doğalgaza şok zam! | " /> doğalgaza şok zam! | "/>

En Sıcak Konular

Moskova'dan doğalgaza şok zam!

26 Eylül 2008 16:42 tsi
Moskova'dan doğalgaza şok zam! Avrupa ve Türkiye'nin en önemli doğalgaz tedarikçilerinden Rusya, soğuklar kendini hissettirirken, ilk fiyat hamlesini yaptı. Bu durum Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor; çünkü doğalgazın yüzde 60'ı Rusya'dan geliyor.

Rusya'nın sektördeki dev şirketi Gazprom'un talep ettiği yeni fiyat Kiev'de şok etkisi yaptı. Rus enerji devi, 2009 için Ukrayna'daki muhatabından bin metreküp doğolgaza karşılık 400 dolar istiyor.

Yeni fiyat, Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. Çünkü, ithal ettiği doğalgazın yüzde 50'ye yakınını elektrik üretiminde kullanan Türkiye, söz konusu kaynağın yüzde 60'dan fazlasını Rusya'dan tedarik ediyor. Dolayısıyla fiyat artışı vatandaşın faturasına ek zam olarak yansıyacak.

Kiev ile Moskova'nın arası, bir süredir Ukrayna'nın NATO üyeliği ve Sivastopol'da bulunan Rus Karadeniz Donanması nedeni ile sorunlu durumda. Rusya'nın bin metreküp için 400 dolar istediğini açıklayan Ukrayna Başbakanı Yulia Timoşenko, Ukrayna ekonomisi için bunun şok bir teklif olduğunu belirtti. Yabancı basın mensuplarına açıklama bulunan Timoşenko, "Fiyatın aşağı çekilmesi için elimizden geleni yapacağız. Bu rakam tam bir şok. Daha düşük fiyatta uzlaşı sağlamayı umut ediyorum." ifadelerini kullandı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko da hükümetten Rusya ile doğalgaz alım konusunda bir an önce görüşmelerin başlamasını istedi. Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısına katılan Yuşçenko, "Hükümet resmi görüşmelerin başlaması için tüm çabaları ortaya koymalı." dedi. Yuşçenko, hükümetten şeffaf ve hedefe yönelik bir formül geliştirmelerini de istedi. Rusya Ukrayna arasında yaşanan fiyat anlaşmazlığı 2006 yıl başında vanaların kapatılmasına neden olmuştu. Rusya halen Avrupa sevkiyatının yüzde 80'ini Ukrayna üzerinden gerçekleştiriyor. Enerji ulaşım yollarını çeşitlendirmek isteyen Rusya Kuzey ve Güney Akım projelerini de uygulamaya koydu.

Cihan
 



Bu haber 473 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,997 µs