En Sıcak Konular

Cami içinde kilise olur mu?

23 Eylül 2008 12:37 tsi
Cami içinde kilise olur mu? Bu cami diğerlerinde biraz farklı... Sadece Müslümanlara kapısını açmıyor. Diğer dinlere mensup kişiler de bu camide ibadet edebilecek. Nasıl mı?

Prof. Dr. İhsan Doğramacı'nın babasının anısına Bilkent'te yaptırdığı ve belli bir alanın kilise ile sinagog olarak ayrıldığı "Cumhuriyet dönemi camisi" din otoritelerini ikiye böldü.
 
Kadir Gecesi’nde açılacak ‘Doğramacızade Ali Sami Paşa Camisi’ 50 bin metrekare alanda. 120 metrekaresi havra ve kilise olarak ayrıldı. Hıristiyanlık ya da Museviliğe dair motifler yok. Gayrimüslimler, isterse bu bölümlerde ibadet edebilecek. Kadrolu haham ya da papaz da bulunmayacak.

DİĞER DİNLERE İBADET SERBEST

Eski YÖK Başkanı Doğramacı, modern mimarisiyle dikkat çeken camiyi "Cumhuriyet dönemi camisi" olarak nitelendiriyor. Camide farklı dinlere mensup olanların da ibadet edebileceğini belirten Doğramacı, "Burası cami, ama diğer dinler için de boş yerler var. O dinlerin mensupları burada ibadet yaparsa o da serbesttir. Yoksa, 'burası sinagog, burası kilise' diye bir şey yok" demişti.

DİYANET 'OLMAZ' DİYOR
Ali Bardakoğlu (Diyanet İşleri Başkanı): Cami içinde sinagog, havra, kilise olması doğru değil. Her biri kendi alanında olmalı. İhtiyacın olduğu yerde kilise yapılmasına asla karşı olmayız. Ama cami müştemilatı altında bunların olması doğru değil. Kim bu konuda bizden görüş sormuş ise 'Cami altında kilise ve sinagog olması doğru değil' dedik. Tıpkı sinagog içinde cami olması doğru olmadığı gibi. Camiyi cami, kiliseyi kilise, sinagogu sinagog olarak yapalım.

OLUR DİYENLER

Prof. Dr. Şahin Filiz: İslam'da yeryüzü ibadethanedir. Cami gibi belli dine tahsis edilmiş yapılar sonradan ortaya çıkt. İlahi dinlere mensup her insan camide ibadet edebilir. Cami, havra, kilise gibi farklı dinlere ait ibadet yerleri sonradan çıkmışsa diğerlerinin onayını almak koşuluyla bütün din mensupları birbirlerinin ibadethanelerinde ibadet edebilir.


Prof. Dr. Saim Yeprem: İslam'ın başlangıcında var. Antalya'da aynı bahçede kilise, cami ve sinagog var. İstanbul Kuzguncuk'ta sinagog ve cami duvarı paylaşır. Fatih Sultan Mehmet, Ayasofya'da tadilat yapmadan namaz kıldı. Kilisede de namaz kılınabilir. İslam dininde bunu engelleyen bir durum yoktur.


Prof. Dr. Beyza Bilgin: Doğramacı'ya güveniyorum. Bunu bilgisizce yapmamıştır. Uygun gördüğü için Kilise ve Havra'nın aynı alanda inşa edilmesini istemiştir. Bunun Avrupa'da da örnekleri var. Bazı kiliselerde Müslümanlar da namaz kılabiliyor. Bu dinler ehli kitap dinleridir. Yakın mekanlarda bir arada olabilirler. Herkes aynı anda dua edebilir.



Bu haber 470 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,673 µs