En Sıcak Konular

'Düello'ya Uras yorumu

25 Eylül 2008 19:40 tsi
Milletvekili Uras, Fırat ve Kılıçdaroğlu'nun canlı yayında atışması yerine her türlü bilgi ve belgenin yargıya taşınması gerektiğini söyledi. Uras, Meclis içi denetim mekanizmalarının da çalışmadığını, çoğunluğun denetlenemediğini belirtti.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, milletvekillerinin medyada tartışması yerine her türlü yolsuzluk ve yasadışı uygulama iddiasının yargıya taşınması gerektiğini düşünüyor.

Adalet ve Kalkınma Partili (AKP) Mehmet Dengir Mir Mehmet Fırat'la Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu, bugün Meclis'ten saat 14:30'da yapılacak canlı yayında karşılıklı tartışacak.

Kılıçdaroğlu, Fırat'ın büyük ortağı olduğu MENAS şirketinin tırında eroin yakalandığı, şirketin hayali ihracat yaptığı iddialarını gündeme getirmiş, Fırat Kılıçdaroğlu için "bay müfteri", Kılıçdaroğlu da Fırat için "bay baron" iadelerini kullanmıştı.

Medyay yapılana açıklamalarla yürüyen tartışmada karşılık hakaretler edilmişti.

"AKP 1804 soru önergesine yanıt vermedi"
Meclis içi denetim mekanizmalarının da etkin çalıştırılmadığına, çoğunluğu sağlayan tarafların komisyon kurulması ve gensoru önergelerinin reddedilmesini sağlayabildiğine dikkat çeken Uras yanıtsız soru önergelerini de anımsattı:

"Geçen yasama döneminde 1.804 soru önergesine yanıt verilemedi. Böyle bir Meclis ya denetim yapamıyor ya da iktidar kaçıyor anlamına gelir. AKP hükümeti 15 gün içinde yanıt vermek yerine, hesap vermekten kaçıyor." 

Uras: Dokunulmazlık kalkan oluyor
Uras milletvekillerinin kürsü bağımsızlığı dışında dokunulmazlıklarının kaldırılması halinde, bu iddiaların yargıya taşınabileceğini, böylece açık ve şeffaf siyasete doğru adım atılabileceğini söyledi.

"Başkası için dosya tutup, bekletip, gerekli gördüğünde ortaya koymak, karşılıklı şantaj ve belden aşağı yöntemler yerine belgelerin yargıya intikal ettirilmesi gerek. Herkes eteğindekileri dökmeli. Memleketin bilgi kırıntılarına anca böyle vakıf olabiliyoruz."

Katı dokunulmazlığın kalkan haline geldiğini belirten Uras, "Bütün bu meselenin yargıya gitmemesi, dokunulmazlık zırhından kaynaklanıyor" diye konuştu ve Hindistan'dan bir örnek verdi:

"Hindistan'da milletvekillerinin mal varlıklarını İnternet üzerinden takip etmek mümkün. Hindistan'da bütün vekillerin mal varlıkları açık ve şeffafken bizde vekillerin varlıkları açıklanmaz. Herhalde boş kağıttan ibaret mal varlığı beyan eden tek vekil benim."

Dokunulmazlık düzenlemesinin mutabakat içinde anacak çoğunluktaki AKP'nin inisiyatifiyle yapılabileceğini dile getiren Uras, bürokrasinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının da eş zamanlı olarak gerekleştirilebileceğini söyledi.

bia



Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,691 µs