En Sıcak Konular

Babacan, El Cezire'ye konuştu

24 Eylül 2008 22:07 tsi
AB sürecinin Türkiye'ye özel bir konum kazandırdığını belirten Babacan, Türkiye'nin bölgedeki önemini anlattı.

Birleşmiş Milletler'in 63. Genel Kurul toplantısı için New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Katar'dan yayın yapan El Cezire televizyonuna konuştu.

Türkiye, AB'ye girmeye çalışan bir ülke. Bu da Türkiye'ye özel bir konum kazandırıyor. Türkiye bu çerçevede o bölgedeki sorunun çözümüne katkıda bulunabilir. Bizim Kafkaslarla bağlantılarımız var. Farklı gruplarla ilişki içerisindeyiz. Bu nedenle çatışmalar başlar başlamaz olaya müdahale ettik. Moskova ve Bakü'ye gittik. Bu ülkelerin bakanları bizi ziyaret etti.

Bizim yapmaya çalıştığımız Kafkaslarda işbirliği ve istikrarı destekleme inisiyatifinin hayata geçirilmesi. Bu bölgesel bir inisiyatif olacak. Amacı diyalog ve krizi diyalog yöntemiyle çözebilmek… Diyalog için doğru enstrümanlar kullanılırsa Kafkaslardaki birçok sorunun çözülebileceğini düşünüyorum.

Kafkaslardaki krizin 17 yıllık geçmişi var. Bu çözülmeden dondurulmuş bir sorun olsa da gelişmeler gösterdi ki çözülmeye sorunlar sıcak savaşlara yol açabiliyor. Hepimiz bu noktada dikkatli olmalıyız. Sorunları çözebilmek için bölge ülkeleri olarak birbirimizle konuşmalıyız.

Bizim oluşturduğumuz açık bir inisiyatif! Avrupa Birliği, AGİT ve diğer uluslar arası kuruluşlarla ilişkili… Sonuç olarak biz Kafkas devletleri arasında diyalog ve diplomasi yoluyla ilişkileri normalleştirmeyi hedefliyoruz.

Türkiye, Suriye ile İsrail arasında dolaylı barış görüşmelerini yürütüyor. İsrail Dışişleri Bakanı'nın Başbakan olması, sizce bu görüşmelerin seyrini nasıl etkiler?

İsrail ve Suriye arasındaki dolaylı görüşmeler Türkiye'nin arabuluculuğuyla geçtiğimiz Mayıs ayında başladı. Şu ana kadar dört tur görüşme tamamlandı. Bir tür yakınlaşmanın gerçekleştiğini gördük. Pazarlıklar toprak karşılığı barış ilkesine göre yürütülüyor. Bu noktada güvenlik, toprak, su meselesi ve ilişkilerin normalleştirilmesi tartışılan başka konular da var.

Görüşmeler dolaylı oluyor; tarafların gönderdiği heyetler birbirleriyle yüz yüze görüşmüyor. Türk heyeti arabuluculuk yapıyor. İlerlemeler var ve bu görüşmeler dolaylı olarak sürdürülmeye devam edecek.

Siz Livni'nin aynı şekilde görüşmelerin yürütülmesinden yana olacağına emin misiniz?

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Lİvni benim arkadaşım. Kendisi şu anda Kadima partisinin yeni lideri. İsrail'de yeni hükümet kurulduktan sonra bu görüşmelerin sürmesini bekliyoruz. Tabi bu İsrail'deki hükümetin iradesine kalmış bir şey. Yine Suriye'deki yönetimin iradesine kalmış bir şey.

Ama şu ana kadar iki tarafta da ciddi bir siyasi iradenin olduğunu gördük. İsrail'deki yeni yönetimin bu doğrultuda görüşmeleri yürütmekten yana olacağını ümit ediyoruz. Seçim sonrası Livni'yle telefonda konuştum ve kendileri hazır olduğu zaman görüşmelerin devam ettirilmesine hazır olduğumuzu söyledim.

Son sorunumuz Ermenistan'la ilişkileriniz üzerine olacak. Türkiye Cumhurbaşkanı'nın ziyaretine Futbol diplomasisi de denildi. Ermenistan'la ilişkilerin normalleştirilmesine taraflar hazır mı ve şartlarınız var mı?

Ermenistan ve Türkiye arasında sorunlar var. Ermenistan ile Azerbaycan arasında da sorunlar var. Şu anda Azerbaycan ve Ermenistan'ın yanı sıra Türkiye ile Ermenistan arasında da görüşmeler var. Bu Cuma günü dışişleri bakanları arasında Newyork'da üçlü bir görüşme olacak. Masadaki tüm sorunları konuşacağız.

Biz her üç ülkenin liderlerinde gerekli siyasi irade olduğu sürece sorunların çözülebileceğini düşünüyoruz. Gürcistan'daki sorunlar gösterdi ki sorunları çözmezsek işlerin nereye gideceğini bilemeyiz! Şu durumda üç ülke de sorunlar konusunda ciddi olmalı ve sorunlara çözüm bulmalıyız!

dunyabulteni

 



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,130 µs