En Sıcak Konular

Sigaradaki nükleer santral

0 0 0000 00:00 tsi
Sigaradaki nükleer santral Sigara dumanının zehirli ve kanserojen maddeler içerdiğini biliyoruz. Oysa, sigaranın en büyük tehlikesi başka. Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Yerlikaya sigara yakıldığında kaç adet kimyasal madde ortaya çıktığını açıkladı. Rakamlar korkunç…

“Tütün nükleer santralinden haberdar değiliz."

Sigara üzerine araştırmalar yapan Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Yerlikaya, sigara yakıldığında 4 binden fazla kimyasal madde ortaya çıktığını açıkladı.

Yrd. Doç. Dr. Yerlikaya, sigara dumanındaki radyasyona da dikkat çekti.

Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Yerlikaya, aktif içici tarafından çevreye üflenen bu maddelerden 400'ünün zehirli olduğunu, 43'ünün de kanserojen madde olduğunun tespit edildiğini belirterek şunları söyledi:

"Sigara konusu, sigara içen insanları ilgilendirdiği kadar, çoğu zaman pasif içici durumda olan, yani sigara içilen ortamdaki dumanı soluma durumunda olan tüm insanların ve özellikle çocukların sağlığını ilgilendiren bir konudur. Günümüzde birçok insan, sadece nükleer santral veya atom bombasıyla tanıdığı ve patlama sonrası etrafa saçtığı korkunç dozlarda, etkisini onlarca yıl devam ettiren radyasyonun sigara dumanındaki varlığından, başka bir deyişle, hiçbir güvenlik önlemi olmayan ve etrafa daima radyasyon sızdıran `tütün nükleer santralinden haberdar değildir."

Sigara dumanındaki radyasyon 1960’lardan beri biliniyor

Radyasyonun atomlardan yayılan, gözle görülmeyen, çok yüksek enerjili parçacıklar ve ışınlardan oluştuğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Yerlikaya, şöyle devam etti:

"Radyoaktif maddeler, temel yapıtaşı olan bazı atomlarının kararsız olması nedeniyle radyasyon yayar. Sigara dumanındaki radyasyonun varlığı, 1960'lı yılların sonunda ve 1970'li yılların başında, bu sahada araştırma yapan bilim adamları tarafından ilk defa gündeme getirildi. Aynı bilim adamları tarafından sigara dumanındaki radyasyonun çıkarılması için sigara üreticisi firmalardan bir proses geliştirilmesi istenmiştir. Bu gerçek, sigara üreticileri tarafından yıllardan beri bilinmesine rağmen ne yazık ki gündeme getirilmemiştir."

iyibilgi.com



Bu haber 326 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,266 µs