En Sıcak Konular

Türkiye-Azerbaycan-Ermenistan buluşuyor

26 Eylül 2008 13:50 tsi
Türkiye-Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları bugün New York'taki üçlü zirvede biraraya gelecek. Dışişleri Bakanı Ali Babacan Azeri ve Ermeni meslektaşlarıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun yapıldığı New York'ta görüşecek.

Ali Babacan bugün önce Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan ile biraraya gelecek. Daha sonra görüşmeye Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov da dahil olacak.

Ankara, toplantının içeriğinden çok, üç bakanın biraraya gelecek olmasının altını çiziyor. Görüşmenin, daha sonraki temaslara temel oluşturmasını istiyor.

Görüşmeden,  Yukarı Karabağ sorununun, üç tarafın "ortak adımlarıyla" çözüme götürülmesi konusunda, "anlayış birliği" mesajı çıkması bekleniyor.

Başta Washington olmak üzere, dünya güçleri de zirveyi yakından takip ediyor.

Gül: "Ümitliyim"

New York'taki temasları çerçevesinde Amerikan Türk Cemiyetinde (American-Turkish Society-ATS) dün bir konuşma yapan ve ardından soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Türkiye ile Ermenistan arasında olumlu bir iklim oluşturmayı, bu iklimin aradaki problemleri ortadan kaldırılmasını amaçladığını belirterek, "bununla ilgili gayet ümitliyim" dedi.

Gül, Ermenistan ile Türkiye arasında sınır kapısının ne zaman ve hangi koşullar altında açılabileceği ve Türkiye-Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ilişkilerde bir ilerlemenin olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine, Ermenistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden birisinin Türkiye olduğunu anımsattı.

Gül, Türkiye'nin Ermenistan'ın bağımsızlığını tanıyan bir ülke olduğunu, ancak iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin olmadığını ve iki ülke arasındaki sınırların kapalı olduğunu söyledi.

Buna rağmen özellikle insani konularda iki ülke arasında bazı faaliyetlerin devam ettiğini belirten Gül, Ermenistan'ın çok zor koşullar altında kaldığında Türkiye'nin 90'lı yıllarda buğday yardımı yaptığını, binlerce Ermeni vatandaşının ekonomik nedenlerden Türkiye'de çalıştıklarını, tasarruflarını ülkelerine gönderdiklerini, iki ülke arasında uçak seferlerinin olduğunu ve bazı kültürel faaliyetlerin devam ettiğini söyledi.

Gül, "Benim son ziyaretim bir futbol maçı vesilesiyle oldu, Sayın Sarkisyan beni cesur bir davranışla davet etti, ve ben de aynı cesaretle karşılık verdim ve gittim. Bu ziyaretimizde sadece maç seyretmedik tabii, çok detaylı bir şekilde hem ikili ilişkileri, hem Kafkasya, hem Azerbaycan, Ermenistan meselelerini konuşma fırsatı bulduk, benim bütün amacım şu, Kafkaslar'da, bölgede, Türkiye ile Ermenistan arasında böyle bir iklim oluşturmak, bu iklim aradaki problemleri yok etsin ve her şey normalleşsin, bununla ilgili gayet ümitliyim" dedi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın seçilmesinin ardından kendisine bir tebrik mektubu gönderdiğini anlatan Gül, mektubunda yeni bir dönemin açılmasını ümit ettiğini söylediğini belirtti.

Gül "Kendisi de aynı şekilde beni maça davet ederek bu cesareti gösterdi ve ben gittim. Şimdi ümit ediyorum ki Kafkaslar'daki konjektür, Gürcistan-Rusya meselesi, bütün bunlar hepimizin dikkatini şuna çeviriyor ki o da diyalog yoluyla konuşarak problemleri aradan kaldırmak lazım. Problemleri donmuş bir şekilde bırakmak çok tehlikeli, her an patlayabiliyor, buz dağından olmadık büyük problemler ortaya çıkabiliyor" diye konuştu.

Gül hem Ermeni, hem Azerbaycan, hem de Türkiye'nin bu durumun farkında olduğunu, iyi niyetli olarak görüşmelerin devam ettiğini belirterek, "Ümit ederim ki sonunda herşey normalleşir" dedi.

Gül, "Aslında bunun bir işareti de dışişleri bakanları yarın (bugün) üçlü olarak bir araya gelip bizim yaptığımız görüşmelere devam edecek olmaları" şeklinde konuştu.

Kendisini bir Türk-Ermenisi olarak tanıtan bir katılımcının Gül'e "Erivan'a yaptığı tarihi ziyaretin iki ülke arasında örneğin sınır bölgesinde sanayi alanları kurulması gibi çeşitli somut ekonomik projelere dönüşmesinin" mümkün olup olamayacağın sorması üzerine, bu tür yapıcı yaklaşımları duymaktan dolayı memnun olduğunu söyledi.

Gül daha önce de söylediği gibi bu bölgedeki insanların aynı toprakların çocukları olduğunu ve düşmanlıkları sonuna kadar götürmenin hiç kimseye faydalı olmadığını, tam tersine zararı olduğunu belirtti.

"Diyalog, konuşarak çözülemeyecek hiçbir sorunun da olmadığı kanaatindeyim" diyen Gül, bunun en iyi örneğinin Avrupa olduğunu belirterek,"İkinci Dünya Harbi sırasında 50 milyon insanın birbirini öldürdüğü Avrupa bugün tek bir ülke haline nasıl geldi" şeklinde konuştu.

O açıdan gayet ümitli olduğunu belirten Gül, "Liderlere ve yöneticilere düşen düşmanlıkları beslemek değil, var olan zorlukları kaldırmak, bunun için uğraşmak, bunun için çaba göstermek" dedi.



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,491 µs