son dalga kimi vuracak? | " /> son dalga kimi vuracak? | "/>

En Sıcak Konular

Ergenekon’da son dalga kimi vuracak?

25 Eylül 2008 13:35 tsi
Ergenekon’da son dalga kimi vuracak? Ergenekon operasyonu kapsamında gerçekleştirilen son dalgayla, emniyet de işin içine girdi. Her dalgada örgütün yeni bir kolu gün yüzüne çıkıyor. Örgütün 1 numarası ile ilgili çarpıcı bir iddiayı da gündeme getiren Bülent Orakoğlu, yeni dalganın kimi vura

Ergenekon adını ilk duyduğumuzda pek anlayamamıştık. Terör örgütüymüş dediler… Neciymiş dedik, ideolojisi yok dediler. Yeni bir dil öğrenir gibi, anlamaya çalıştık Ergenekon’un ne olduğunu… Aslında bilirmişiz de, adının Ergenekon, işinin terör olduğunu ilk kez duymuşuz halk olarak.

Bugün artık herkes neyin ne olduğunu biliyor. Kimisi Ergenekon’a lanet ederken, bazıları da destekliyor… ‘Kutuplaşıyoruz’ korkularının yaşandığı bir dönemde korkuları sivrileştiren bir hadise… Soru 1: Peki, bunu önlemek için ne yapmalı?

Soru 2: Artık herkesin çok iyi bildiği Ergenekon operasyonunun hangi evresindeyiz? Sıradaki dalga kimi vuracak?

Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu bu iki soruyu yanıtlıyor, ancak bunun yanında operasyonlarla ilgili de çarpıcı bilgiler veriyor ve önemli noktalara vurgu yapıyor…

Ergenekon yapılanmasıyla ilgili bilgi verir misiniz?

Ergenekon nedeniyle ciddi bir kutuplaşma yaratılıyor. Ne olursa olsun hukuk ve yargıya güvenmemiz gerekiyor. Çeşitli çevrelerce bu organizasyon yok sayıldı, eleştirildi. NATO ülkeleri bu tip yapılanmaları kendi içinde tasfiye etti. Gladyo tipi örgütlerle ilgili yapılmış bir araştırma var: Bu örgütlerle ilgili en ciddi tehlike, Türkiye ve Almanya’da.

Türkiye’deki yapı daha karmaşık. Milli argümanlar öne çıkartılıyor ve STK ve siviller de faaliyet sahasına alınıyor.

Ancak bunlar aslında milliyetçiliğe değil, istikrarsızlığa hizmet etti.

Bu ülkede post modernlerle birlikte 4 darbe yaşandı. Darbeler öncesi faili meçhuller oldu ve farklı şeylere hizmet etti. Sağ sol çatışmaları ile 5 bin kişi öldü.

12 Eylül sonrası bu cinayetlerin Türkiye’yi katmanlara böldüğü görüldü. Türkiye 40 yıldan beri düşük yoğunluklu iç savaş yaşıyordu.

20 bin Ergenekoncu olabilir!

Ergenekon bu ülke nüfusunu ne kadarını etkilemiş olabilir?

Ergenekon ciddi bir yapılanma ve NATO kırıntıları var. Ergenekon’da sayı olarak bakınca çok üst düzeye sızmış bir ekip var. Ama sivil kesimde de bu yapılanmalar var. Bu ülkede, bu örgütü destekleyenlerle birlikte 15-20 bin Ergenekoncu olabilir. Türkiye’de bir kesim Ergenekoncuları suçlarken, bir kesim kahraman olarak görüyor.

Operasyon hangi aşamada?

Ergenekon operasyonunun daha başlarındayız. Asla küçümsenemeyecek ciddi boyutlara ulaşıldı. 20 Ekim’de dava başlayabilir, ama operasyonlar devam edecek. Her operasyonda farklı delillere ulaşılıyor. Yeni iddianameler hazırlanacak daha. Eğer biterse, yarım kalmış olur. Kurutmak zor.

Devletin içinde, medyada güvenlik güçleri arasında ciddi insanlar var bu örgütten. Ayrıca örgüt yöneticilerinin yurt dışı bağlantıları var.

Operasyon büyütülerek devam etmeli. Bunun için bina tahsis edilmeli. Personel artırılmalı. Her açıdan takviye edilmeli.

Kutuplaşmaya dikkat çektiniz. Bunu durdurmak mümkün mü?

Siyasi irade (muhalefet ve iktidar), çok ciddi tavır koymalı. Askeri irade de. Birlik olunmalı. Bu örgütle organik bağı olanlar var, bir de savunduğu fikir nedeniyle sempati duyanlar. Türkiye’nin bu olayı bölünmeden atlatmasının tek şartı siyasi ve bürokratik tavır. Yoksa kutuplaşma artacak.

Bir tane '1 numara' yok

Peki, önümüzdeki dalgada örgütün hangi ayağının üzerine gidilebilir?

Polis ayağı 28 Şubat’ta deşifre edildi. Türkiye’yi yeni 28 Şubat sürecine sokma hedefi vardı. Dikkat ederseniz yargıyla da ilgili.

Belki yargı ayağı olabilir. Üst düzey ayaklar çıkabilir. Bu arada örgütte bir tane 1 numara olduğuna da inanmıyorum. Her kesimin bir tane 1 numarası var.

Devletin üst düzeyi, yani bürokratik kesim emniyet, yargı, asker olabilir yeni hedef.

www.iyibilgi.com özel Seda Baştuğ



Bu haber 4,046 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,739 µs