En Sıcak Konular

Gül: Türkler Iraklı Kürtleri daima korumuştur

25 Eylül 2008 09:37 tsi
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Kuzey Iraklı Kürtleri her zaman koruduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Kürtler'in de Irak'ın bir parçası" olduğunu, Türkiye'nin Iraklı Kürtler'i Irak ile Türkiye arasında dostluğu geliştirici ve pekiştirici bir yapı olarak gördüğünü" söyledi.

Abdullah Gül, Dış Politika Derneği'nde yaptığı konuşmanın ardından katılımcıların türlü konulardaki sorularını cevaplandırdı.

Gül, Irak'taki Kürtler ile ilgili bir soru üzerine, Irak'ta Araplar, Türkmenler, Kürtler, Sünni ve Şiiler gibi türlü etnik gruplar ve mezhepler bulunduğunu, bunların içinde yer alan Kürtler'in de Irak'ın bir parçası olduğunu söyledi. Gül, tüm bu gruplara mensup insanların Irak vatandaşı olduğunu belirten Gül, "Irak içinde anayasalarına göre daha özel konumları var, bunlar tanınmış vaziyette, dolayısıyla Kürtler'siz bir Irak düşünebilmek mümkün değil" dedi.

Gül, Irak'ta cumhurbaşkanı, genelkurmay başkanı ve dışişleri bakanının hep Kürt kökenli Irak vatandaşı olduklarını kaydederek, "Tüm bunlar şunu gösteriyor ki Kürtler, Irak'ın en önemli parçalarından biri, eğer etnik açıdan konuşacak olursak" diye konuştu.

Ulusların huzur, barış ve refah içinde olmalarının önemli olduğunu belirten Gül, Kürtler ile Türkler'in dost ve akraba olduğunu belirterek, en zor koşullar altında bile Türkler ve Türkiye'nin sürekli Irak Kürtleri'ni koruduklarını ve Türkiye'nin onlar için sığınacakları bir yer olduğunu bildirdi. Gül "Biz onları (Iraklı Kürtleri) Irak ile Türkiye arasındaki dostluğu geliştirici ve pekiştirici bir yapı olarak görüyoruz" dedi.

ABD İLE İLİŞKİLER

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler ve askeri işbirliği kapsamındaki bir soru üzerine Gül, bu konunun Türkiye için çok önemli olduğunu, Türkiye'nin terörden çok sıkıntı çeken bir ülke olarak terörle mücadeleyi çok iyi anlayan ülkelerden biri olduğunu vurguladı.

Gül, 11 Eylül terör saldırılarından önce de Türkiye'nin konuyu çok iyi bildiğini, 11 Eylül'den sonra ABD'nin bu konuyla çok yakından ilgilenmeye başladığını kaydetti. "Türkiye ile ABD arasında bu konuda çok güçlü bir işbirliği vardır" diye konuşan Gül, bu işbirliğinin hem PKK hem de El Kaide terör örgütleriyle yapılan mücadeleyi içerdiğini ve bu konuda iki arasında çok yakın işbirliği olduğunu dile getirdi.

aa



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,998 µs