En Sıcak Konular

'Ergenekon'u idrak ettim!'

23 Eylül 2008 14:28 tsi
'Ergenekon'u idrak ettim!' Nurseli İdiz'den gözaltıyla ilgili çarpıcı açıklamalar...

Geçtiğimiz günlerde Ergenekon operasyonu çerçevesinde göz altına alınan ve sorgulandıktan sonra serbest bırakılan Nurseli İdiz, Akşam gazetesinde yayınlanan röportajında gözaltı süreci ve Ergenekon operasyonu ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gözaltı sırasında kendisine çok iyi davranıldığını söyleyen İdiz'in şu açıklamaları bir hayli ilginç: Geldiklerinde Ergenekon soruşturması diye resmi bir belgeyle geldiler. Zaten Ergenekon’un içeriğini sorgu sırasında öğreniyorsunuz. Kapsamını idrak ediyorsunuz.

Neymiş peki?

Yok onu söyleyemiyoruz. Onlar da bilgi vermiyorlar. Onların sorduğu soruları cevaplama hakkına sahipsiniz o kadar. Sadece bu soruşturmanın Cumhuriyete karşı bir hareket olarak görünmemesi lazım.

İşte o ropörtajın tam metni:

Cumhuriyet Kadınları projesini beğendiler 
 
Ergenekon operasyonu kapsamında 4 gün gözaltında kalan sanatçı Nurseli İdiz, yaşadıklarını AKŞAM’a anlattı. Ergenekon’un içeriğini sorguda öğrendiğini belirten İdiz “Cumhuriyet Kadınları projemizi anlattık. Başarılı bulduklarını söylediler” dedi

Gözaltına alınmanız nasıl oldu?

O sabah 06.30’da geldiler. Hiç beklemediğim bir şeydi. Hatta Osman Müftüoğlu’nun sağlıklı yaşam kliniğine rejim listesi almaya gidiyordum. Evde 4-5 saat arama yaptılar. Oradan da göz altına aldılar. Ardından Adli Tıp’a gidip muayene olduk. Çok kötü hissettim kendimi. Zordu. Allah kimsenin başına vermesin.

12 Eylül döneminde bu tarz olaylar yaşadınız mı?

Benim bir gözaltı tecrübem yok. Ama 12 Eylül’ü de, 12 Mart’ı da yaşadım. Dinlediğim tecrübeler var. 3 kuşak ihtilal çocuğuyuz.

Evinizden hangi belgeleri aldılar?

Prizma programının CD’leri, canlı yayın kasetleri, dizilerden görüntüler alındı. Cep telefonuma el konuldu. Daha sonra vereceklerini söylediler.

Neden bir ara ‘Silah kaçakçılığından içeri alındım’ dediniz?

Ergenekon soruşturmasından içeri alındığım söylendi. Ben silah kaçakçılığı diye espri yapmıştım. Artık espri yapmaya da korkuyorum. Benim silah kaçakçılığıyla ne alakam var?

Sorguda neler yaşadınız?

3 gün hiçbir şey sormadılar. 3. günün sonunda sabaha karşı sorguya alındık. Bütün soruları cevapladım. Çok iyi davrandılar. Organize suçların bütün elemanları çok kalifiye. Çok farklı bir Emniyet Teşkilatı var artık karşımızda. Ünlü olduğumuz için farklı bir ayrıcalık göstermediler. Ama orada gördüğüm muamele insanlık dışıydı diyemem. Beş dakikada bir gelip sağlığınız nasıl diye sordular. ‘İyi ki beni aldılar’ demiyorum. İnsanların, polislerin sabah 6’da ellerinde kameralar yatak odanıza girmesi çok ağır bir psikolojik fatura.

Gözaltına alınmadan önce Ergenekon’a bakış açınız nasıldı?

Bir bakış açım yoktu. Çünkü deliller toplanıyor ve yargı aşamasında bir süreç. Bir fikir belirtmek çok yanlış olur. Silivri’de 20 Ekim’de başlayacak olan davadan sonra konuşulabilir.

Size sorguda neler soruldu?

Direkt bir suçlama olmadı. Projelerimiz, iş ilişkilerimiz, bağlantılarımız ve işlerle ilgili sorular soruldu. Büyük bir açık yüreklilikle hepsine cevap verdim.

Cumhuriyet Kadınları projesi soruldu mu?

Cumhuriyet Kadınları’nı uzun uzun anlattık. Ne zaman başladı, projeyi kim finanse etti, nerelerde gösteri yaptınız? Tüm bu soruları detaylı bir şekilde cevapladık. ‘Politik bir amacı var mıydı, sanatsal bir iş miydi?’ diye soruldu. Ben de bunu cevapladım.

Proje hakkında onlar ne söyledi?

Projeyi ilgiyle takip edeceklerini, başarılı bulduklarını söylediler. Bu konuda özellikle bir tavır yoktu. Her şeyi soruyorlar sadece bu konuyu değil. Bu konu hakkında bir baskı yoktu. Bir tek şeye mutlu oluyorsunuz; hayatımda saklayacak bir şey olmaması güzel bir şey. Aynaya bakıp, kendinizi çırılçıplak namuslu bir vatandaş olarak görmek güzel bir duygu.

Peki neden sizi gözaltına aldılar?

Onun cevabını bilmiyorum. Belki onlar da bilmiyorlardır.

Telefonlarınızın dinlendiğini tahmin ediyor muydunuz?

Yok hiç aklıma gelmemişti. Zaten teknoloji özürlüyüm. Ya benim telefonum dinlendi ya da irtibatta olduğum kişilerin. Gerekli gördükleri görüşmeleri sordular. Günlük görüşmelerimin hepsini sordular.

SEYHAN POLİS DEĞİL

Seyhan Hanım hakkındaki şantaj iddiaları karşısında ne diyeceksiniz?

Bu çok saçma bir şey. İnsanların özel hayatlarını bantlara alıp şantaj yapacak zihniyette insanlar değiliz.

Sorgulanmanızda Seyhan Hanım’ın eski bir polis olması ve MİT’le bağlantısı olduğu söylentileri de etkili miydi sizce?

Seyhan eski bir polis değil. Sadece polis akademisi mezunu. Özel kimliği dolayısıyla akademiden de ayrılmış. Onun avukatı değilim, bir yıldır tanıyorum, çok iyi bir menajer.

Sorguda ne yediniz, ne içtiniz, neler yaşadınız?

Zordu ama bizler senelerce turnelerde olduğumuz için çok ağır şartlara dirençliyiz. Hatta ben çok rahat, sızlanmadan askerlik yaparım dedim. Biz oyuncular ağır işçileriz.

HÂLÂ ZAN ALTINDAYIM

Teğmenlerle aynı anda gözaltına alınmanız tesadüf mü?

İzmir, Ankara ve İstanbul’da üç grup alındı. Bir bağlantı var mı yok mu bilmiyorum. Bağlantıları kurmak çok zor.

Halkın gözünde aklanmak o kadar da kolay değil...

Tabii ki. Sonuçta zan altındayım. Hâlâ takipsizlik kararım çıkmadı. Sağlam durmaya çalışıyorum. Yaşadıklarımın olgunluğuyla olumlu bakmaya çalışıyorum. Emniyet güçlerinin söylediği ‘Bir takım dayanaklarımız var’ oluyor. Zaten orada akan sular duruyor. Yine ifademize başvurabilirler.

Çıktıktan sonra ne yaptınız?

Tanrı’nın tokadı yok. Hayatınızdaki en küçük şeyin bile ne kadar değerli olduğunu, bir su şişesinden su içmenin ne kadar önemli olduğunu anlıyorsunuz. Ama tabii kimler neler yaşadı. Bizimki devede kulak kalır.

‘Buradan çıkabilecek miyim’ dedim

Ek gözaltı süresi istenince ne hissettiniz?

Buradan çıkabilecek miyim dedim. Psikolojik olarak çok sağlam olmanız gerekiyor. İnsanın dayanma sınırını zorlayan şeyler.

Ne ile suçlandınız?

Suçlanmadım sadece sorguya alındım. Geldiklerinde Ergenekon soruşturması diye resmi bir belgeyle geldiler. Zaten Ergenekon’un içeriğini sorgu sırasında öğreniyorsunuz. Kapsamını idrak ediyorsunuz.

Neymiş peki?

Yok onu söyleyemiyoruz. Onlar da bilgi vermiyorlar. Onların sorduğu soruları cevaplama hakkına sahipsiniz o kadar. Sadece bu soruşturmanın Cumhuriyete karşı bir hareket olarak görünmemesi lazım.

Savcı Öz ‘Artık kafam şişti’ dedi

Sorgunuzu kim gerçekleştirdi?

Savcı Öz’le de görüştük. Son derece akıllı ve esprili bir insan.

Aranızda espriler geçti mi?

Çok konuşuyorsunuz. Artık kafam şişti gibi espriler yaptı. Çok zeki bir insan.



Bu haber 1,121 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,867 µs