En Sıcak Konular

Irkçılıkla mücadeleye ödül

24 Eylül 2008 20:53 tsi
Irkçılıkla mücadeleye ödül Aşırı sağcılık ve yabancı düşmanlığı karşı girişimlere son dönemlerde hız verilen Almanya'da, ırkçılıkla mücadele merkezlerinin başarılı olduğu 66 bölge ödüllendirildi.

Alman polisi, geçen yıl aşırı sağcılardan kaynaklanan 17 bine yakın suçu soruşturmak zorunda kaldı. Aşırı sağcıların yol açtığı olayların sayısı da binin üzerindeydi. Yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlük, öncelikle bölgesel olarak ortaya çıkıyor. Bu nedenle şehir yönetimi ve belediyeler son dönemlerde aşırı sağcılık, şiddet ve yabancı düşmanlığına karşı harekete geçti. Girişimlerinden başarılı sonuçlar alanlar ise ödüllendiriliyor. İşte bu çerçevede Almanya'da 66 bölge, ırkçılığa karşı mücadeleleri nedeniyle ödüllendirildi.

Federal hükümet, 2010 yılına kadar Alman şehirlerine bu hedef doğrultusunda yılda 19 milyon Euro verecek. Amaç ise aşırı sağcılık tehlikesi altındaki gençler ve hatta anaokulundaki çocukları eğitibilmek için hazırlanacak projelere destek sağlamak.

Eberwalde'nin başarısı

Berlin yakınlarında bulunan Eberswalde de ırkçılıkla mücadeleye katkıları nedeniyle ödüllendirilen yerler arasında. Eberswalde, uzun bir süre Almanya'daki sağcı ırkçılık, düşmanlık ve hoşgörüsüzlükle bağlantılı olarak anılıyordu. Özellikle Almanya'nın yeniden birleşmesinden sonra, bir Afrikalı'nın öldürülmesi, kentin bu konudaki kötü ününü daha da arttırmıştı.

Eberswalde'de sosyal görevli olarak çalışan Barbara Ebert, o zamandan bu yana kentin değiştiğini söylüyor. Ebert, "Bu çok büyük bir sorun değil, sürekli tetikteyiz, dikkat ediyoruz. Ve eğer bir yerde yabancı düşmanlığına doğru bir eğilim hissedersek, o zaman bir birim oluşturuyoruz" diyor.

Bu ırkçılıkla mücadele birimi, federasyonlar, dernekler, kilise ve sivil girişimcilerden oluşuyor. Bu merkezler, pek çok şehirde, gençlik çalışmaları ve eğitim projelerinin yanı sıra, şehirlerde hoşgörünün geliştirilmesine de destek oldu.

Irkçılara karşı ittifak

Irkçılıkla mücadele merkezlerinin başarılı olduğu bir diğer bölge de Wunsiedel. Bavyera eyaletindeki Wunsiedel'de ise her yaz Neonazilerin yürüyüşü oluyor. Adolf Hitler'in yardımcılarından Rudolf Heß, orada gömülü. Ancak son yürüyüşlerini dört yıl önce yapabildiler, çünkü orada da aşırı sağcılara karşı bir ittifak oluşturuldu.

Bavyera Hoşgörü İttifakı adlı kurluşu yöneten Simone Richter, bu başarıyı nasıl sağladıklarını anlatıyor: "Bu, öncelikle sokaklara çıkmak anlamına geliyor. Sivil direniş göstermek ve aşırı sağcılara meydan okumak. Bu bütün bölgeye yayıldı. Şehrin önde gelen isimleri de Naziler'in yolunu kapatmak için oluşturulan blokaja katıldı."

Richter'e göre kentte şiddet artık bir problem değil. Richter, "Ancak zaman zaman, aşırı sağcı eğilimler, tekrar ortaya çıkan Yahudi düşmanlığı, sadece yabancılara değil, eşcinsellere, farklı politik görüşe sahip olanlara ve hatta engellilere karşı düşmanlık gibi tekrar yaygınlık kazanabilecek problemler var. O zaman doğal olarak yapmamız gereken çok şey olacak" diye konuşuyor.

timeturk/ Deutsche Welle



Bu haber 361 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,420 µs