Ermenileri ölümden nasıl kurtardı? | " /> Ermenileri ölümden nasıl kurtardı? | "/>

En Sıcak Konular

Atatürk Ermenileri ölümden nasıl kurtardı?

26 Eylül 2008 14:52 tsi
Atatürk Ermenileri ölümden nasıl kurtardı? 'Atatürk, 1. Dünya Savaşı'nda Ermeni kadın ve çocukları ölümden kurtardı.' Bunu söyleyen yabancı bir dergi. Üstelik bu bilgi, Erivan'daki "Soykırım Müzesi"ndeki belgelere dayanıyor...

Prestijli The Economist dergisi, Erivan’daki “Soykırım” müzesindeki belgelere dikkat çekerek “Modern Türkiye’nin babası Kemal Atatürk, birinci dünya savaşı sırasında ve sonrasında yüzlerce Ermeni kadın ve çocuğu, Osmanlı kuvvetleri tarafından toplu olarak katledilmekten kurtardı” diye yazdı.

Prestijli İngiliz dergisi The Economist, son sayısında Türkiye ile Ermenistan’ın yakınlaşma çabalarını değerlendirdiği “Dost ve Komşu” başlıklı analizinde “İki tarihi düşman” arasındaki ilişkilerde iyileşme umudunun doğduğunu vurguladı. Analizin başında Atatürk’ün Ermenilere yönelik tutumuna dikkat çekerek şunları yazdı:

“Modern Türkiye’nin babası Kemal Atatürk, birinci dünya savaşı sırasında ve sonrasında yüzlerce Ermeni kadın ve çocuğu, Osmanlı kuvvetleri tarafından toplu olarak katledilmekten kurtardı. Şimdiye kadar anlatılmayan ve herhalde bugünkü Türklerin birçoğu için bir sürpriz olacak bu hikaye, Erivan’daki Ermeni soykırımı müzesince toplanan ve müdürü Hayk Demoyan’ın ‘yakında sitemizde açıklanacak’ diye söz verdiği birçok belgeden biridir.”

Dergi, bu projenin Türkiye ile Ermenistan arasında değişen ilişkilerin yeni bir örneği olduğunu belirtirken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün dünya kupası elemeleri çerçevesindeki iki ülke milli takımları arasında oynanan maçı izlemek üzere Erivan’a gittiğine dikkat çekerek Gül’ün Ermenistan’ı ziyaret eden ilk Türk devlet başkanı olduğunu vurguladı.

SINIR AÇILMASI BEKLENTİSİ DOĞDU

Gül’ün Erivan’a gitme kararının Türkiye’nin Ermenistan ile diplomatik ilişkileri kurabileceği ve sınırını açabileceği beklentilerine neden olduğunu kaydeden dergi, iki ülke Dışişleri Bakanları’nın New York’taki görüşmesine dikkat çekti. Analizde “Ermenistan da, Türkiye’nin sınırlarını tanımaya ve Osmanlı dönemindeki Ermenilerin kaderini araştıracak bir tarihçiler komisyonunun kurulmasına izin vermeye söz veriyor” denildi.

BARIŞMA KAFKASLAR'DA GÜÇ DENGESİNİ ETKİLEYEBİLİR

The Economist, Türkiye ile Ermenistan’ın barışması halinde bunun Kafkaslar’daki güç dengesini etkileyebileceğine işaret ettiği analizinde Rusya’nın Ermenistan’ın en yakın müttefiki olduğunu, ülkedeki iki üssü ve 2 bin kadar asker bulundurduğunu anımsattı.

Gürcistan’daki savaşın Ermenistan’ın tutumunu gözden geçirmeye zorlandığını kaydeden dergi, ülkenin ticaretinin yüzde 70’inin Gürcistan üzerinde yapıldığını ve Rusya’nın bombardımanı sırasında altüst olduğunu belirtti.

Türkiye ile barışmanın Ermenistan için yeni bir kapı açacağı belirtilen analizde bazı uzmanlarının da bunun da Gürcistan’a daha çok baskı yapılmasına olanak sağlayacağı için Rusya’yı memnun edeceğini düşündüklerine işaret etti.

DİASPORA MUTSUZ

İngiliz dergisi, Ermenistan ile barışmanın Türkiye’nin bölgesel gücünü artıracağını belirtirken de şu değerlendirmeyi yaptı:

“Amerikan Kongresince sunulan ve 1915 yılındaki Ermenilerin katliamını soykırım olarak adlandırmaya çağıran bir karar tasarısına etkisiz hale getirilmesine katkısı da olabilir. Bu da, soykırımın tanınması için kampanya yapan Ermeni diasporasını mutsuz ediyor. Bazıları da, Türkiye’yi aklanmak için tarihin yeniden yazılmasına amaçlayan bir ‘Türk tuzağı’ndan söz ediyor. Gerçekten, Türkiye’deki şahinler, soykırımdan söz etmekten vazgeçmesi için Ermenistan’a baskı yapıyor”.

Türkiye’deki “şahinler”in Ermenistan ile ilişkilerin iyileştirilmesinin Yukarı Karabağ sorununda ilerlemeye bağlanmasını istedikleri belirtilen analizde “Ancak en azından Sayın Gül, yolunu sürdürmeye kararlı görünüyor” denildi. 



Bu haber 2,131 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,564 µs