olarak inşa edilen caminin içinde yok

Dün akşam camide düzenlenen Kadir Gecesi programına İhsan Doğramacı'nın yanısıra Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, AKP İstanbul Milletvekili Abdülkadir Aksu, Elazığ Milletvekili Necati Çetinkaya, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile RTÜK Başkanı Zahid Akman da katıldı.

Bardakoğlu teravih namazının ardından verdiği vaazda, oruç ibadetinin kul arasında fark olmadığını gösterdiğini söyledi.
 
YÖK'ün, Hacettepe ve Bilkent Üniversiteleri'nin kurucusu Prof. Dr. İhsan Doğramacı'nın babası Doğramacızade Ali Sami Paşa'nın vasiyeti üzerine yaptırdığı "çok dinli" cami dün kılınan cuma namazı ve Kadir Gecesi nedeniyle okutulan ilahilerle ibadete açıldı.

Vatandaşların ve kabineden bakanların yoğun ilgi gösterdiği açılışta akşam namazını Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu kıldırdı. Bardakoğlu'nun arkasında namaz kılanlar arasında Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, AKP Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya ve İçişleri eski Bakanı Abdülkadir Aksu yer aldı.

Camide düzenlenen Kadir Gecesi programına bakanların yanı sıra RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın da katılması dikkat çekti. Teravih namazını ise Kocatepe Camii imamı kıldırdı. Türkiye'de ilk kez 3 semavi dinin mensuplarının ibadet edebileceği camiye, bakanlar eşleriyle birlikte geldi.
 
Orucun ihlas, iftar sofralarının ise paylaşımın göstergesi olduğunu anlatan Barkadoğlu, ramazan ayının sonunda Kadir Gecesi'ne ulaşıldığını belirtti.

YÜRÜYÜŞ BANDI BİLE VAR

'Cumhuriyet usulü' bir mimariye sahip olacak caminin özelliklerini Doğramacı şöyle anlatıyor: Mimarisi çok orijinal. Hanımların da yeri var. Benim gibi rahatsız olan ve oturmakta zorluk çekenler için iki sırada oturarak ibadet yapma imkânı olacak. Abdest alma yerleri çok modern, soğuk-sıcak su olacak, bacağını yukarı kaldırmaya gerek olmayacak. Ayakkabılar dışarıda bırakılmayacak. Ayakkabılar anahtarlı kutulara konulacak ve çok medeni bir manzara olacak.

12 bin metrekare arazi üzerine inşa edilen ve kullanım alanı 4 bin 500 metrekareyi geçen camide 5 bin metrekare de yeşil alan ve çevre düzenlemesi bulunacak. Kubbesi tamamlanan ve minaresinin yapımı devam eden camide konferans ve sergi salonları da olacak. Bu şekilde camide bir taraftan ibadet edilirken diğer taraftan dinî ve ahlakî konularda konferans ve paneller düzenlenecek. Camide abdest için soğuk ve sıcak su tertibatı, yaşlı ve engelliler için asansör ve yürüyüş bantları da yer alacak.
 



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,670 µs