en büyük korkusu! | " /> en büyük korkusu! | "/>

En Sıcak Konular

Krizin vurduğu ABD’nin en büyük korkusu!

24 Eylül 2008 10:16 tsi
Krizin vurduğu ABD’nin en büyük korkusu!
ABD’de yaşanan finans krizi ülke imajına büyük darbe vurdu. Güveni yeniden tesis etmeye çalışan ABD, bakın en çok neden korkuyor...

ABD’de yaşanan finans krizi ülke imajına büyük darbe vurdu. Güveni yeniden tesis etmeye çalışan ABD, en çok yabancı ilgisinin sönmesinden korkuyor.
 

ABD hükümeti, finans sisteminin kilitlenmesini önlemek için arka arkaya önlem paketleri açıklıyor. Yapılan açıklamalar her ne kadar finans sektörü ve ekonomiyi destekleme amacı taşısa da, bu sürecin sonunda, bir marka olan ABD’nin imajının büyük bir darbe almış olması gözlerden kaçmıyor. 

Bir zamanlar serbest piyasa ekonomisinin merkezi olarak bilinen ABD’nin, aldığı önlemlerle sosyalist bir ülke gibi hareket etmesi, ülkenin uluslararası alandaki kredibilitesine zarar veriyor. Konuya ilişkin bir açıklamada bulunan kredi kredecelendirme kuruşu Standard & Poor’s, ABD’nin kredi profilinin artık daha zayıf olduğunu çünkü ülke riskinin arttığını ifade etti.

ABD’nin ülke riskinin artması, hükümetin en çok çekindiği konulardan birini gündeme getiriyor: Yabancıların bundan sonra ABD hazine kağıtlarına yatırım yapmama riski. Cari açığın önemli kısmını yüklü miktarda tahvil satarak karşılayan ABD, dış talebin kuruması halinde yeni bir kriz yaşayabilir.

YENİ KRİZ DALGASI DIŞARIDAN MI?
New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, geçen hafta yaptığı bir açıklamada bu konuya dikkat çekti. Georgetown Üniversitesi’nde bir açıklama yapan Bloomberg, ABD’yi vuran finans krizinde bir sonraki dalganın dışarıdan gelebileceği uyarısında bulundu. Bloomberg, yabancı kurumların ABD hazine kağıtlarını satın almayı durdurmaları halinde yeni bir kriz dalgası yaşanacağını öngördü. Mevcut güven bunalımında ABD tahvillerini kimlerin almaya devam edeceğinin net olmadığını belirten Bloomberg, ABD’li makamları geleceği öngörememekle suçladı.

Nobel ödüllü dünyaca ünlü ekonomist Joseph Stiglitz de, ABD’nin krizi çözmeye çalışırken kullandığı yöntemlerin hangi bankanın kurtulup hangisinin batacağını tahmin etmeyi zorlaştırdığını, bu durumun yabancı yatırımcıyı ürküttüğünü dile getirdi.

ABD’nin krizi dizginlemek için harcadığı para ve bu paranın ABD ekonomisine getireceği yük henüz yatırımcıları ABD tahvillerini almaktan alıkoymuş değil. Ancak güven sorunun aşılamaması halinde, “yabancıların kaçısı senaryosu”, ABD için en büyük kabuslardan biri olmaya devam edecek.
  

ntv



Bu haber 754 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,525 µs