gözden çıkarıldı mı? | " /> gözden çıkarıldı mı? | "/>

En Sıcak Konular

Küçük gözden çıkarıldı mı?

24 Eylül 2008 18:20 tsi
Küçük gözden çıkarıldı mı? Eruygur'un tahliyesinin ardından Tolon da aynı nedenle tahliye edilecek mi? Ek iddianame duruşma gününe yetişecek mi? Son gözaltılar soruşturmaya ne tür bir boyut katacak? Peki Ergenekoncuların son stratejisi ne? Şamil Tayyar Ergenekon'la ilgili gelişme

Şamil Tayyar/Star

Ergenekon nereye gider?

Ergenekon operasyonlarına sürekli yeni dalga gözaltılar ekleniyor. Dün de değişik illerde eş zamanlı yürütülen operasyonlar sonucu çok sayıda isim gözaltına alındı. Geçmişte pek örneğine rastlamadığımız türden bir süreçle karşı karşıya bulunduğumuz için gelişmeleri yorumlamakta kimi zaman zorlanıyoruz.

Şu da unutulmamalı, Türkiye"nin karanlık tarihiyle yüzleşmenin yaşandığı bir operasyon süreci, basit ölçekli operasyon konularıyla aynı kefede tartılamaz.

Cevap aradığımız temel sorular şunlar: Ergenekon soruşturması bundan sonra daha da devam eder mi? 20 Ekim"de başlayacak Ergenekon davasından nasıl bir sonuç çıkar? Emekli orgenerallerin de içinde yer alacağı ek iddianame ne zaman biter?

Kuşkusuz, bu üç soruya keskin ifadelerle cevap vermek mümkün değildir. Çünkü süreci belirleyen faktörler, tümüyle dışımızda ve zamana bağlı olarak şekillenecektir. Ancak Ergenekon iddianamesi, ek iddianame hazırlıkları, sorgular ve Ergenekon üzerinde oluşturulan toz bulutlarına bir fotoğraf bütünlüğü çerçevesinde bakarsak, yağmurun ne zaman ve hangi tarlaya yağacağını kestirmek belki kolaylaşabilir.

Sorulara cevap aramaya sonuncusundan başlarsak eğer, ek iddianamenin davanın başlayacağı 20 Ekim"e kadar tamamlanma ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Ancak çalışmalar bu yönde olsa da gecikme ihtimali de dikkate alınmalıdır. Bu son operasyonlar nedeniyle ek iddianamenin yılsonunu bulabileceğini söyleyenler bile var.

Ama savcılığın niyeti, 20 Ekim"e kadar ek iddianameyi mahkemeye yetiştirebilmektir.

Peki, operasyonlar devam eder mi? "Evet" ya da "Hayır" şeklinde verilecek hiçbir cevabın anlamı yoktur. Çünkü, savcılar da bu planlamayı çok önceden yapamıyorlar. Elde ettikleri her bilgi kırıntısı, ulaştıkları her belge onları yeni bir operasyona sürüklüyor. İlave operasyonlar da olabilir burada kesile de bilir.

Çok dinamik, aktif bir dava süreciyle karşı karşıyayız. Davanın bu yapısı, kimi gözaltı kararlarını tetiklemiştir. İlk iddianame mahkemeye sunulduktan sonra "Nasıl olsa operasyonlar bitti" düşüncesine kapılanların zembereği boşalmaya başlayınca, yeni ipuçları belirdi.

Sonu ne olur? İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi"nin nasıl bir karar vereceğini söylemek mümkün mü? Elbette değil. Bir iddiada bulunmak mahkemeye büyük saygısızlık olur. Bize düşen adaletin tecelli etmesini beklemektir.

Ne var ki, Ergenekon lobisinin mahkemeyi psikolojik kuşatma altına alarak etkilemeye çalıştıkları aşikar. Hatta, Korgeneral Galip Mendi"nin TSK adına yaptığı Kandıra ziyaretini ballandıra ballandıra kullanıyorlar.

Hele CHP"li bir vekil var ki, hayli aktif durumda. Mukaddes Hanım"la (Şener Eruygur"un eşi), Ayla Hanım"la (Hurşit Tolon"un eşi) bir hayli sıkı fıkı. Ya da sürekli bu hanımefendilerle görüştüğü izlenimi oluşturuyor. Hedefi ise Şener Eruygur"dan sonra Hurşit Tolon"u serbest bıraktırmak! Eğer kurban aranıyorsa Veli Küçük ne günlere duruyor!

Denebilir ki bir vekilin buna gücü yeter mi? Elbette yetmez. Dediğim gibi her şeyden önce mahkemeye hakarettir. Ama aklınca Korgeneral Mendi"nin ziyaretini "TSK arkamızda" hoyratlığı içinde işliyor. Öyle ki, ziyaretin orgenerallerle sınırlı tutulmasını, "Veli Küçük"ün gözden çıkarılması" olarak sıkça anlatıyor. Dediğine göre, zaten Veli Küçük zorla paşa yapılmış!

Bu manzara gösteriyor ki, Ergenekon lobisinde şu aşamada "Küçük"ü feda ederek sıyrılma" hesabı üzerine strateji geliştiriliyor.

Bakalım, kimin hesabı tutacak?



Bu haber 852 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,975 µs