En Sıcak Konular

Ihlara Vadisi'ne asansörle inilecek

23 Eylül 2008 13:00 tsi
Aksaray Valisi Sebati Buyuran, asansör yapımında, 318 basamakla inilen Ihlara Vadisi'nde turistlerin herhangi bir sağlık problemine karşı daha hızlı müdahale edilmesini amaçladıklarını söyledi.

Aksaray'ın Güzelyurt ilçesindeki Ihlara Vadisi'ne yapılacak asansör projesinin ihalesi yapıldı.


Yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapılacak asansörün 25 yıllığına verildiğini dile getiren Buyuran, asansör gelirinden elde edilecek cironun yüzde 5'inin İl Özel İdaresine aktarılacağını ifade etti.


Vali Buyuran, Ihlara Vadisi'nde daha önce de asansör projeleri hazırlandığını, bu projeleri doğal yapıya uygun olmadığı için onaylamadıklarını belirterek, “318 basamakla inilen vadide turistlerin herhangi bir sağlık problemine karşı daha hızlı müdahale edilmesini amaçladık” dedi.


Ihlara Vadisi'ne yapılacak asansörün çok önemli bir ihtiyaç olduğunu dile getiren Sebati Buyuran, “Vadi içinde rahatsızlanan kişiler oluyor. Kalp krizi geçirenler oluyor. O nedenle, aşağıda olabilecek kazalara ve herhangi bir sağlık problemine karşı anında müdahale edilmesini sağlamalıyız. Asansör, vadiye iniş çıkışı rahatlatacağı gibi, vadiyi çok daha fazla kişinin gezmezine de imkan sağlayacak. Ihlara'ya da ayrı bir popülarite kazandıracağını düşünüyorum” diye konuştu.
Vali Buyuran, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'na gönderilen projenin yaklaşık 4,5 milyon YTL'ye mal olacağını belirterek, şunları kaydetti:


“İhaleyi Hitit İnşaat aldı. Sözleşmemizde 1,5 yıllık bir yapım süresi var. Konya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun projeyi onaylamasının ardından inşaat, yüklenici firma tarafından yapılacak, işletilecek. Asansörün dış yüzü yöre taşları ile kaplanacak. Asansör yolu üzerinde bekleme bölümleri, kafe tarzında hazır yiyecek ve içeceklerin satışa sunulacağı bir bölüm yer alacak. Panoramik iki asansör 20 kişiyi taşıyabilecek. 64 metre yüksekliğindeki asansörün ara katlarında üç bakı terası olacak.”


AA



Bu haber 527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,896 µs