En Sıcak Konular

Üçlü görüşmeler devam edecek

27 Eylül 2008 09:45 tsi
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov bir araya geldi. Babacan, görüşmenin ardından, "Meslektaşlarım, daha iyi bir siyasi diyalog ve daha iyi bir anlayış forumu oluştu

Babacan, üç dışişleri bakanını bir araya getiren tarihi görüşmenin ardından, Nalbantyan ve Mamedyarov ile birlikte bir basın açıklaması yaptı.

Ali Babacan, "Bugün Ermeni Dışişleri Bakanı ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı ile birlikte bölgesel konuları görüşmek üzere üçlü bir toplantı yaptık. Kafkasya'nın büyük bir potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz. Eğer Kafkaslar'da barış ve istikrarı sağlayabilirsek çok şeyler yapabileceğimize inanıyoruz. Bu, bizim insanlarımızın refahı için iyi olacaktır. Ayrıca bölgedeki jeopolitik duruma da yardımcı olacaktır. Hem de bölgesel istikrara ve barışa yardımcı olacaktır" diye konuştu.

Ali Babacan, "bugünkü toplantıda, bizim Kafkas İşbirliği ve İstikrarı Platformu'nu görüştük. Bazı spesifik bölgesel konuları konuşmaya başladık" ifadesini kullandı.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan da Ali Babacan'a, üçlü toplantı fikri için teşekkür etti. Nalbantyan, Türkiye'nin Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu fikri için de "memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

Üçlü görüşmeden önce Babacan ile ikili olarak bir araya geldiğini hatırlatan Nalbantyan, "Bu Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu fikrinin temelinde, bölgemizde istikrar, güvenlik ve işbirliği bulunuyor" dedi. Nalbantyan, "ikili ilişkilerimizin tam olarak normalleştirilmesi için, iki Cumhurbaşkanının talimatıyla atılan adımları ve yakın gelecekte atılacak adımları tartıştık" şeklinde konuştu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov da açıklamasında, üçlü görüşmede Türkiye'nin KİİP önerisi üzerinde durduklarını ve bölgede devam eden son gelişmeleri ele aldıklarını kaydetti.

Memmedyarov, "Hepimiz de bölgede riskler ve zorluklar olduğunun farkındayız. O yüzden bu sorunların uygun bir şekilde üstesinden gelinmesi gerekir. Biz bu girişimin zamanlı yapıldığını düşünüyoruz. Birbirimizin pozisyonlarına ilişkin daha fazla bir anlayış oluşturma ve bölgedeki önemli gelişmelerle nasıl başa çıkacağımıza ilişkin daha fazla anlayış oluşturabiliriz" dedi.

Gazetecilerin, bir sonraki görüşmenin ne zaman gerçekleşeceği sorusuna üç lider de yanıt vermedi. Ancak ısrarlar karşısında Ermeni Dışişleri Bakanı Nalbantyan gülerek, "çok yakında" dedi.

Ali Babacan'ın, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile yaptığı üçlü görüşmede, sorunların çözümünün bölgeye yeni bir canlılık getireceğinin konuşulduğu öğrenildi.

Görüşmede bu çerçevede üç bakanın ekonomi, kültür, siyaset, enerji, ulaştırma, alt yapı ve iletişim konularında ne yapılabileceğini gözden
geçirdikleri belirtildi.

İngiliz bakana sitem

Dışişleri Bakanı Babacan ayrıca, İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ve Almanya Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier ile de ayrı ayrı bir araya geldi. Görüşmelere ilişkin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Burak Özügergin'in verdiği bilgiye göre, Babacan her iki muadiline de kuvvetli ifadelerle "Kıbrıs konusunda müzakerelerin tamamen arkasında olduklarını" belirtti ve bu çerçevede bir takvim olması gerektiği, müzakerelerin ucunun açık gidemeyeceğini kaydetti.

Babacan,  Alman ve İngiliz bakana çözümün ana unsurlarının ve BM parametrelerinin ortada olduğunu ifade ederek, iki Bakandan, Rumları çözüme teşvik etmelerini istedi.

Babacan'ın, görüşmesi sırasında Miliband'a, Türkiye'nin, AB'ye katılım müzakerelerinin süratini tatmin edici bulmadığını söylediği ve Türkiye'nin amacının AB'ye tam üyelik olduğunu hatırlattığı öğrenildi.

Diğer yandan sözcü Özügergin, Babacan'ın Steinmeier ile görüşmesinde İran ve Kafkasya konusunun da konuşulduğunu belirtti. Bu çerçevede Bakan Babacan'ın, Steinmeier'a, Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformuna (KİİP) ilişkin bilgi verdiği ve bu platformun AB'yi de yakından ilgilendirdiğini söylediği kaydedildi.

Babacan'ın temasları

Dışişleri Bakanı Ali Babacan 63. dönem BM Genel Kurulu görüşmeleri çerçevesinde bulunduğu New York'taki diplomasi trafiğini ikili temaslar ve toplantılarla sürdürüyor.

Babacan, ikili görüşmelerinin yanı sıra, BM'de yapılan Pakistan'ın Dostları Grubu Toplantısı'na ve İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Yıllık Eşgüdüm Toplantısı'na da katıldı.

Bakan Babacan görüşmeleri çerçevesinde önceki gün de Burundi Dışişleri Bakanı Antoinette Batumubwira, Gabon Dışişleri Bakanı Laure Olga Gondjout, Tuvalu Başbakanı Apisai Lelemia, Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb, Belçika Dışişleri Bakanı Karel de Gucht, Macaristan Dışişleri Bakanı Kinga Goncz, Malta Dışişleri Bakanı Tonio Borg, Ürdün Dışişleri Bakanı Saladeddin Al-Bashir ve Tunus Dışişleri Bakanı Abdelwaheb Abdallah ile bir araya gelmişti.



Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,796 µs