Diyarbakır adayı kim? | " /> Diyarbakır adayı kim? | "/>

En Sıcak Konular

AK Parti'nin Diyarbakır adayı kim?

24 Eylül 2008 11:07 tsi
AK Parti'nin Diyarbakır adayı kim?
Yerel seçimlere sıkı bir şekilde hazırlanan AK Parti, Diyarbakır'ı almak için de sıkı bir hazırlık içinde. Peki Ak Parti'nin, Diyarbakır için düşündüğü isim kim?

Hüseyin Yayman / Haber 7

Diyarbakır seçimleri bir müddet sonra yapılacak yerel seçimler içerisinde en büyük rekabetin yaşanacağı yerlerden biri konumunda. Yerel seçimlere favori olarak giren AK Parti’nin karşısına birkaç istisna dışında ciddi rakip çıkmıyor. Bu anlamda Diyarbakır seçimleri bu seçimlerde sıkı rekabetin yaşanacağı yerlerden biri olacak.

AK Parti bu seçimlerin en rahat partisi konumunda ve en büyük rakibi yine kendisi. Aday tespitinde ciddi yanlışlar yapılmazsa AK Parti 2105 belediyenin büyük bir kısmını rahatlıkla kazanabilecek güçte.

Yerel seçimler AK Parti’nin “şapkasını koysa” kazanabileceği bir seçim durumunda. Ancak geçmiş tecrübelere bakıldığında böylesine bir irrasyonel tavrın kendi sonunu da hazırlayacağı unutulmamalı. AK Parti’nin rakipsiz ve favori olması onun şımarmasını değil milletin emanetini ehline teslim edip, hizmete devam etmesini gerektiriyor.  

AK Parti Diyarbakır’ı alabilir mi?

DTP’nin kalesi olarak gördüğü ve seçimi bir “var olma/yok olma” meselesine dönüştürdüğü Diyarbakır’da kabul etmek gerekir ki DTP, AK Parti’ye göre bir adım önde. Bununla birlikte matematiksel olarak AK Parti burada da seçimi kazanabilecek güçte. AK Parti’nin seçimi kazanıp kazanamayacağına sanılanın aksine DTP değil, yine kendisi karar verecek. AK Parti bölge politikalarının sözde değil özde olduğunu gösterdiği gün seçimlere ortak olacak.

Seçimlerin sonucundan daha çok bu sürecinin kazasız atlatılması ve yeni bir huzursuzluğun yaşanmaması daha önemli hale gelmiş durumda. Yerel seçimlerin 21 Mart Nevruz bayramı sonrasına rastlaması bölgede “intifada” görüntülerinin yaşanmasına ve kitlelerin manüple edilmesine neden olabilir. Bu noktada tarafların serinkanlı davranarak demokratik olgunluklarını ispatlamaları gerekiyor.

Muhalif bir şehir olan Diyarbakır’ın bu defa Demokratik Toplum Partisi’ne mi yoksa Adalet ve Kalkınma Partisi’ne mi muhalefet edeceğini de göreceğiz. Bu bağlamda seçim sonuçlarını moral değerlerden bağımsız sadece rakamlar üzerinden analiz etmek doğru sonuçlar vermeyebilir.

İki partinin zor yarışı

Diyarbakır seçimleri hem DTP hem de AK Parti için ciddi bir imtihana dönüşmüş durumda. DTP için Diyarbakır seçimleri ilk defa “Le Amede’yi” (‘Ey Diyarbakırlı’,1991 yılından bu yana seçim müziği olarak kullanılan şarkı) meydanlarda çalarak kazanacağı bir seçim olmaktan çıkmış durumda.

DTP’nin “22 Temmuz inisiyatifini” iyi analiz etmesi ve seçmenlerine yeni bir belediyecilik projesi vaat etmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu parti yeni bir hayal kırıklığı yaşayabilir. DTP seçmenin günlük hayatına dair sorunlarına çözüm önermediği takdirde insanlar meydanlarda onları dinleyecek ama oylarını AK Parti’ye verecek.

AK Parti için ise Diyarbakır seçimleri sadece “Tayyip Erdoğan ismiyle”  kazanacağı bir seçim değil. İktidar partisinin hem belediyecilik hizmeti hem de demokratikleşme anlamında bölge insanının karşısına ciddi projelerle çıkması ve bunları hayata geçirmesi icap ediyor.

Bir önceki yazıda DTP’nin adayının normal şartlar altında Osman Baydemir olacağını belirtmiştik ancak Baydemir’in adaylığı konusunda henüz kesinleşmiş bir durum olmadığını buradan bir kez daha ifade edelim. DTP çevrelerinde konuşulan son kulis bilgilerine göre partinin Hatip Dicle, Leyla Zana gibi ağır toplarına adaylık teklifi götürebileceği ve Baydemir’in başka bir ilden aday yapılabileceği de konuşuluyor.  Özellikle Zana’nın parti yönetimine mesafeli duruşu nedeniyle böyle bir teklifi kabul etmeyeceği tahmin edilirken DTP’nin bu seçimlerde sürpriz adaylar peşinde olduğu öne sürülüyor.   

AK Parti’nin Büyükşehir adayları kimler?

Seçimlerin yaklaşmasına bağlı olarak adayların çalışmalarını hızlandırdığı görülüyor. Diyarbakır’da da AK Parti aday adayları birer birer ortaya çıkıyor. AK Parti’de yerel seçimden önce ciddi bir adaylık yarışının olacağı görülüyor. Seçimlere beş ay kala beş aday adayının ismi geçiyor.

RP içinde uzun bir süre siyaset yapan Altan Tan’ın adaylığı en çok konuşulanlardan biri. Altan Tan’ın Tayyip Erdoğan’la hukuku eskilere dayansa da Tan’ın son dönemde partinin Kürt politikalarına karşı eleştirel bir tutum içinde olduğu biliniyor. 

AK Partinin aday adayları arasında adı geçen bir diğer isim Cizre eski belediye başkanı ve iki dönem TBMM’de bulunmuş Haşim Haşimi. Haşim’i DTP’yi eleştirirken AK Parti politikalarını destekleyen ve olumlayan bir siyasetçi olarak dikkat çekiyor.

Diyarbakır Eski Belediye Başkanı Ahmet Bilgin’inin vekilliğini yapan ve tecrübeli bir belediyeci olan bilinen Avukat Ömer Serdar Kaplan AK Parti’nin aday adaylarından bir diğeri olarak öne çıkıyor.

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu’nun ismi de adaylık için geçenlerden biri.

RP Diyarbakır eski vekili Ömer Vehbi Hatipoğlu’nun kardeşi olan ve son dönemde yaptığı televizyon programlarıyla popüler bir figür haline gelen ilahiyatçı Nihat Hatipoğlu’nun da ismi geçiyor. Hatipoğlu şehirde sevilmekle birlikte bu teveccühü adaylığa tahvil edip edemeyeceği henüz bilinmiyor.

AK Parti’nin Ekim sonuna kadar yapılacak ilçe kongreleri hem adayların durumunu hem de partinin seçim stratejisini ortaya koyacak.

Türkiye siyasetinde önce olmayanı gösterip sonra olacak olana ikna etmek yaygın bir tavır olduğundan ismi geçen adayların dışında çok sürpriz bir isim de AK Parti adayı olabilir. Bu ismin kim olduğunu ise şimdilik sadece Tayyip Erdoğan Biliyor.

Diyarbakır Milletvekili ve Eski İl Başkanı Abdurrahman Kurt’la yaptığımız görüşmede AK Parti’nin seçime hazır olduğunu belirtirken seçimler üzerinden DTP’nin gerginliği yükseltmek istediğine işaret ediyor. Kurt, partilerinin etnik milliyetçiliğe karşı olduğunu ifade ederken henüz tespit edilmiş bir adaylarının olmadığı hususunun altını çiziyor. 

İlçelerde Son Durum

Diyarbakır’ın toplam 13 ilçesi var. 2004 Yerel seçimlerinde Bismil, Ergani, Silvan, gibi büyük ilçelerle Lice, Kocaköy, Dicle ve Hazro gibi yerlerde belediye başkanlıklarını DTP kazandı. Çınar, Hani ve Kulp’ta ise belediye başkanlıklarını AK Parti aldı. Yeri gelmişken Çermik’te DSP, Çüngüş’te CHP ve Eğil’de DYP’nin belediye başkanlıklarını kazandığını belirtelim.

22 Temmuz 2007 seçimlerine göre AK Parti bu ilçelerin bir kısmında DTP’yi yakalamış, bir kısmında ise geçmiş durumda. AK Parti bu seçimlerde Çermik, Çınar, Çüngüş, Dicle, Ergani, Eğil, Hani ve Kulp ilçelerinde birinci parti konumunda. 

Uzmanların değerlendirmelerine göre AK Parti Bağlar hariç Kayapınar, Sur ve Yenişehir’de de doğru adaylarla yarışı son ana kadar devam ettirebilir.

Son dönemde DTP’li başkanlar öncelikli işlerinin hizmet olduğunu ve çağdaş belediyeciliğin nasıl yapılacağını öğrenmiş bulunmakla birlikte vatandaşların beklediği belediyecilik performansından oldukça uzaklar. Bu durum DTP için yarışta ciddi bir dezavantaja neden oluyor.

Son söz olarak bu seçimlerde AK Parti’nin adayı kim olursa olsun diğer partiler AK Partili adaylardan daha çok Tayyip Erdoğan ismi ile yarışmak durumunda kalacak. AK Parti için Tayyip Erdoğan faktörü, iktidar partisi olmak ve belediyecilikte sağladığı başarı büyük avantaj sağlarken DTP’nin tabanını bu defa serbest bırakmayacağı ve işi daha sıkı tutacağı görülüyor.     

Bir sonraki yazıda Van seçimlerini analiz edeceğiz. AK Parti’nin 2004 Yerel seçimlerinde HADEP’ten aldığı ilde son durumu yerinde kritik edip kimin önde kimin sürpriz peşinde olduğunu tartışacağız.

 



Bu haber 1,109 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,650 µs