En Sıcak Konular

Unakıtan'ın politik kavgalara bulduğu çözüm

25 Eylül 2008 16:06 tsi
Unakıtan'ın politik kavgalara bulduğu çözüm Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, politikacılara işadamlarını örnek gösterdi. Belki de son dönemde en çok ihtiyaç duyulan şeyi, Unakıtan kendi üslubuyla şöyle anlattı...

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Akdeniz ülkelerinin birbirleriyle serbest ticaret anlaşmaları imzalamaları gerektiğini söyledi. Serbest ticaretin beraberinde barış ve dostluğu getirdiğini belirten Unakıtan, "İş adamları gibi politikacılar da biraraya gelirse hır gür çıkmaz. Ticaret insanları birbirine yaklaştırır." dedi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından düzenlenen "1. Uluslararası Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Sempozyumu" Swiss Otel Grand Efes'de başladı. İki gün sürecek sempozyuma 22 Akdeniz ülkesinden 16'sı temsil ediliyor. 88 işadamının katıldığı sempozyumda 28 akademisyen bildiri sunacak.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Akdeniz'i oluşturan kültürün tam bir mozaik olduğunu belirtti. İşadamlarının önemli organizasyonlara imza attığına dikkat çeken Unakıtan, benzer organizasyonların politikacılar arasında da yapılması gerektiğini kaydederek, "Dünyadaki bu hır gür, kavga gürültü niye ? İş adamları ne güzel toplanıyor. Bunu herkes kendi memleketlerindeki politikacılara anlatsın. Politikacılar da böyle toplantılarda işbirliği yapsın. Sizler ne güzel bir örneksiniz. Politikacılara da baskınızı artırın ki dünyada barış, işbirliği ve huzur hakim olsun. Politikacılara bırakırsanız kavga, gürültü, savaş bitmez." dedi. Unakıtan, hır gür çıkaran politikacıların ismini alınganlık olmasın diye açıklamayacağını belirtti.

Akdeniz havzasının yaklaşık 450 milyon nüfusu barındırdığını ve bu ülkelerde toplam 7 trilyon dolarlık bir milli gelirin bulunduğunu dile getiren Bakan Unakıtan, potansiyele rağmen ülkeler arasındaki ticaretin potansiyeli kadar gelişmediğini ifade etti. Akdeniz havzası için geçmişte Barcelona Süreci, Akdeniz Ticaret Odaları Birliği gibi işbirliklerinin gündeme geldiğini hatırlatan Unakıtan, Akdeniz ülkelerinin öncelikle aralarında serbest ticaret anlaşmaları imzalamaları gerektiğini dile getirerek şunları söyledi: "Akdeniz ülkeleri bir araya geliyorlar birçok da güzel şeye imza atılıyor. Ama öncelikle birbirleriyle serbest ticaret anlaşmaları imzalasınlar, başka şeye lüzum yok. İleriye doğru vizeleri de kaldırsınlar. Bak görün Akdeniz'deki ticaret birden bire nasıl canlanır. Tüm bölge insanlarının refahı artar herkes istifade eder." Unakıtan, serbest ticaret anlaşmaları sayesinde Akdeniz havzasındaki ülkeler arasında gelişmişlik farkının da kalkacağını söyledi.

Türkiye'nin mali disiplin ve bütçe açıklarının indirilmesi konusunda Avrupa'nın önde gelen birçok ülkesinden iyi durumda olduğunu dile getiren Maliye Bakanı, bu konudaki kararlılığın devam edeceğini söyledi. Hükümet olarak 2002 yılından sonra komşularla ticari ilişkilerin artırılmasına özel önem verdiklerini anlatan Unakıtan, Akdeniz ülkeleriyle 22 milyar dolar olan ticaretin bugün 59 milyar dolara yükseldiğini hatırlattı. Bu ülkelere yapılan ihracatın da 9,5 milyar dolardan 30,5 milyar dolara çıktığını kaydeden Unakıtan, Akdeniz ülkelerinin AB ülkelerinden sonra dış ticarette ikinci sırada yer aldığını ifade etti.

Bakan Unakıtan, Türkiye'nin 26 çeyrektir büyüme sürecinde olduğunu, 657 milyar dolar gayri safi milli hasılaya ulaştığını, son 5-6 yılda yapılan reformlar sonucu ekonomisinin dış şoklara dayanıklı hale geldiğini anlattı. Yapılan reformlar sonucu Türkiye ekonomisi Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi haline geldiğini vurgulayan Unakıtan, kişi başına milli gelir 10 bin doları aştığını dile getirdi. İstikrara önem verdiklerini belirten Unakıtan, AB üyesi olmadan bazı kriterleri yerine getirmeye başladıklarını ifade ederek, "Eskiden bütçe açıkları GSMH'nin yüzde 11,5'i seviyesindeydi. Maastricht kriterlerine göre yüzde 3'ün altı olması lazımdı. Türkiye 3-4 seneden beri bütçe açıklarını yüzde 1-1,5 civarına indirdi. Mali disiplin dış şoklara karşı Türkiye'yi korunaklı hale getirdi.

Bütçe açıkları indikçe Türkiye'nin borçlarının da GSMH'ye oranla azaldığını belirten Unakıtan, Maastricht kriterlerine göre yüzde 60'ın altı olması gereken bütçe açığının 2007 sonu itibarıyla kamu borçlarında yüzde 39'a gerilediğini ifade etti. Türkiye'nin bu konuda birçok Avrupa ülkesinden iyi bir konumda olduğunu anlatan Maliye Bakanı, kamu borçlarından dolayı bir kırılganlığın söz konusu olmadığını söyledi. Unakıtan, hükümet olduklarında Türkiye'de yıllık 60 milyar YTL vergi toplandığını, bu yıl toplayacakları verginin 175 milyar YTL olacağını belirtti.

Unakıtan, vergi oranlarını düşürüp, vergi kanunlarını basitleştirmeye gayret ettiklerine de dikkat çekerek, "Bugün Türkiye'de kurumlar vergisi yüzde 20, gelir vergisinin tavanını indirdik. Yakında esnafın da vergisini indireceğim. Küçük esnafın da vergisini indireceğiz." dedi. Sempozyum çıkışında gazetecilerin bu konudaki sorularını cevaplayan Unakıtan, Gelir Vergisi Konunun yeniden hazırlayacaklarını, yılsonuna kadar değişikliğin meclise gönderileceğini söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Türkiye'nin Akdeniz'de uzun vadeli bir işbirliğini hedeflediğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, Akdeniz'i bir zenginlik denizi yapmak istediklerini ifade etti. Akdeniz'in tarihte olduğu gibi bugün de en yoğun deniz trafiğinin yaşandığı bir deniz olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, dünya gemi taşımacılığının yüzde 15'inin Akdeniz'de yapıldığını vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, Akdeniz'in enerji havzalarının, petrol, doğal gaz gibi kıymetli ürünlerin açık denizlere taşınmasında kritik bir öneme sahip olduğunu aktardı. Türkiye'nin Akdeniz ülkelerine yaklaşımının dostluk ortaklık ve işbirliği zeminine oturduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Esasen Türkiye'nin Akdeniz ile ilişkilerinin de tarihi kültürel ve sosyal çok boyutlu derinliği vardır. Biz bu avantajı en verimli şekilde değerlendirme gayreti içindeyiz." dedi.

Türkiye'nin dış ticaret hacmi içinde Akdeniz ülkeleriyle ticareti AB'den sonra ikinci sırada geldiğini anlatan Hisarcıkloğlu, Türkiye'nin 2007 yılında bu coğrafyaya ihracatının 59 milyar dolar olduğunu ifade etti. Hisarcıklıoğlu, "Türk özel sektörü olarak, yabancı meslektaşlarımızla birlikte bunun çok daha iyisini başaracağımıza inanıyoruz. Bizim Akdeniz'deki hedefimiz uzun vadeli, sağlam temellere oturmuş, verimli bir ortaklıktır. Bunun için de birikimimizi ve imkanlarımızı sizlerle paylaşmak, hep birlikte kalkınmak, Akdeniz'i bir zenginlik denizi yapmak istiyoruz." açıklamasında bulundu. Hisarcıklıoğlu, bu toplantının düzenlenme fikrinin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a ait olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bu toplantıya Maliye Bakanımızın öncülük etmesi size garip gelebilir. Bizim bakanımız diğer maliye bakanlarına benzemiyor. Dışarıya açılmamızda büyük gayret sarf ediyor. Diğer ülkelere de bizim maliye bakanı gibi bir bakan öneriyorum."

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da Ege Denizi'ni barış denizi yapmak için çok emek verdiklerini, bu konudaki deneyimlerinin Akdeniz'e kıyı diğer ülkelere de örnek olabileceğini söyledi. Akdeniz'in yaklaşık 450 milyonluk nüfus ve 2,5 trilyon dolarlık ticaret hacmine sahip olduğunu belirten Demirtaş, Çin'in ardından en fazla yabancı sermaye çeken bölgenin yine Akdeniz olduğunu kaydetti. Bölgenin 450 milyon nüfusu barındırdığını anlatan Demirtaş, havzayı oluşturan ülkelerin GSYİH'nın 7 trilyon dolar olduğunu söyledi.

RAKAMLARLA AKDENİZ ÜLKELERİ

Nüfus 450 milyon

Dış ticaret hacmi 2.5 trilyon dolar

Yıllık 60 milyar dolara yakın yabancı sermaye çekiyor

Yıllık büyüme oranı yüzde 4.4

Her yıl 250 milyona yakın turist geziyor

KİMLER KATILIYOR

Sempozyuma Arnavutluk, Fas, Fransa, Hırvatistan, Güney Kıbrıs, Mısır, Sırbistan, Tunus, Ürdün ve Yunanistan'dan oda başkanları ve akademisyenlerle DEİK bünyesindeki Fas, İsrail, İtalyan, Portekiz, Tunus, Hırvat ve Sırp iş konseyi başkan ve temsilcileri, Türkiye'den de Adana, Mersin, Muğla ve İzmir'den oda ve borsa başkanları katılıyor.

cihan
 



Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,099 µs