adım adım! | " /> adım adım! | "/>

En Sıcak Konular

Asrın davasına adım adım!

24 Eylül 2008 08:03 tsi
Asrın davasına  adım adım! 
Mahkeme süreci 20 Ekim'de başlayacak olan yüzyılın en büyük davasına bir ay kala Ergenekon soruşturması genişliyor.

 Geçen hafta yapılan ve 4 teğmen ile bir askerî öğrencinin tutuklandığı 7. dalga operasyonların ardından, savcılık dün sabah yeniden harekete geçti.  
 
 
Ümraniye'de 12 Haziran 2007'de 27 adet el bombasının ele geçirilmesiyle başlayan Ergenekon terör örgütü soruşturması kapsamında İzmir, İstanbul ve Ankara'da eşzamanlı operasyonlar düzenlendi. Gazeteci Tuncay Özkan, eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, emekli askerî hakim Tanju Güvendiren, Kanaltürk Televizyonu'nun eski haber müdürü gazeteci Adnan Bulut ve Doğu Perinçek'in eski avukatı ve Aydınlık dergisi yazarı Emcet Olcayto'nun da aralarında bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı. Söz konusu isimler arasında Özkan'ın doktoru olduğu ileri sürülen kalp cerrahı Mesut Özcan'ın yanı sıra üç adlî tıp uzmanı ve bir adlî bilirkişi de yer aldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler ilk olarak saat 06.30 sularında Tuncay Özkan'ın Beşiktaş'taki evine geldi. Özkan'ı gözaltına alan polisler saat 14.30'a kadar evde arama yaptı. Ardından Emniyet'e götürülen Özkan'ın evden çıkarılışı sırasında yol trafiğe kapatıldı. Gürbüz Çapan'ın Esenyurt Esenkent Özdeniz Villaları'ndaki evine de yine aynı saatlerde gelen polis ve jandarma ekipleri yaklaşık 1 saat arama yaptı.


RÜYASI GERÇEK OLDU
Tuncay Özkan, Ergenekon soruşturmasına karşı çıkan isimlerin başında geliyordu. Her operasyonun ardından savcıya, "Beni de al" çağrısı yapıyordu. Dün sabah evinde gerçekleştirilen 8 saatlik aramanın ardından gözaltına alınan Özkan'ın Emniyet'e götürülmesi sırasında yollar trafiğe kapatıldı.

Çapan'ın yakınları, "Kitapları ve belgeleri incelediler. Ama yanlarında bir şey götürmediler." derken, gözaltına alınan Çapan, sağlık kontrolü için Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne oradan da Emniyet'e götürüldü.

Hastane çıkışında gazetecilerin sorularıyla karşılaşan Cumhuriyet Gazetesi ortaklarından Çapan, Ergenekon soruşturması nedeniyle gözaltına alındığını söyledi. Aydınlık dergisi yazarı Emcet Olcayto da soruşturma kapsamında Kadıköy'deki evinden alındı.

Evde yapılan aramalar sonrası Olcayto, gözaltına alınarak emniyete götürüldü. Evindeki bilgisayar hard diskine, yüzlerce CD ve DVD ile yazılı evraklara el konulan Olcayto'nun, bir dönem, halen aynı soruşturma kapsamında tutuklu Perinçek'in avukatlığını üstlendiği öğrenildi.

Kanaltürk televizyonunun eski haber müdürü gazeteci Adnan Bulut, İzmir'de bir otelde gözaltına alındı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan Bulut, hastaneden doktor raporu alındıktan sonra polis eşliğinde uçakla İstanbul'a getirildi.

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünün ardından sorgu ve işlemlerinin yapılması amacıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesine götürüldü.

Hüseyin Nazlıkul da aynı hastanede sağlık kontrolünden geçirilerek emniyete götürüldü. Emniyete getirlen zanlıların sorguları gece geç saatlere kadar sürdü. Ankara'da da 4 kişi gözaltına alındı. Ankara Adalet Sarayı'na getirilen Dr. Mesut Özcan, Adli Tıp Kurumu'nda sağlık kontrolünden geçirildi.

Özcan, adliye çıkışında, gazetecilerin sorusu üzerine, "Neyle suçlandığımı bilmiyorum. Evimden alındım, arama yapıldı." dedi. Kalp cerrahı Özcan'ın, İstanbul'da evindeki arama devam eden gazeteci Tuncay Özkan'ın doktoru olduğu iddia edildi.

Bu arada, Ankara'da gözaltına alınan ve sağlık kontrolünden geçirilen Mahir Akkar'ın 'adli bilirkişilik' yaptığı belirtildi. Akkar, Adli Tıp'tan çıkışında gazetecilere "Ergenekon örgütü üyesiymişiz, alakamız yok. Piyango bize de vurdu.'' diye konuştu.

Tuncay Özkan'a ait Biz TV'de yapılan ve 9 saat süren aramada ele geçirilen çuvallar dolusu evrak ve belgenin yanı sıra çok sayıda bilgisayar hard diskine de incelemek üzere el konuldu. Türkiye genelinde gözaltına alınacak kişilerin sayısının 27'yi bulabileceğini ifade etti.

Genç subaylara 'karargah evleri' izni tuğgeneralden

Ergenekon soruşturmasının 7. dalgasında tutuklanan 4 muvazzaf subayın avukatı Yusuf Erikel, teğmenlerin görevde olan bir tuğgeneralin bilgisi dahilinde tutuksuz sanık Neriman Aydın'la görüştüğünü açıkladı. Radikal gazetesinin haberine göre, görüşmenin gizli olmadığını kaydeden Erikel, "Teğmenlerin Aydın ile görüştüğü iddiası üzerine bir tuğgeneralin gelip, olaylardan haberlerinin olduğunu, bu insanlarla görüşmelerinde bir sakınca olmadığını söylemiş. Tuğgeneral, 'Ne yaptığınızı görüşmelerinizi biliyoruz. Gözlerinizden öperim.' demiş." açıklamasında bulundu. Cezaevine gönderilen genç teğmenlerin, komutanlarıyla ilgili aldıkları bilgileri, Neriman ve Kemal Aydın kardeşler aracılığıyla Ergenekon terör örgütüne ilettikleri öne sürülmüştü. Teğmenlerin, Hizbuttahrir üyeleriyle yaptıkları görüşmelerde, "Büyük işlere imza atacağız. İrtibatı koparmayalım." dedikleri ortaya çıkmıştı.

Tuncay Özkan CHP'li Mengü'yü aramış: Ağabey beni gözaltına alıyorlar

Şafakta karşısında polisleri gören Tuncay Özkan'ın hemen telefonuna sarıldığı öğrenildi. Eski avukatı CHP Milletvekili Şahin Mengü'yü arayan Özkan'ın 'gözaltına alındığını' söylediği aktarıldı. Şahin Mengü, "Sabah beni aradı. Saat 06.30 gibi. 'Ağabey beni gözaltına alıyorlar. Evde arama var.' dedi. Bunun üzerine büromuzun İstanbul'daki avukatını aradım." diye konuştu.

Tuncay Özkan'ın evinde arama sürerken, ellerinde Türk bayrakları olan ve 'Bizkaçkişiyiz Sivil Toplum Platformu' üyesi oldukları belirtilen yaklaşık 20 kişilik bir grup, 'Hepimiz Tuncay'ız', 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' sloganları attı. Polis, 8 saat süren arama sırasında el konulan çok sayıda CD, video kaset, doküman ve evrakı koliler halinde bir polis minibüsü ve otomobiline koyarak, incelemek üzere Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü.

Tuncay Özkan, öğleden sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi. Özkan, gazetecilerin neden gözaltına alındığı yönündeki sorusuna, "Recep faşizmi" diye yanıt verdi. Özkan, kendi televizyonunda bölücü terör örgütü Abdullah Öcalan'a övgü gibi sözler sarf etmişti: "Abdullah Öcalan, Türkiye'deki barışı ve kardeşliği yüceltmek için kullanılamazsa, Abdullah Öcalan'ın bugünkü açılımını ve yaklaşımını Türkiye değerlendiremezse çok yazık eder. PKK sorunu Abdullah Öcalan ile birlikte çözüme kavuşturulabilir. Türkiye bunu çok iyi kullanmak zorunda."


Danıştay'daki koruma polisi Ergenekon'dan gözaltında

Gözaltına alınanlar arasında bulunan Ankara Emniyet Müdürlüğü Koruma Şubesi'nde görevli Adnan Kılıçarslan'ın Danıştay'da bir daire başkanının koruması olduğu ortaya çıktı. Danıştay'daki bazı davaları takip ettiği öne sürülüen Kılıçarslan'ın, Ergenekon soruşturmasına dahil edilen Danıştay saldırısı ile ilgisinin olup olmadığının da araştırılacağı iddialar arasında. Savcılığın Danıştay 2. Daire Başkanlığı'na saldırı düzenleyen Alparslan Arslan'a içeriden bilgi sızdırılıp sızdırılmadığını araştırdığı belirtiliyor. Aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürü Adil Serdar Saçan'ın ifadesi, müdürlüğünü yaptığı eski şubesinde alınacak. Meslekten ihraç edilen Adil Serdar Saçan hakkında Emniyet'in Ergenekon soruşturmasını ihmal ettiği gerekçesiyle bir de idari soruşturma başlattığı ortaya çıktı. Adil Serdar Saçan'ın 2001 yılında dolandırıcılık suçlamasıyla gözaltına aldığı Tuncay Güney'in Ergenekon soruşturması hakkında verdiği bilgilerin üzerine gitmediği belirtiliyor.

Tanju Güvendiren 28 Şubat'ın ünlü hakimi

Ergenekon soruşturması kapsamında Ankara'da eski Askeri Yargıtay üyesi Tanju Güvendiren de gözaltına alındı. Güvendiren, 28 Şubat sürecinde Ankara'da cüppeleriyle gözaltına alınan Aczmendileri tutuklayan hâkimdi. Eski DGM Hakimi, 'Kudüs Gecesi'ni düzenleyen Refah Partili Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız ve 9 kişiyi tutuklayarak cezaevine göndermişti. Kapatılan Devlet Güvenlik Mahkemeleri (DGM)'nde askerî üye sıfatıyla görev yapan Güvendiren, ilginç kimliğiyle dikkat çekiyor. Güvendiren, MİT'in suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturmada eski Emniyet İstihbarat Başkanı Hanefi Avcı'yı tutuklayan hâkimdi. Avcı, 2 Şubat 1997 tarihinde TBMM Susurluk Komisyonu'nda yaptığı şok açıklamalarda Emniyet, MİT ve Jandarma içinde mafyayla çıkar ilişkilerine giren grupların bulunduğunu, bu grupların yargısız infazlardan sorumlu olduklarını söylemişti. Güvendiren, Tansu Çiller'in DYP genel başkanı olduğu 2002 seçimlerinde Balıkesir'den milletvekili adayı da olmuştu.

İlk duruşma 20 Ekim'de

Soruşturmanın 18 Eylül'de gerçekleştirilen 7. dalgasında 19 kişi gözaltına alınırken, şüphelilerden 4'ü teğmen, biri askerî öğrenci ve 6'sı Hizbuttahrir üyesi 11 kişi tutuklanmıştı. Şu anda soruşturma kapsamında 66 kişi tutuklu bulunuyor. Hazırlanan 2 bin 455 sayfalık iddianamede İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, avukat Kemal Kerinçsiz, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'in de aralarında bulunduğu toplam 86 kişi 'darbeye teşebbüs etmek'le suçlanıyor. Haklarında iddianame hazırlanan sanıklar, 20 Ekim'de ilk kez hakim karşısına çıkacak.

Eruygur 7 gün sonra gözünü açtı

Kocaeli'nde tedavi gören emekli Orgeneral Şener Eruygur dün sabah gözlerini açtı. Yoğun bakımda tedavi gören Eruygur'un sağlığının iyiye gittiği, ancak hayati tehlikesinin sürdüğü aktarıldı. Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunduğu Kandıra F Tipi Cezaevi'nde merdivenden düşerek beyin kanaması geçiren Eruygur'un tedavisi Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde sürüyor. 7 gündür yoğun bakımda uyutularak tedavi gören Eruygur, yavaş yavaş uyandırılıyor. Eruygur, dün sabaha karşı uzun bir aradan sonra ilk defa gözlerini açtı. Hastane başhekimi Prof. Dr. Nazım Mutlu, Eruygur'un kendisine seslenen ailesine başını çevirerek cevap verdiğini söyledi. Eruygur'un sağlığının iyiye gittiğini de belirten Mutlu, "Üçüncü kez tomografisi çekildi. Sonuçlar beyin kanamasının tamamen durduğunu gösteriyor. Durumu iyiye gidiyor fakat yoğun bakımda tutulacak." dedi.
 
zaman



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,966 µs