En Sıcak Konular

Türk bankaları tarihinde ilk kez neyi başardı?

23 Eylül 2008 22:35 tsi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, dünyada çok ciddi ekonomik kriz yaşanırken Türkiye'nin bundan çok fazla etkilenmediğini belirterek, Cumhuriyet tarihinde ilk defa Türk bankalarının Amerikan bankalarını, dünya bankalarını fonlar hale geldiğini bel

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, dünyada çok ciddi ekonomik kriz yaşanırken Türkiye'nin bundan çok fazla etkilenmediğini belirterek, ''Ekonomide son 6 yılda elde edilmiş başarılar, yapısal reformlar ve faizlerin geçmiş yıllara göre düşük seviyede olması Türkiye'yi bir krizle karşı karşıya bırakmamıştır. Buna rağmen Cumhuriyet tarihinde bir ilk olarak Türk bankaları Amerikan bankalarını, dünya bankalarını fonlar hale gelmiştir'' dedi.  

Çağlayan, Ankara Çorumlular Birliği ve Çorumlu Dernekler Federasyonu tarafından Keçiören'deki Halil İbrahim Sofrası'nda düzenlenen iftar yemeğine katıldı.

Bakan Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, Çorumluların ülkesine bağlı, birlik ve beraberlikten yana olduklarını belirterek, ''Aslında bir başka programım vardı ancak Ankara'daki bütün Çorumluların birlik ve beraberlik içinde bir arada olacaklarını öğrenince buraya gelmeyi bir görev bildim. Biz her zaman ülkemizdeki birlik ve beraberliğin yanında olmuşuzdur'' diye konuştu.

Çağlayan, dünyada yaşanan ekonomik krize de değindiği konuşmasında, ABD gibi büyük bir devlette bile 700 milyar dolarlık sübvansiyona rağmen ekonomide halen istenen dengelerin kurulamadığını, Türkiye'nin bu krizden çok fazla etkilenmediğini söyledi.

Türkiye'nin 130 milyar dolar ihracat yapan bir ülke olduğunu ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu:

''Bu ihracatın yüzde 60'ını sadece Avrupa'ya yapıyoruz. Yapmış olduğumuz ihracatın yüzde 90'ı sanayi mamullerinden. Doğaldır ki dünyada ekonomi daraldığı zaman ister istemez Türkiye de bundan bir şekilde nasibini alacaktır. Dünyada çok ciddi ekonomik kriz yaşanırken Türkiye bundan çok fazla etkilenmedi. Tabii bu etkilenmeyecek anlamına gelmemeli. Hatırlayın 6-7 yıl önce 2001 krizi Türkiye'de yaşanırken karşılaşmış olduğumuz sıkıntının bir benzerini ABD yaşıyor. Bu ülkede 11 bankaya el konmuştur. Çok ciddi büyük aracı kurumlar birer birer batmıştır, el değiştirmiştir. Ama şükürler olsun son 6 yılda elde edilmiş ekonomideki başarılar, yapısal reformlar bugün Türkiye'nin iç ve dış borçlarının gayri safi milli hasılaya oranlarının azalması, faizlerinin geçmiş yıllara göre düşük seviyede olması Türkiye'yi bir krizle karşı karşıya bırakmamıştır. Cumhuriyet tarihinde bir ilk olarak Türk bankaları Amerikan bankalarını, dünya bankalarını fonlar hale gelmiştir.''

İstihdamı, üretimi ve yatırımı artırmak için gece gündüz çalıştıklarını anlatan Bakan Çağlayan, ''Esnaf ve sanatkarlara sıfır faizli kredi veriyoruz. Cumhuriyet tarihinde ilk olarak Türkiye'nin sanayi envanterini, sanayi stratejisini yapıyoruz. Bunu yaptığımız zaman Türkiye daha planlı, daha programlı ve yabancı sermayenin ülkesine gelmiş olduğu ve yatırımların devam ettiği bir ülke olacak. İstihdamın artması noktasında çok önemli mesafeler kat edilecek'' diye konuştu.

Bakan Çağlayan, dünyanın 17. büyük ekonomisine sahip olan Türkiye ekonomisini Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümünde ilk 10'a sokmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Ankara Çorumlular Birliği Başkanı Mustafa Yücel de bir milyonun üzerinde bir nüfus ve 187 derneğe sahip olmalarına rağmen, Çorumluların Ankara'da siyasi olarak temsil edildiklerinin söylenemeyeceğini öne sürdü.

İftar yemeğine, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Seyfi Saltoğlu'nun yanı sıra çok sayıda Çorumlu katıldı.

star



Bu haber 787 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,791 µs