En Sıcak Konular

Bu proje çok konuşulur

27 Eylül 2008 10:10 tsi
Bu proje çok konuşulur TSK'nın projesi... AB destekli...

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde gerçekleştirilecek AB destekli proje sadece ilkleri gerçekleştirdiği için dikkat çekici değil. Projenin içeriği üzerinde çokça düşünmeyi hak ediyor.

AB yolundaki Türkiye’nin ordusu Türk Silahlı Kuvvetleri ‘AB’ye karşı’ iddialarını çürütecek çok geniş kapsamlı bir projeyi devreye sokuyor. Avrupa Komisyonu’nun internet sitesinde açıklanan projenin yıllık tutarı 15,3 milyon Euro. Proje harcamalarının 12,7 milyon Euro’su AB fonlarınca karşılanacak. Projeyle her yıl 500 bin askere eğitim verilecek.

Bu çok geniş kapsamlı projenin içeriği de dikkat çekici. TSK, projeyle erlere insan ve çocuk hakları, kadın erkek eşitliği ve çevrenin korunması ile ilgili eğitim verecek, ayrıca madde bağımlılığına karşı erler bilgilendirilecek.

Bu önemli projeden çıkan iki mesaj var. Öncelikli mesaj siyasi. Her ne kadar Deniz Kuvvetlerinden bir yüzbaşının girişimiyle bu proje başlamışsa da uygulamaya geçtikten sonra Türk Silahlı Kuvvetleri’nin projesi olacak. Bu şu demek: TSK AB ile ortak bir proje gerçekleştirerek ‘AB’ye karşı’ iddialarına yanıt vermiş olacak.

Projenin ima ettiği ikinci mesajsa TSK’nın toplumun modernleşmesinde hala itici güç olduğu… Organizasyon şekli, güçlü yapısı ve emir komuta zinciriyle böylense kapsamlı bir projeyi uygulamaya koymak belki de sadece Türk Silahlı Kuvvetlerinin yapabileceği bir şey. Yılda 500 bin ere çağdaş sorunlarla ilgili bilgiler verilecek. Böylece bu sorunlarla ilgili toplumun en ücra köşesine kadar önemli bir eğitim dalgası yaşanmış olacak.

Üstelik ‘vatandaşlık dersleri’ adı altındaki bu projenin içeriği de çok ilginç. TSK, bu eğitim sürecinde kadın haklarından, çevre sorunlarından ya da kadın erkek eşitliğinden bahsedecek. Türkiye’nin dört bir yanından gelmiş binlerce hatta on binlerce er belki de şu ana kadar hakkında fikir sahibi olmadıkları çağdaş sorunlarla ilgili farklı bir yaklaşım öğrenmiş olacak. Çevresel sorunlar, kadın erkek eşitliği ya da insan haklarıyla ilgili evrensel değerler örneğin Şemdinli’deki, Edirne’deki, Hatay’daki ya da Trabzon’daki kasaba ve köylerdeki evlerin kapısından içeriye girecek.



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,997 µs