En Sıcak Konular

Bakanlıkta nükleer alarmı

24 Eylül 2008 10:46 tsi
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nda bugün yapılacak olan nükleer santral ihalesi nedeniyle polis alarma geçti.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nda ihale nedeniyle sabah saatlerinden itibaren yoğun güvenlik önlemleri alındı. Bakanlık personeli ve gelen ziyaretçiler yapılan kimlik kontrolünün ardından içeri alındı. Bazı grupların protesto gösterileri yapması bekleniyor.


Mersin Akkuyu'da yapılacak nükleer santralin ihalesi 14:30'da yapılacak. 13:00'da da TMMOB Çevre Mühendisleri Odası nükleer santral ihalesine karşı eylem yapacak.

4. İHALE
Bu Türkiye'de yapılan 4'üncü nükleer santral ihalesi olacak. Mersin Akkuyu'ya yapılacak santrale eleştiriler yapılmasına karşın finansal piyasalarda yaşanan kriz nedeniyle ihalenin ertelenmesini isteyen şirketler de bulunuyor. İhale, nükleer karşıtları ile nükleer santrali destekleyen gruplar arasındaki gerilimi ve söz düellosunu da tırmandırdı. İhaleye katılmak için dünyanın önde gelen nükleer santral üreticileri şartname aldı. Enerji Bakanlığı, şartname alan 13 yatırımcıdan en az 3'ünün teklif vermesini bekliyor. Ancak, özel sektörün bir bölümünün ihaleye mesafeli durduğu ve ihale tarihinin ertelenmesini istediği de biliniyor. İhale, bu nedenle sürprizlere açık görünüyor.


13 ŞİRKET ŞARTNAME ALDI
Dün saat 14.00'e kadar, şartname almış olan AECL Atomic Energy Of Canada Limited (Kanada), Itochu Corporation (Japonya), Vinci Construction Grand Projets (Fransa), Suez Tractebel (Fransa-Belçika), Atostroyexport (Rusya), KEPCO (Güney Kore-Türkiye), China Nuclear Power Components Co. (Çin), Unit Investment N.V. (Hollanda), Hacı Ömer Sabancı Holding (Türkiye), Alsim-Alarko Sanayi Tesisleri (Türkiye), Hattat Holding (Türkiye), RWE (Almanya), Akenerji (Türkiye) teklif vermesi beklenecek. Ardından saat 14.30'da ilk zarflar basın huzurunda açılacak. Açılacak ilk zarflarda teklif sahibinden istenilen gerekli belgelere yer verilecek. İhale Komisyonu bu belgelerin tam olduğunu onayladıktan sonra Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na (TAEK) ikinci zarfı açmadan teslim edecek. TAEK Ölçütlerine uyum durumunu gösteren bu zarflar TAEK tarafından değerlendirmeye alınacak.

ELEKTRİK 15 YIL ALINACAK
Santralın kurulacağı arazi, Maliye Bakanlığı veya Bakanlar Kurulu tarafından bedelsiz olarak yatırımcıya tahsis edilecek. İhaleye teklif verecek konsorsiyumların bünyesinde nükleer santral işletmeciliği deneyimi olan şirket veya şirketlerin bulunması gerekiyor. İhaleye katılacak yatırımcılar, 31 Aralık 2020 tarihine kadar 3 ile 5 bin megavat arasında kurulu güçte bir santral kurmayı taahhüt edecek. Devlet, nükleer santralde üretilecek elektriğe satın alma garantisi verecek. Ancak bu garanti, 31 Aralık 2020 tarihinden önce işletmeye girecek ünitelerle sınırlı olacak. Satın alma süresi 15 yılı aşamayacak. Satın almaya ilişkin sözleşme 31 Aralık 2030 tarihinden sonraki sürede üretilecek elektrik enerjisini kapsamadığı için ihaleyi kazanacak şirketlerin 2015 yılından önce santrali devreye sokması gerekiyor. TETAŞ, santralde üretilecek elektriğin tamamını satın alacak.

sabah

 



Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,255 µs