En Sıcak Konular

Türkiye'den krize ilk kurban

26 Eylül 2008 14:11 tsi
Türkiye'den krize ilk kurban     

Dışbank'ı 3 yıl önce Doğan Grubu'ndan 1 milyar euroya satın alarak Türkiye'de bankacılık sekötrüne giren Belçikalı Fortis, Türkiye'deki operasyonlarını satmayı mı planlıyor?

3 yıl önce Dışbank'ı Doğan Grubu'ndan 1 malyar euro karşılığında satın alarak Türkiye'de bankacılık sektörüne giren Belçika - Hollanda bankası Fortis, ABD'deki mali kriz nedeniyle Türkiye'deki operasyonlarını satmayı düşünüyor.

Belçika gazetesi De Tijd'in analistlerin görüşlerine dayandırdığı habere göre Fortis'in satışı mümkün varlıkları arasında  Türkiye operasyonları, fon yönetimi birimi, tröst yönetim birimi, ABD'deki opsiyon operasyonları ve Asya'daki  bazı sigortacılık faaliyetleri bulunuyor.
   
Amsterdam'daki işlemciler, Fortis'in likidite durumunun kaygıyla izlendiğini ve bun durumun hisselerini  baskı altında tuttuğunu belirtiyorlar. Fortis, Temmuz'da sermayesini 8 milyar euro (11 milyar dolar) artırmak istediğini açıklamış ve bu yönde  çalışmalara başlamıştı.
   
Fortis, Hollanda Merkez Bankası'nın Hollandalı Rabobank'tan Fortis'in likidite pozisyonunu  desteklemesini istediği  yönünde dün çıkan söylentileri yalanlamıştı. Rabobank da söylentileri spekülasyon  olarak nitelendirmişti.
   
Çin'in ikinci büyük sigorta şirketi ve Fortis'in de partnerlerinden Ping An Insurance  ise Fortis  hakkındaki endişelerle bugün yüzde 10 düştü. Ping An'ın Fortis'te yüzde 5 payı bulunuyor.
   
Fortis'in  İMKB'de işlem gören hisseleri de yüzde 2.7 düşüşteydi.

MALİYE BAKANI DEVREDE 
Belçika Maliye Bakanı Didier Reynders'in sözcüsü Reuters'a yaptığı açıklamada Belçika Maliye  Bakanı'nın, Belçika-Hollanda finans kurumu Fortis   hakkında bankacılık kurulu ve Belçika Merkez Bankası ile görüşme  halinde olduğunu söyledi.
   
Sözcü, Maliye Bakanlığı'nın bugün ilerleyen saatlerde bir açıklama  yapabileceğini söyledi.


Belçika-Hollanda finans grubu Fortis bugün  bankanın durumu hakkında çeşitli açıklamalar yaptı.
   
Banka başkanı yaptığı açıklamada şunlar denildi:
    * Fortis ikincil (non core) varlıkları satacak
    * Fortis'in bu tür varlıkların satışından 5.5 milyar euro gelmesini hedefliyor
   
Banka tarafından yapılan açıklamada ise şunlar denildi:
    * Bankanın borç ödeme gücü sağlam ve yasal sınırın çok üzerinde
    * Fortis sermaye artışı öngörmüyor
    * Fortis toplam elden çıkarmaların 5-10 milyar euro olacağını tahmin ediyor
    * Fortis iştiraklerin satışı için somut ilgi var, potansiyel alıcılarla gizlilik anlaşması imzalandı
    * Belçika ve Hollanda bankacılık kurumlarına göre bu iki ülkenin bankacılık sisteminde sorun yok
    * Fortis mevduat sahiplerine her türlü durumda ödeme yapabilecek durumda
    * Fortis NV hisseleri açıklamalara rağmen yüzde 9 civarında  kayıpta

ANA ORTAĞI İLEİLGİLİ ENDİŞELERLE FORTİS İMKB'DE %5 ÜZERNDE DÜŞTÜ

Belçika-Hollanda finans grubu Fortis'in Türk bankacılık sektöründeki iştiraki Fortis A.Ş hisseleri, Fortis'in elindeki bazı  varlıkları satışa çıkarabileceğine ilişkin haberlerin, bankanın likidite sıkışıklığı içinde olduğuna dair  endişeleri artırmasıyla ilk seansı, yüzde 5'in üzerinde kayıpla tamamladı.
  
Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Onur Mutlu, "Fortis hisselerine gelen satışlarda Avrupa basınında  çıkan bazı haberlerin etkisi olabilir. Resmi bir kaynağa dayandırılmayan haberlere göre Fortis, bazı  varlıklarını satabilirmiş. Bunlar arasında Türkiye'deki bankacılık faaliyetleri de var. Bu tür haberler  bankanın likidite sıkışıklığı içinde olduğu beklentisiyle satışlara neden olabilir" dedi.
  
Fortis Bank hissesi ilk seansı yüzde 5.41 düşüşle 1.05 YTL fiyat seviyesinden tamamladı. İlk seansta  İMKB Ulusal 100 Endeksi  ise yüzde 0.49'luk değer kaybıyla 36,183.30 puana geriledi.
  
TSİ 12:10 itibariyle Fortis Finans Grubu'nun Brüksel borsasında işlem gören hisseleri yüzde 8.58, Armsterdam'da işlem gören hisseleri ise yüzde 8.82 değer kaybetmişti.
  
Belçika gazetesi De Tijd, Belçika-Hollanda finans grubu Fortis'in elindeki "mücevher" değerindeki  varlıklarını doğru fiyatı bulduğu zaman satmayı düşünebileceğini ve bunların arasında Türkiye'deki  bankacılık operasyonlarını yürüten Fortis'in de yer alabileceğini bildirdi.
  
Belçika Maliye Bakanı Didier Reynders'in sözcüsü Reuters'a yaptığı açıklamada, Belçika Maliye  Bakanı'nın Fortis ile ilgili olarak bankacılık kurulu ve Belçika Merkez Bankası ile görüşme halinde  olduğunu söyledi. Belçika Hükümeti TSİ 13:00'te Fortis hakkında bir açıklama yapacak.
  
Öte yandan Fransız bankası BNP Paribas ve sigorta şirketi AXA'nın sözcüleri, iki kuruluşun Fortis'i satın almak için ortak bir teklif yapacakları yönündeki söylentiler  hakkında yorum yapmayacaklarını söylediler.

Gazeteport



Bu haber 839 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,390 µs