Larry'e konuştu | " /> Larry'e konuştu | "/>

En Sıcak Konular

Ahmedinecad Larry'e konuştu

24 Eylül 2008 13:31 tsi
Ahmedinecad Larry'e konuştu Daha önce ABD Başkanı George Bush ile canlı yayında konuşma isteği gerçekleşmeyen İran lideri Mahmud Ahmedinecad, CNN International'da "Larry King Live"a konuk oldu. Ahmedinecad, İran'ın nükleer programından, İran-ABD ilişkilerine kadar merak edilen s

İran lideri Ahmedinecad, programda ilk olarak ABD ile ilişkilere değindi:

"ABD veya İsrail'in bize saldıracaklarına ilişkin endişelerim yok. Çünkü ABD hükümetinin yapacağı en kötü şey bize saldırmak olur. ABD'de mantıklı insanlar var. ABD hükümetinin böyle bir hata yapmasına kim izin verir?"

Ahmedinecad, ABD Başkanı Bush'a yeni bir başlangıç için mektup gönderdiğini ancak yanıt alamadığını belirtti.

Programda King, Ahmedinecad'a yeni ABD Başkanı tercihini ve yeni başkan ile ilişkilerin yenilenip yenilenemeyeceğini sordu:

"Bir başkan tercihimiz yok. Çünkü bu ABD'nin iç işi ve buna ilişkin kararları ABD halkı almalı. Bizim için mühim değil. Mühim olan ABD halkının seçtiği başkanın bize yönelik politikası.

Biz ABD ile dostane ve saygılı ilişkiler istiyoruz, bunu tercih ediyoruz. Buna  karar verecek olan ABD hükümetidir. Hangi kararı alırlarsa alsınlar, biz de ona göre önlem alacağız ve çalışmalarımızı ona göre düzenleyeceğiz. Ancak bize göre adalet, saygı ve iki tarafın çıkarına dayanan ilişkiler olmalı."

Ahmedinecad, ABD hükümetinin yapması gerekenleri de sıraladı; ABD'nin içinde bulunduğu krize gönderme yaptı:

"ABD hükümetinin yapması gereken iki şey var. Öncelikle Afganistan'a veya farklı bölgelere girmek yerine müdahale alanını ABD coğrafyasıyla sınırlandırmalı.

Önemli olan ABD halkının parasının, ABD halkının sağlığı, emlak alımı, eğitimi, istihdamı ve doğal felaketlerde zarar gören yerlerin refahı için harcanması. İkinci olarak ABD halkı ve hükümeti, İran ile ilişkilerini düzeltmeli. Çünkü İran önemli bir ülke."

Ahmedinecad'a İran'ın nükleer programına ilişkin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (IAEA) yaptığı denetlemeler soruldu. Ahmedinecad, kurumun tarihindeki en büyük denetimlerin İran'da yapıldığını vurguladı:

"IAEA'ya en fazla dokümanı biz sağladık. Dünyadaki hiçbir ülke İran kadar işbirliği yapmadı. Bu kanıtlandı da. Ancak size şunu sormak istiyorum, nükleer silah geliştiren başka ülkeler de var, hatta yeni nükleer savaş araçları geliştiriyorlar. Bu ülkelerin de denetlenmesi gerekmez mi? Sizce bunların da durdurulması gerekmez mi?"

Programda, Ahmedinecad da Larry King'e bir soru yöneltti ve İran'ı ziyaret edip etmediğini sordu. King'den, "Önümüzdeki yıl içinde planlıyorum" yanıtı gelince Ahmedinecead, İran'ı ziyaret etmeleri için basına çağrıda bulundu:

"Tüm basın mensupları ve medya gelip İran'ı ziyaret edin. ABD'liler haberlerde İran'ı az gelişmiş çöl gibi bir ülke olarak gösteriyor. İran büyük, gelişmiş ve güçlü bir ülke."

Program sunucusu King, 75 yaşında ve 23 yıldır CNN'de "Larry King Live" programını yapıyor. Program CNN'in en fazla izlenen şovu.

Her alanda en ünlü kişileri programına konuk eden King, rahat üslubu ve doğrudan sorduğu sorularla tanınıyor.

CNNTurk



Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,647 µs