En Sıcak Konular

Marc Pierini: Türkiye'ye ihtiyacımız var

23 Eylül 2008 23:01 tsi
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Pierini, AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini, Avrupa Birliği (AB)'nin, Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu belirterek, "Türkiye'yi yanına alan AB hem politik hem de ekonomik yönden daha güçlü olacaktır" dedi.

Pierini, AB Bilgi Bürosu'nun açılışı için geldiği Konya'da ilk olarak Valiliği ziyaret etti. Ardından Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'le bir araya gelen Marc Pierini, protokol üyeleriyle birlikte Konya AB Bilgi Bürosu'nun açılışı için Konya Sanayi Odası'na gitti.

Burada konuşan Marc Pierini, Türkiye'nin ekonomik ve siyasi yönden büyük ilerlemeler kaydettiğini ifade ederek Avrupa Birliği'nin Türkiye gibi bir ülkeye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Pierini, "Türkiye'yi yanına alan AB hem politik hem de ekonomik yönden daha güçlü olacaktır. Türkiye bu yolda önemli ilerlemeler kaydetti. Özellikle sanayi alanında büyük ilerleme sağladı. Otomotiv sanayinde yedek parça üretimi ile diğer üye ülkelere de örnek oldu." diye konuştu.

Türkiye kendisini ne kadar geliştirirse o kadar çabuk AB'ye gireceğine değinen Pierini, üyelik sürecinin uzun ya da kısa olacağı konusunda bir şey söyleyemediğini ifade etti.

Pierini, süreci şöyle açıkladı: "Geçmişte üye olmak isteyen ülkelere baktığımızda gelişimini tamamlayamayan ülkelerin üyelik süreci uzun oluyor. Buna en somut örnek AB üyelik süreci Romanya ve Bulgaristan'ın 13 yıl sürmesidir. İspanya ve Portekiz tarım alanında AB standartlarına ulaşamadığı için müzakere süreci 2 yıl uzamıştı." şeklinde konuştu.

Bugüne kadar Türkiye'de 14 Avrupa Bilgi Bürosu açıldığını anlatan Pierini, 2 yıl sonra bu büroların sayısını 20'ye çıkarmayı amaçladıklarını kaydetti.

Başkan Pierini, bu büronun kurulmasına katkı sağlayan Konya Sanayi Odası, Konya Valiliği ve tüm kurumlara teşekkür etti.

Ayrıca, Türkiye'nin müzakere sürecinin durdurulması gibi bir durumun şuan söz konusu olmadığına değinen Pierini, şunları söyledi: ''Endişeler yersizdir. Üye devletlerden bir tanesi AB'ye üyelik sürecini durdurmak isterse, sürecin durdurulması için oy birliğiyle bir karar çıkması gerekiyor, ancak bu muhtemel değil. Hem Türkiye'de hem de AB'de demokrasi var. Demokrasilerde siyasetçiler büyük bir coşkuyla 'evet' diyebilir ya da az bir coşkuyla evet veya hayır diyebilir. Bu durumda da Türkiye üyeliğe devam eder."

Konuşmaların ardından Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Şahin, Marc Pierini'ye bir tablo armağan etti. Daha sonra Marc Pierini, Tahir Akyürek ve Tahir Şahin, Konya AB Bilgi Bürosu'nun açılışı gerçekleştirdi.

Programın ardından akşam yemeği için Horozluhan'a giden heyet, burada sema gösterisini izledi.

ajanslar



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,075 µs