HD düello! | " /> HD düello! | "/>

En Sıcak Konular

HD düello!

25 Eylül 2008 10:29 tsi
HD düello!
ABD başkan adayları Obama ve McCain, yarın ilk televizyon düellosuna çıkacak. Amerikalılar, dış politika konulu tartışmayı HD (high definition) görüntü kalitesiyle izleyecek. Uzmanlara göre, başkan adaylarının ruh halindeki değişimler, tüm detaylarıyla ek

ABD’de 4 Kasım’da yapılacak seçimler öncesinde Demokrat Başkan Adayı Barack Obama ile Cumhuriyetçi rakibi John McCain, ilk kez televizyon düellosunda karşı karşıya gelecek. Canlı yayınlanacak tartışma, ABD siyasi tarihinde bir başka ilki de beraberinde getiriyor. Amerikan izleyicilerin büyük bir kısmı, tartışmayı, HD (high-definition) görüntü teknolojisi ile izleme fırsatı bulacak.

2004 başkanlık seçimlerinin ilk TV tartışmasını 62 milyon Amerikalı izlemişti. Ekonomik krizin de etkisiyle, yarınki tartışmayı çok daha fazla insanın izlemesi bekleniyor. Uzmanlar, 90 dakikalık tartışmada, adaylarının işinin eskisinden zor olacağı görüşünde. HDTV sayesinde adayların yüzlerinde en küçük değişim bile ekranlara yansıyacak. Seçmenler, başkan adaylarını "yeni bir ışık altında" görme imkanı elde edecek. ABD’deki evlerin üçte birinde HD televizyon var.

McCain’in yaşı görünecek

İletişim uzmanları, yüksek görüntü kalitesinin, 72 yaşındaki McCain’in aleyhine olduğu görüşünde.

Quinnipiac Üniversitesi gazetecilik profesörü Richard Hanley, "Yüksek çözünürlüklü kamera, McCain’in yüzündeki tüm kusurları ve yaşını gözler önüne serecektir. HD, hiçbir şeyi karanlıkta bırakmaz. Hep olduğu gibi yine kızar veya gerilirse, bu ekrana çok net yansıyacaktır" dedi. Variety Dergisi de, "Adayların ardından başkanlık yarışında en önemli kişiler makyözler olacak" diye yazdı.

Mississippi’nin Oxford şehrinde yapılacak tartışma tek bir kamera ekibi tarafından çekilecek ve havuz sistemiyle tüm televizyonlara dağıtılacak. CBS yayınını ünlü spiker Katie Couric sunarken, ABC’nin toplam canlı yayın süresi 2 saati aşacak. Televizyonun yanısıra, gazeteler ve bloglar da yarın için özel programlar hazırlıyor.

İçerik değil görüntü

Siyasi gözlemciler, başkanlık yolundaki üç tartışmadan ilki olan bu düellonun seçmen tercihlerinde önemli rol oynayacağı görüşünde. Tartışmanın ana teması "dış politika" olsa da, yorumculara göre, içerikten ziyade verilen izlenim önem taşıyacak. Basın denetleme örgütü Fair’den Jim Naureckas, "Asıl kazanan, tartışmadan gerçekten galip ayrılan değil, bloglar dahil tüm medyanın tartışmanın galibi ilan ettiği aday olacak" diyor.

Obama, danışmanlarıyla Florida’da, McCain ise New York’ta tartışmaya hazırlanıyor. Obama, kitleleri etkileyebilen, ancak sorulara uzun ve sıkıcı yanıtlar veren bir konuşmacı olarak biliniyor. McCain’in ise teleprompter (optik suflör) kullanmakla ilgili sorunları var. 

hurriyet



Bu haber 317 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,102 µs