En Sıcak Konular

Amerikan krizi Ejder'i bitirir mi?

23 Eylül 2008 16:53 tsi
Amerikan krizi Ejder'i bitirir mi? Küresel finansal krizin Çin'e etkisi merak konusu

ABD'de konut kredileri piyasasındaki krizin dünya piyasalarına olumsuz etkisi yavaş yavaş kendini gösterirken, bunun, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisine sahip Çin'i nasıl etkileyeceği ise merak ediliyor.

ABD'de başlayan Mortgage krizinin tetiklediği ve iki dev ABD yatırım bankasının batması olayı dünya piyasalarında şok etkisi oluştururken, finansal krizin Çin'e nasıl bir etki oluşturacağı merak konusu.

Çin hükümeti ve makro ekonomi yönetimi, dünya ekonomilerine hangi şekilde yansıyacağı endişelerine neden olan ve reel etkisi henüz bilinemeyen bu krizi nasıl atlatırız diye düşünüyor. İlk verilen tepki ise büyümeye etki edecek ihracatta yaşanan daha büyük potansiyel düşmelerin karşısında, enflasyonun yanısıra büyümeyi öncelik olarak ele almak. Nitekim ülkede uygulanan sıkı para politikasından geri dönüşler başladı. Ayrıca, dünyada en çok döviz rezervine sahip Çin, bu rezervleri nasıl kullanması gerektiği konusunda daha ciddi istişarede bulunuyor. Gözlemciler, Çin'in bu krizin ardından döviz rezervini tek sepete koymayacağı yorumunda bulunuyor.

Pekin yönetimi, krizin ülkedeki istikrarlı büyümeyi olumsuz etkisini en aza indirgemek istiyor. Kriz, Çin'de ciddi olmasa da hissedilmeye başlandı. Ancak ne kadar olacağı ve nereye kadar gideceği kestirilemiyor. Çinli ekonomistler de ABD'deki krizin beklenenden daha ciddi olacağını söyleyerek, Pekin'in derhal gerekli önlemleri alması çağrısında bulundu.

Enflasyonu birinci hedef seçip, sıkı para politikasına başlayan Pekin yönetimi, büyümeyi riske atmamak için makro politikalarını değiştirme arayışı içine girdi. Çin yavaş yavaş enflasyonu dizginleme politikası yerine şimdilerde bundan yavaş yavaş vazgeçerek, büyüme odaklı makro politikalara yöneliyor. Bunun da ülkede enflasyonist baskı oluşturmasından endişe ediliyor.

İhracata dayalı büyüme yolunu takip eden Çin'de ihracat oranında düşüş başladı, ancak bunun ülkedeki ekonomiye etkisinin çok ciddi olmayacağı görüşü hakim. Zira Çin, elinde bulundurduğu dev döviz rezervleri ile borsasında aşağı yönlü bir sapma olsa bile döviz rezervi iyi olduğundan borsasının dibe vurmayacağı muhakkak.

ÇİN BANKALARI LEHMAN'DAN 721 MİLYON DOLARLIK MENKULE SAHİP

7 Çin bankasının, batan ABD yatırım bankası Lehman'ın ihraç ettiği 721 milyon dolarlık menkule sahip olduğu açıklandı. Menkul Kıymetler Günlüğü gazetesinin haberinde, Lehman'dan ihraç edilen bonoları elinde bulunduran bankalar şöyle sıralandı:

"China Construction Bank (CCB) 191.4 milyon dolar, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) 151.8 milyon dolar, Bank of China (BOC) 128.8 milyon dolar, CITIC Bank 76 milyon dolar, China Merchants Bank 70 milyon dolar, Bank of Communications 70.2 milyon dolar, Industrial Bank'ın 33.6 milyon dolar"

Lehman'ın ihraç ettiği bonoları en çok elinde bulunduran Çin bankası CCB, daha önce yasal haklarını korumak, zararı azaltmak için gerekli önlemi alacağını açıklamıştı. Lehman'ın batmasının CCB'nin finansal yapısında ciddi bir etki oluşturmayacağı da kaydedildi.

(CİHAN)



Bu haber 1,622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,598 µs