haklı buldu | " /> haklı buldu | "/>

En Sıcak Konular

AİHM türbanlıyı haklı buldu

23 Eylül 2008 15:10 tsi
AİHM türbanlıyı haklı buldu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, üniversitede türban yasağına ilişkin başvurusunu 2006 yılında reddettiği Emine Araç’ın Danıştay sürecine ilişkin bir şikayetini haklı buldu. İşte o şikayet...

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), üniversitede türban yasağına ilişkin başvurusunu 2006 yılında geri çevirdiği Emine Araç’ın Danıştay sürecine ilişkin bir şikayetini ise haklı buldu. Ancak Mahkeme, Araç’ın talep ettiği 35 bin euro tutarında maddi tazminatı reddetti.


1998 yılında Marmara Üniversite İlahiyat Fakültesi’ne kayıt işlemlerini yapan Emine Araç’ın gösterdiği türbanlı fotoğrafın kurallara aykırı olduğu gerekçesiyle reddedilmesinin ardından Türkiye’de başlattığı idari yargılama süreci aleyhinde sonuçlanmıştı.


Bunun üzerine Araç, AİHM’ye başvurdu ancak Mahkeme, 2006 yılında verdiği kararda bir öğrenciye başı açık bir fotoğrafla kayıt yaptırma zorunluluğu uygulamasının o öğrencinin dinin vecibelerini yerine getirme özgürlüğü önünde engel oluşturmadığını belirterek şikayeti reddetmişti.


Buna karşın AİHM, Araç’ın Danıştay sürecine ilişkin bir şikayetini ise kabul edilebilir buldu. Bu şikayete ilişkin kararında Leyla Şahin davasına da gönderme yapan AİHM, Danıştay sürecinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin adil yargılamaya ilişkin 6. maddesinin ihlal edildiği kanısına vardı.
Mahkeme, masrafları için Araç’a bin 500 euronun ödenmesini hükmederken 35 bin euro tutarında maddi tazminat talebini ise, kararın Araç için yeterince tatmin edici olduğu gerekçesiyle reddetti.

 



Bu haber 473 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,459 µs