En Sıcak Konular

Onların Türkiye'ye anlatacakları var

25 Eylül 2008 11:17 tsi
Onların Türkiye'ye anlatacakları var

ABD’de yaşanan mali kriz ülkede aklı başında bir sürecin de paralel olarak başladığını ortaya koyuyor. Obama ile McCain’in ne yaptığına iyi bakın. Aynı tavır Türkiye’de sergilenirse prangalarımızı kırdık demektir. iyibilgi analiz

Gelen son dakika haberlerine göre ABD Başkanı Bush, yaşanan mali krizin faturasının kabardığını, artık işin tehlikeli bir noktaya vardığını söyleyerek Cumhuriyetçi aday John McCain ile Demokrat aday Barack Obama’yı acil toplantıya çağırmış.

Bush’un derdi şüphesiz Kongre’den onay bekleyen 700 milyar dolarlık müdahale paketi. BBC’nin haberinden okuyalım: ABD Kongresi, bankalar ve diğer finans kuruluşlarının batık kredilerinin devlet tarafından devralınması için hazırlanan pakete hâlâ ikna olmuş değil. Gerek Cumhuriyetçilerin gerekse Demokratların paketin çeşitli yönlerine itirazları söz konusu. Bush konuşmasında yardım paketinin "mali sosyalizme" denk düştüğü eleştirilerine de yanıt verdi. Serbest girişime derinden inandığını söyleyen Bush, hükümet müdahalelerine karşı olduğunu, yanlış kararlar alan şirketlerin iflasına göz yumulması gerektiğini, normal koşullarda da bu çerçevede davranacağını belirtti, ama ekledi: "İçinde bulunduğumuz koşullar normal değil."

700 milyar dolarlık paket şu anda kongrede bekliyor. Demokratlar özellikle kredi borçlarını ödeyemeyen ev sahiplerine yardım konusunun pakete eklenmesi üzerinde duruyor. Cumhuriyetçi Parti'dense 700 milyar doların harcanması konusunda Hazine Bakanlığının daha fazla denetlenmesi çağrıları yükseliyor. Ancak bir orta yol bulunacak gibi duruyor. Çünkü ülkeleri kriz içindeyken Başkan adayları krizle ortak mücadele planları yapıyor.

Örneğin McCain… Cumhuriyetçi aday dün kampanyasını yarıda keserek Kongre’den mali paketin geçmesi için çalışma yapmak üzere Washington’a gitme kararı aldı. Üstelik Obama ekibiyle McCain ekibi birlikte çalışarak soruna çözüm bulma kararı aldı.

Elbette mali krizle Obama’nın dokuz puan gerisine düşen McCain’in bir şeyler yapıp kaybettiklerini geri toplaması gerekiyordu. Ancak her ne kadar McCain’in adımı seçimlere yönelik algılansa da şunun altını çizmek gerekiyor: Yarışan taraflar mali krizi çözmek için inisiyatif almaya, yaptıklarıyla öne çıkmaya çalışıyor. Üstelik söz konusu ülke çıkarları olduğunda ortak nokta bulmak için ‘gerisi teferruat’ oluyor. Benzer bir süreci ABD’nin Irak savaşı sırasında da yaşamıştık. Demokratlar önce savaşa destek vermiş, ancak savaşın olumsuz etkilerini ve başarısızlığı görünce bu kez ‘geri çekilelim’ baskısı yapmıştı. Savaşa yani Bush’a destek verirken aslında ABD’yi koruduklarını düşünüyorlardı. Geri çekilme taleplerini ortaya koyduklarında ise kimse de onları ihanetle suçlamamıştı.
Bizde ise işler farklı yürüyor. Örneğin sınır ötesi operasyon gibi çok kritik bir konuda muhalefet ile hükümet ortak bir dil yakalayamıyor. Örneğin aylar öncesinde yapılan ve sekiz gün süren operasyonun neden bitirildiğini ana muhalefet lideri sert bir dille, üstelik ‘dış güçlerin baskısına boyun eğildiği’ imalarıyla eleştirebiliyor. Diğer yandan yine aynı ana muhalefet lideri Anayasa Mahkemesi’ne 367 kararı ile ilgili ‘iptal etmezsen kriz çıkar’ yollu tehditlerde bulunmuştu. Yani sorunları çözmek yerine daha da içinden çıkılmaz bir hale getirmeye yönelik muhalefet anlayışı. Aynı şeyi bugün de yaşıyoruz. Dünya ekonomik krize odaklanmışken Türkiye’nin tüm dikkati ülkenin reel sorunlarına ne kadar değdiği tartışmalı ‘büyük düello’da olacak. Üstelik hükümet de muhalefet de bu gidişten rahatsız değil.

iyibilgi.com



Bu haber 903 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,526 µs