En Sıcak Konular

Müşteriye iyi bankaya kötü haber

26 Eylül 2008 10:47 tsi
Tüketici Yasası'nda değişiklikle kart ücreti bir defayla sınırlanacak, kartla alınan mal tüketici kredisi ile alınmış sayılacak. Mal bozuk çıkarsa banka da sorumlu olacak...

Bankalarla, müşterileri karşı karşıya getiren "kredi kartı ücreti" sorununa neşter vuruluyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı Tüketici Yasası değişikliği ile kart ücreti ihtilafı giderilecek. Bankalar, her yıl kart ücreti alamayacak. Buna karşın kartın çıkarıldığı 3-5 yıllık dönem için bir defaya mahsus kullanım ücreti talep edebilecek.

BANKALAR RAHATSIZ

Yargıtay, daha önce verdiği "içtihat" nitelikli kararında, bir bankanın kredi kartı sözleşmesinin "kart ücreti" ile ilgili bölümünü 12 punto, koyu harflerle düzenlemediğini, kart ücretini müzakere ederek kararlaştırmadığını, üstün durumunu kullandığını belirtmiş ve "Sözleşmedeki kredi kartı üyelik ücreti alınacağına dair hükmün yasa ve yönetmelik hükümleri karşısında haksız şart olduğu kabul edilmelidir.

Dolayısıyla davacı bankanın bu sözleşme hükmüne dayalı olarak kredi kartı kullanıcısı davalıdan ücret istemesi olanaklı değildir" demişti. Tüketici Yasası değişiklik taslağı, bankalar açısından rahatsız edici yenilikler de içeriyor.

En kritik öneri ise "kredi kartlarının" "tüketici kredisi" statüsüne alınması yönünde. Bu öneri kabul edilirse, kredi kartlarında ödenmeyen borçlar için daha ağır olan yasal takibe geçme şartları, tüketici lehine değişmiş olacak.

Ayrıca, kredi kartı ile alınan mal, tüketici kredisi ile alınmış sayılacak. Böylece, "İmalatçı-üretici, satıcı, bayi, acente, ithalatçı ile kredi veren ayıplı maldan ve tüketicinin uğrayacağı hak kaybından müteselsilen sor u m l u d u r " hükmü işleyecek. Bir başka deyişle kredi kartı ile alınan bir mal bozuk çıkarsa, "ayıplı mal" statüsünde kabul edilecek ve bankalar da ayıplı maldan sorumlu tutulacak. Bu hükme bankalar şiddetle itiraz ediyor.

'Riski az olanların halini gördük'

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Türk bankalarının sermaye yeterliliği, şeffaflık, likidite düzeyi gibi rasyolarda birçok Avrupa ülkesinden çok daha iyi konumda olduğunu bildirdi. Bilgin, kredi derecelendirme kuruluşu S&Poor's'un, enflasyon baskısı, iç siyasi dalgalanma ve fonlama maliyet artışının Türk bankalarının risklerini artırdığına ilişkin son raporunu değerlendirirken, riskliliğin, değişebilen bir değerlendirme olduğuna işaret ederek, "6 ay-1 yıl önce bankacılık sistemleri Türkiye'den daha az riskli görülen ülkelerin şu anki durumu da herkesçe biliniyor" dedi.

sabah



Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,735 µs