Bu sorunun yanıtı var mı? | " /> Bu sorunun yanıtı var mı? | "/>

En Sıcak Konular

Bu sorunun yanıtı var mı?

23 Eylül 2008 15:38 tsi
Bu sorunun yanıtı var mı? Amerikan hükümeti önlemler yeterli olmayınca en olağanüstü kartını açtı ve tüm finans sektörünü himayesi altına aldı. 700 milyar dolarlık operasyon işe yarayacak mı?

Amerikalılar birçok faninin bir ömür boyu yaşamadığı şeyleri geçen hafta birkaç günde yaşadı. Tarihte eşine ender rastlanan uzunlukta hızlı büyüme, düşük enflasyon, düşük faizler ve ekonomik istikrar dönemi piyasalarda aşırı güven doğurdu ve risk alma iştahını artırdı.   
 
Sonunda, istikrar istikrarsızlık getirdi ve kapitalizmin merkezi ardı ardına malî şoklarla sarsıldı. Kendi kendini tamir edemeyen serbest piyasaya zamanla güven pek tabii zayıfladı. Bunun üzerine düzenlemeciler, büyük devlet taraftarı ve malî bir aktivist olan ekonomist Hyman Minsky'nin reçetelerine sarıldılar. Minsky'nin "İstikrarsız Bir Ekonomiyi İstikrarlaştırmak (Stabilizing an Unstable Economy)" adlı kitabı, piyasalara kayıtsız şartsız iman konusunda uyarılarla doludur.

Reagan yönetiminin otuz yıl önce başlattığı serbestleştirme ve özelleştirme akımı bir anda tersyüz olmuştur. Devlet ardı ardına yapılan müdahalelerle finans sektörünü himayesine almıştır; ya sorunlu finans devlerini zorla evlendirmiş (Bearn Stearns ile Morgan Stanley; Merrill Lynch ile Bank of America) ya da bilfiil kamulaştırmıştır (Fannie, Freddie ve AIG). Lehman Brothers firmasını ise piyasalara gözdağı vermek için resmen kurban etmiştir. Bu hareket piyasaları sindirmek yerine azdırınca, geçen perşembe günü piyasaları rahatlatmak için 180 milyar dolar likidite artırımına gitmiştir. Dahası, banka hisselerinin açığa satışını yasaklamıştır. Bu da yeterli olmayınca, cuma günü en olağanüstü kartını açmış ve tüm finans sektörünü himayesi altına aldığını duyurmuştur. Bu 700 milyar dolarlık bir kurtarma operasyonudur. Devlet tarafından oluşturulacak bir "aktif yönetim şirketi", iki yıl boyunca malî kurumların sorunlu kredilerini satın alacak, şartlar oluştuğunda da tekrar piyasaya satacaktır. Söz konusu yöntem, 80'lerde büyük sorunlar yaşayan tasarruf ve kredi bankalarını kurtarmak için denenmiş ve başarılı olmuştur. Minsky yöntemleri enflasyonisttir; bu da borçların reel değerinin düşmesi ve bankalara sübvansiyon demektir.

Amerikan düzenlemecileri ve politikacıları böyle radikal bir eylemin hiçbir şey yapmama alternatifine göre çok daha ucuz bir tercih olduğuna inanıyorlar. Piyasalar devlet dışında hiç kimseye güvenmeme ve hiç kimseye borç vermeme noktasına gelmişti. Bu da problemin Wall Street'ten (finans sektöründen) Main Street'e (tüm ekonomiye) yayılması ve ekonomik durgunluk demekti. Bunu önlemek için devlet, bankacılık sisteminin sorunlu kredilerini sistemden çekmeyi göze almıştır. Bu yöntemin başarısız olmama gibi bir ihtimali yoktur. Devletin taahhütleri ve borçları astronomik artacaktır ama piyasalar devletin "iflas etme" ihtimalini % 1'den az görmektedir. Zaten devlet batarsa, bu sözün bittiği (başka şeylerin konuşacağı) yerdir.

Bu paket bir yerde sistemin sigortalanmasıdır. Çok yüksek olacak primi (kurtarmanın maliyetini) halk ve torunları ödeyecektir. Bu da halkın temsilcileri politikacılara daha çok söz hakkı tanıyacak, FED'in bağımsızlığını tartışmaya açacak, devletin ekonomi ve bankacılık üzerindeki ağırlığını artıracak ve kapitalizmi önemli ölçüde baltalayacaktır. Çin ve Rusya bütün bu olup bitenlere bıyık altından gülmektedir. Ünlü filozof Fukuyama, Soğuk Savaş sonrası liberal demokrasiyi ve kapitalizmi mutlak galip ilan etmiş ve bunun tarihin sonu olduğunu iddia etmişti. Ya biraz erken oldu, ya da uzatmaları oynuyoruz!

(*) Rowan Üniversitesi Üyesi ve Amerikan Türk Ticaret Odası Başkanı
 
PROF. DR. İHSAN IŞIK* /Zaman



Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,026 µs