En Sıcak Konular

Dünya medyası bu itirafları vermez...

23 Eylül 2008 14:01 tsi
Dünya medyası bu itirafları vermez... Irak'taki işgalde aktif görev alan ABD'li askerlerin itirafları duyanları hayretler içerisinde bırakıyor.

ABD'nin Irak'ta beş yıldır başlattığı işgalin ardından ortaya çıkan savaş manzaralarının dünyanın büyük medya organlarında yeterince yer almaması savaş karşıtlarını başka yollar sevk etti. Son olarak savaş karşıtlarının, işgalde yer almış askerlerin itiraflarına dayandırarak hazıladıkları bir kitapta yer alan hikayeler duyanları hayretleri içinde bırakıyor.

Savaşa Karşı Irak Gazileri (IVAW) ve gazeteci Aaron Glantz tarafından yazılan kitap, Mart 13-16 2008 tarihlerinde Maryland, Silver Spring'deki National Labour College'da yapılan tanıklıklardan derlenmiş.

Kitaptaki itiraflardan sadece birkaç tanesi:

"SİVİL ÖLDÜRÜP YANINA SİLAH BIRAKIYORDUK"

Teşvik edildiğimiz bir başka şey de yanımıza (drop weapon) silah ya da üçüncü gelişimde olduğu gibi kürek (drop shovel) almamızdı. Kazayla sivil öldürdüğümüzde bu silahları ya da kürekleri cesedin yanına bırakarak onlara direnişçi süsü vermek için taşıyorduk" diyor.

"BİZE YİYECEK GETİREN KADINI PARÇALADIK"

"Yürüyen bir kadını hatırlıyorum" diyor onbaşı Jason Washburn, "büyük bir çanta taşıyordu ve bize yaklaşıyor gibiydi ve bu yüzden Mark 19'la ateş açtık; toz duman dindiğinde fark ettik ki çantası bakkaliye ile doluydu. Bize yiyecek getirmeye çalışıyordu ve biz onu paramparça etmiştik."

EMİR: TÜM TAKSİLERE ATEŞ AÇIN

Irak'ta bir yıl görev yapmış, 82'nci Hava İndirme Tümeninden Hart Viges, telsiz emirlerinden birini şöyle naklediyor: "Birgün, tüm taksilere ateş açmamızı söylediler çünkü düşman, nakliye amaçlı olarak taksileri kullanıyordu...keskin nişancılardan biri cevapladı, "Afedersiniz? Doğru mu duydum? Tüm taksilere ateş? Yarbay cevap verdi: "Beni duydun asker, tüm taksilere ateş edin." Tüm birimlerin araçlara ateş etmeye başlamasıyla şehir yanmaya başladı. Bu, savaştaki ilk tecrübemdi ve genelde bu minvalde seyretti."

OLAYLARI GÖRMEZDEN GELEN MEDYA DA KANDIRILIYOR

Dünyanın önde gelen medya kuruluşlarının Irak'ta yaşananları gerçek boyutlarıyla yansıtmamasından şikayet eden savaş karşıtları bir donanma erinin itiraflarına da şu şekilde yer veriyor:

"Yanımızda 'embedded' muhabirler olduğunda hareketlerimize dikkat ederdik. Asla aynı şekilde davranmazdık. Herşeyi kitabına uygun yapardık."

Dunyabülteni



Bu haber 466 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,904 µs